Κρήτη: Η άλλη όψη του τουρισμού που δε γεμίζει κλίνες και ταμεία ενώ μετράει και το ευρώ
Δεν επιβεβαιώνονται για την ώρα οι καλές προβλέψεις που ήθελαν την Κρήτη να γνωρίζει φέτος μεγάλες δόξες στον τουρισμό της.
Μπορεί κάποια μεγάλα και καλά οργανωμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα να πηγαίνουν πολύ καλά αλλά η πλειοψηφία των μικρών καταλυμάτων μέχρι τώρα δεν εμφανίζεται ικανοποιημένη.
Γι αυτό πριν καλά καλά μπει το καλοκαίρι άρχισαν οι προσφορές και μάλιστα υψηλές, μήπως και καλύψουν τις πολλές κενές κλίνες τους τα τουριστικά καταλύματα.
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις επιχειρήσεις δορυφόρους των τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή μαγαζιά εστίασης και άλλα που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές.
Όπως μας περιέγραφε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης ταβέρνας σε τουριστικό προορισμό των Χανίων, μέχρι αυτή τη στιγμή η χρονιά εξελίσσεται χειρότερα από πέρυσι και όχι μόνο σε αριθμό επισκεπτών αλλά και στα έσοδα που αφήνουν.
Υπάρχουν για παράδειγμα τουρίστες που ζητούν να μην τους φέρουν ψωμί στο τραπέζι για να μην το χρεωθούν ενώ άλλοι αφού πληρώσουν το λογαριασμό παίρνουν μαζί τους και το ένα λεπτό του ευρώ που θα τους αφήσουν ως ρέστα.
Από τη μια τα all inclusive, που προσφέρουν τα πάντα στους πελάτες τους κρατώντας τους μέσα όσο διαρκούν οι διακοπές τους, κι από την άλλη τα οικονομικά προβλήματα, που πια δε λείπουν ούτε από ισχυρά κράτη, όπως η Γερμανία για παράδειγμα, λειτουργούν αρνητικά για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.
Οι Γερμανοί τουρίστες φέτος άρχισαν να κάνουν στροφή και αντί για την Ελλάδα να επιλέγουν προορισμούς που τους κοστίζουν φθηνότερα.
Όπως μάλιστα δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις για τη φετινή θερινή περίοδο, σε σύγκριση με το 2022 η μείωση στις θέσεις από τη Γερμανία φτάνει το 6,7% (σημειώνεται πως ο προγραμματισμός των θέσεων είναι δυναμικός, με την πτώση από την εν λόγω αγορά να έχει φτάσει το 12% και 15% μέσα στο Μάιο).
Η οικονομική κρίση μοιάζει να έχει αγγίξει, πλέον όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες στη χώρα μας, και στην Κρήτη, που κακά τα ψέματα είναι ακριβότερος προορισμός σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία.
Σύμφωνα δε με μια σύγκριση τιμών για τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστίασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην οποία προέβη η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, στην Κροατία και την Κύπρο οι τιμές είναι κατά 17% φθηνότερες απ΄ ότι στην Γερμανία.
Στην Ισπανία, την Πολωνία και την Τσεχία, οι παραθεριστές δαπάνησαν 18% λιγότερα για την εστίαση και τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες, στην Ελλάδα 21% και στην Πορτογαλία και τη Μάλτα 28%.
Ακόμη φθηνότερες ήταν οι διακοπές για τους Γερμανούς στο Μαυροβούνιο και την Ρουμανία, όπου διαμονή και εστιατόρια κόστιζαν περίπου τα μισά απ΄ ό,τι στη Γερμανία (46%).
Όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία: "στην Τουρκία και την Αλβανία, το επίπεδο των τιμών ήταν το χαμηλότερο από όλες τις υπό εξέταση χώρες. Και στους δύο τουριστικούς προορισμούς το κόστος διακοπών είναι φθηνότερο από το μισό με περίπου 56%".
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
01 Μαΐου 2026, 07:06Ηράκλειο: Έπαιξε στοίχημα να πάρει κύπελλο ο ΟΦΗ και έταξε τα κέρδη στη Μονή Κουδουμά! (Φωτο) -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
01 Μαΐου 2026, 15:19Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης -
30 Απριλιου 2026, 08:10Μάρκος Τρούλης: Στο Ιράν είμαστε στο σημείο μηδέν! Σε καθοδικό σπιράλ, το οικονομικό σοκ πλησιάζει! (podcast) -
30 Απριλιου 2026, 13:15Φαίδων Καραϊωσηφίδης: Άλλο τα οράματα και τα σενάρια κι άλλο η πραγματικότητα για τα εξοπλιστικά! (podcast)
