Κρήτη: Γιατί ένας στους τρεις ξένους αγοραστές επιλέγει το νησί
αγαπημένα σου στη Google
Στην κορυφή των προτιμήσεων των ξένων αγοραστών εξοχικής κατοικίας παραμένει το 2026 η Κρήτη, η οποία συγκεντρώνει περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε από το πελατολόγιό της η εταιρεία Elxis – At Home in Greece.
Το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από αγοραστές χωρών της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, το 76,6% των ενδιαφερομένων δηλώνει ότι σχεδιάζει να αποκτήσει εξοχική κατοικία μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 38,3% του συνόλου σκοπεύει να κινηθεί ήδη εντός του προσεχούς εξαμήνου.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 36,5% όσων επιλέγουν την Κρήτη διαθέτει προϋπολογισμό έως 400.000 ευρώ. Ένα επιπλέον 22% αναζητεί ακίνητο αξίας από 400.000 έως 600.000 ευρώ.
Η ζήτηση επικεντρώνεται στα σύγχρονα ακίνητα, καθώς επτά στους δέκα αγοραστές προτιμούν νεόδμητες κατοικίες ή σπίτια που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια. Βασικά κριτήρια επιλογής αποτελούν η θέα, η μικρή απόσταση από τη θάλασσα και η ύπαρξη πισίνας.
Το μεγάλο μέγεθος της Κρήτης και η διαθεσιμότητα οικοπέδων, ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, εξακολουθούν να τροφοδοτούν την ανάπτυξη νέων κατοικιών. Παράλληλα, η μεγάλη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και η ισχυρή διεθνής αναγνωρισιμότητα του νησιού ενισχύουν τις προσδοκίες για έσοδα από τη βραχυχρόνια ή τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων.
Χαμηλότερες τιμές από Ιόνιο και Κυκλάδες
Σημαντικό πλεονέκτημα της Κρήτης θεωρούνται και οι τιμές πώλησης, οι οποίες παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.
Μια νεόδμητη βίλα με πισίνα, η οποία πωλείται από τα σχέδια, ξεκινά σήμερα από περίπου 3.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μπορεί να φτάσει τα 4.500 ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία και τις προδιαγραφές κατασκευής.
Αντίστοιχες κατοικίες μπορεί να φτάσουν τα 5.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στην Κέρκυρα και τα 5.500 ευρώ στη Λευκάδα. Η συγκεκριμένη διαφορά τιμών εκτιμάται ότι ενισχύει τόσο την επενδυτική ελκυστικότητα όσο και τις προοπτικές μεταπώλησης των ακινήτων στην Κρήτη.
Οι αγοραστές δεν περιορίζονται πλέον μόνο στους περισσότερο προβεβλημένους προορισμούς του νησιού. Σύμφωνα με την εταιρεία, καταγράφεται αναζήτηση νέων περιοχών από τη Νότια και την Ανατολική έως τη Δυτική Κρήτη, με στόχο είτε την ιδιωτική χρήση είτε την επένδυση.
Προσδοκίες από Καστέλλι και ΒΟΑΚ
Περαιτέρω ώθηση στη ζήτηση αναμένεται να δώσουν τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης.
Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Elxis, Γιώργος Γαβριηλίδης, η αναβάθμιση των μεταφορών και της οδικής προσβασιμότητας μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
Στα πλεονεκτήματα του νησιού προστίθεται και η βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων. Ήδη πραγματοποιούνται πτήσεις από την Ολλανδία προς το Ηράκλειο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εξέλιξη που διευκολύνει τις μετακινήσεις των ξένων ιδιοκτητών και περιορίζει τον αμιγώς εποχικό χαρακτήρα της αγοράς.
moneyreview.gr
-
26 Ιουλιου 2026, 11:27Συντάξεις Αυγούστου 2026: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι -
26 Ιουλιου 2026, 15:10Πανσέληνος Ιουλίου: Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι του Ελαφιού» -
27 Ιουλιου 2026, 07:06Ελαιοκαλλιέργεια Κρήτης: Ο…ρυγχίτης πρόλαβε το δάκο – Τεράστιες καταστροφές στα λιόφυτα που δεν ήταν φορτωμένα! -
26 Ιουλιου 2026, 08:20Χανιά: Τροχαίο ατύχημα με εκτροπή οχήματος στις Βρύσες - Εγκλωβίστηκαν δύο άτομα -
27 Ιουλιου 2026, 07:15ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Εξ Απορρήτων: Η ιστορία της ΕΥΠ (Μέρος 1ο) - Η «σκοτεινή» ΚΥΠ 1953-1986 (podcast) -
26 Ιουλιου 2026, 17:40Σύρος: Την Τρίτη το «τελευταίο αντίο» στην 41χρονη διασώστρια – Την ίδια ημέρα απολογούνται ο 42χρονος και η σύζυγός του
