Κρήτη: Ατελείωτα "καραβάνια" μεταναστών - Επιχειρήσεις διάσωσης 336 ατόμων σε Γαύδο, Ρέθυμνο, Βιάννο-Συλλήψεις δουλεμπόρων
αγαπημένα σου στη Google
Διαδοχικές επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες νότια της Κρήτης, με τις λιμενικές αρχές να εντοπίζουν συνολικά 336 άτομα σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές του νησιού. Παράλληλα συνελήφθησαν πέντε άτομα που φέρονται ως διακινητές.
Δύο περιστατικά σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή περίπου 45 ναυτικά μίλια νότια της Αγίας Γαλήνης στο Ρέθυμνο. Περιπολικό πλοίο του Λιμενικού εντόπισε αρχικά πνευστή λέμβο και περισυνέλεξε 39 αλλοδαπούς, ενώ σε δεύτερη επιχείρηση διασώθηκαν 48 ακόμη άτομα. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης και στη συνέχεια σε χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο. Για τις δύο υποθέσεις συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Σουδάν, ηλικίας 25 και 23 ετών, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως διακινητές.
Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και νότια της Γαύδου, όπου εντοπίστηκαν δύο λέμβοι με μετανάστες σε δυσχερή θέση. Περιπολικό σκάφος περισυνέλεξε 65 άτομα, ενώ ναυαγοσωστικό σκάφος διέσωσε 35 ακόμη, με τους διασωθέντες να μεταφέρονται αρχικά στο λιμάνι Καραβέ και στη συνέχεια στη Χώρα Σφακίων και σε χώρο φιλοξενίας στα Χανιά.
Παράλληλα, σε ξεχωριστές επιχειρήσεις νότια της Γαύδου εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 56 και 31 αλλοδαποί, ενώ για τις δύο αυτές υποθέσεις συνελήφθησαν δύο άτομα που φέρονται ως διακινητές.
Την ίδια ώρα, στην παραλία Βουρδόλακκου του Δήμου Βιάννου εντοπίστηκαν 30 αλλοδαποί, ενώ ακόμη 32 άτομα εντοπίστηκαν στην παραλία κοντά στον οικισμό Άρβη. Για την τελευταία περίπτωση συνελήφθη ένας 28χρονος υπήκοος Αιγύπτου, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής τους.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών, τα ταξίδια ξεκίνησαν από την περιοχή του Τομπρούκ της Λιβύης, με τους επιβαίνοντες να καταβάλλουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.
Την προανάκριση για τις υποθέσεις διενεργούν τα Λιμεναρχεία Ρεθύμνου, Χανίων, Ιεράπετρας και Ηρακλείου.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τα χθεσινά περιστατικά στην Κρήτη
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Ρεθύμνου για παροχή συνδρομής σε πνευστή λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 45 ν.μ. νότια της Αγίας Γαλήνης. Αμέσως, στην περιοχή μετέβη ένα Περιπολικό πλοίο (ΠΠΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε τη λέμβο και περισυνέλεξε τους τριάντα εννέα (39) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (38 άνδρες και 1 γυναίκα). Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης και στη συνέχεια οδηγήθηκαν με λεωφορείο σε χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο. Από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 25χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Σουδάν) κατά παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» και του άρθρου 306 του Π.Κ. «Έκθεση», καθώς αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής των υπολοίπων. Σύμφωνα με τους αλλοδαπούς, εκκίνησαν τις απογευματινές ώρες την 04.03.26 από παραλία στο Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 1.500 έως 2.000 δολάρια Αμερικής για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Ρεθύμνου για παροχή συνδρομής σε πνευστή λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 45 ν.μ. νότια της Αγίας Γαλήνης. Αμέσως, στην περιοχή μετέβη ένα Περιπολικό πλοίο (ΠΠΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε τη λέμβο και περισυνέλεξε τους σαράντα οκτώ (48) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (46 άνδρες, 1 γυναίκα και 1 ανήλικος). Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης και στη συνέχεια οδηγήθηκαν με λεωφορείο σε χώρο φιλοξενίας στο Ρέθυμνο. Από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 23χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Σουδάν) κατά παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» και του άρθρου 306 του Π.Κ. «Έκθεση», καθώς αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής των υπολοίπων. Σύμφωνα με τους αλλοδαπούς, εκκίνησαν τις απογευματινές ώρες την 04.03.26 από παραλία στο Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 1.500 έως 2.000 δολάρια Αμερικής για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές των Χανίων και της Γαύδου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για παροχή συνδρομής σε δύο λέμβους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου. Αμέσως στο σημείο μετέβη ένα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) το οποίο περισυνέλεξε 65 αλλοδαπούς καθώς και ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ν/Γ), το οποίο προέβη στην περισυλλογή 35 αλλοδαπών. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια αρχικά στο λιμάνι Καραβέ και στη συνέχεια στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Ακολούθως, οδηγήθηκαν με λεωφορείο σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ιεράπετρας για την ύπαρξη αλλοδαπών στην παραλία Βουρδόλακκου Δήμου Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης. Στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην περιοχή, όπου εντόπισαν 30 αλλοδαπούς (όλοι άνδρες), οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορείο του Δήμου σε προσωρινό χώρο φύλαξης. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας.
Φωτογραφία αρχείου
-
21 Οκτωβριου 2026, 18:00Θρήνος για τον 22χρονο Βαγγέλη που έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο - Την Πέμπτη το τελευταίο «αντίο» -
21 Οκτωβριου 2026, 07:05Απονομή Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο: Τα διαχρονικά προβλήματα-Τι λένε στο Newshub.gr οι εκπρόσωποι δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων (Μέρος Β) -
21 Οκτωβριου 2026, 14:32Κρήτη: 43 σχολεία υπό κατάληψη σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο – Η εικόνα ανά νομό -
21 Οκτωβριου 2026, 12:48Πορεία μαθητών και φοιτητών στο Ηράκλειο με σύνθημα «από την Ελλάδα ως τη Γαλλία» για καλύτερη Παιδεία (Βίντεο + Φωτο) -
21 Οκτωβριου 2026, 07:11Ημέρα απεργίας σήμερα στο Ηράκλειο: Στους δρόμους εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και υγειονομικοί -
21 Οκτωβριου 2026, 13:00Βαγγελιώ Σχοιναράκη στο newshub.gr: Θέλουμε μια Παγκρήτιο Ένωση ισχυρή και τους Κρητικούς της Αττικής υπερήφανους! (podcast)
