Κλειστά σήμερα τα σχολεία στο Ηράκλειο λόγω των νοτιάδων και των συνθηκών - Η πρόγνωση του καιρού
αγαπημένα σου στη Google
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στο Ηράκλειο λόγω των νοτιάδων και των συνθηκών που επικρατούν απο χθες.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης και σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σημερα στον Δήμο Ηρακλείου δεν θα λειτουργήσουν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί (ΚΕΠΑ), τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα ΕΠΑΛ και τα ειδικά σχολεία κάθε τύπου.
Το φαινόμενο, όπως επισημαίνει η Δημοτική Αρχή, παρακολουθείται συνεχώς και θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση σήμερα το μεσημέρι.
Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και στον όμορο Δήμο Μαλεβιζίου,
Πιο αναλυτικά, ο Δήμος Μαλεβιζίου ενημερώνει τους δημότες ότι σημερα τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των υπερβολικά αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
«Η απόφαση ελήφθη για λόγους προληπτικής προστασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων από παρατεταμένη έκθεση σε επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των παιδιών, κατόπιν αξιολόγησης των μετεωρολογικών δεδομένων και των συστάσεων των αρμόδιων αρχών», συμφωνα με τη σχετική ανακοινωση.
Αντιδράσεις
Πρόκειται για μια απόφαση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και ερωτηματικά. Ενδεικτική είναι η ανακοινωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων ν. Ηρακλείου που εκδοθηκε χθες
«Από το μεσημέρι της Κυριακής έντονη ανησυχία και αναστάτωση σε γονείς και μαθητές έχει δημιουργήσει η απόφαση του Δ. Ηρακλείου, στο πλαίσιο των οδηγιών της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, να μην λειτουργήσουν ΟΛΑ τα σχολεία τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου. Μάλιστα ο Δ. Ηρακλείου στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης παρακολουθείται διαρκώς και νέα ανακοίνωση θα εκδοθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών.»
Είναι τουλάχιστον αντιφατικό, για να μην πούμε υποκριτικό, το γεγονός ότι τα σχολεία θα παραμείνουν αύριο κλειστά ενώ την ίδια ώρα ΚΑΜΙΑ οδηγία ή πρόβλεψη δεν υπάρχει για το πώς οι γονείς θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι ώστε να μην εκτεθούν στη σκόνη αφού θα πρέπει όλοι να πάμε κανονικά στην εργασία μας. Το ίδιο ισχύει και για τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών (φροντιστήρια, αθλήματα, κλπ) που θα τα φέρουν αναγκαστικά σε επαφή με τη σκόνη…
Τέτοιου είδους αποφάσεις, που πετάνε την ευθύνη και το μπαλάκι διαρκώς στους γονείς χωρίς καμία βοήθεια ή πρόβλεψη για το πώς μπορούν να υλοποιηθούν μας προξενεί τουλάχιστον απορία.
Υιοθετούμε και προτείνουμε με τη σειρά μας στο Δ. Ηρακλείου, στην Περιφέρεια Κρήτης και στο κράτος να υλοποιήσουν αποψε τα μέτρα διευκόλυνσης και προστασίας γονέων και μαθητών από αυτή την επικίνδυνη κατάσταση που προτείνουν τα σωματεία των εργαζόμενων και επισυνάπτουμε παρακάτω:
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ
Με απόφαση της Δημοτικής αρχής Ηρακλείου κλείνουν αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων και οι παιδικοί σταθμοί σε όλο το Δήμο Ηρακλείου λόγω των υψηλών επιπέδων αφρικανικής σκόνης. Για άλλη μια φορά όμως καλούμαστε να βρούμε μόνοι μας τη λύση για το τι θα κάνουμε τα παιδιά μας που θα είναι στο σπίτι για να μπορέσουμε να προσέλθουμε στην εργασία μας».
Ο καιρός σήμερα
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά την πρόγνωση του καιρού, βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους έντονες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και μέχρι και τις πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και το Αιγαίο. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα στο ανατολικό Αιγαίο και μέχρι και τις πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα είναι πρόσκαιρα αυξημένες στα νοτιοανατολικά.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ και στην περιοχή των Δωδεκανήσων πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 14 με 17 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 με 18 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 19 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για:Κρήτη
ΚΑΙΡΌΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΊΑ: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε επισης:
Πνιγμένη στη σκόνη η Κρήτη-Ριπές ανέμου πάνω από 100 χιλ την ώρα και πολλά προβλήματα
Σαρώνει την Κρήτη ο σφοδρός νοτιάς: «Πνίγηκε» στη σκόνη το Ηράκλειο - Χάθηκε από τον ορίζοντα η Ντία
-
25 Μαΐου 2026, 02:19Πέθανε η Γωγώ Μαστροκώστα μετά απο νοσηλεία μηνών στον «Ευαγγελισμό» -
23 Μαΐου 2026, 19:52Στην εντατική ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Μάριος Οικονόμου μετά από σοβαρό τροχαίο στα Ιωάννινα -
24 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Έρχονται ντομάτες Τουρκίας και άλλων τρίτων χωρών – Κάθε χρόνο οι εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις αποτελούν μάστιγα -
24 Μαΐου 2026, 07:06Το Newshub.gr στο Μουσείο του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο χωριό του στην Ίμβρο (Φωτογραφίες) -
24 Μαΐου 2026, 10:00Τα νέα κορυφαία beach hotels του κόσμου-Η Κρήτη στην elite λίστα του Condé Nast Traveler -
24 Μαΐου 2026, 23:00Αγίου Πνεύματος: Σε πόσες μέρες έρχεται και για ποιους είναι αργία
