Κρήτη: «Κλειδώνει» για του χρόνου η παραγωγή σε ελιές και αμπέλια – Τι λένε οι γεωπόνοι

Εξαιρετικές είναι οι συνθήκες των τελευταίων ημερών για τα αμπέλια και τις ελιές. Οι βροχές σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, λειτούργησαν ευεργετικά, σύμφωνα με όσα λέει στο newshub.gr ο γεωπόνος και μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Σμυρνάκης. Φαίνεται μάλιστα, να «κλειδώνει» και η καλή σοδειά για την επόμενη χρονιά!
«Ήταν πολύ καλό αυτό που έκανε με τις πολλές βροχές και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά είναι ακόμα νωρίς. Ευελπιστούμε και σε άλλες βροχές, γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα της Κρήτης και στα αποθέματα του νερού στα φράγματα. Βέβαια, είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει κάνει χιόνια. Περιμένουμε να έχουμε κι άλλες μέρες με χαμηλές θερμοκρασίες και νερά. Είναι ένας χειμωνιάτικος καιρός που έπρεπε να έχει έρθει πιο νωρίς. Αλλά και τώρα που ήρθε καλό είναι», σύμφωνα με όσα δηλώνει χαρακτηριστικά ο γεωπόνος και στέλεχος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Σμυρνάκης.
Τι πρέπει να ξέρουμε για τα κλαδέματα
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά κυρίως τα ελαιόδεντρα, υπάρχουν πολλοί αγρότες στην Κρήτη που έχουν αρχίσει να κλαδεύουν. Στο ερώτημα μας αν ο ίδιος θεωρεί λάθος το κλάδεμα την περίοδο αυτή ή και το αντίθετο, ο Γιάννης Σμυρνάκης λέει:
«Τα κλαδέματα και να τα πάμε λίγο πιο πίσω δεν πειράζει. Αλλά και να κλαδεύουμε αυτή την περίοδο, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν δεν θα μας δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν χρειάζεται να φοβίσουμε τον κόσμο. Καλό είναι βέβαια να αφήναμε τα κλαδέματα και για λίγο πιο μετά. Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια ο καιρός μας κάνει σκαμπανευάσματα – μια έχει κρύο και μια ζέστη – δεν μπορούμε να δώσουμε κατηγορηματικές οδηγίες. Όποιος λοιπόν κλαδεύει καλώς το κάνει. Αλλά τουλάχιστον ας ξέρει ότι ποτέ δεν κλαδεύουμε όταν βρέχει γιατί δημιουργούμε ασθένειες στο δέντρο», λέει ο Γιάννης Σμυρνάκης.
Σύμφωνα με όσα λέει, «να μην κλαδεύουμε και όταν αναμένονται βροχοπτώσεις. Κι αυτό διότι πρέπει τις πληγές από τα κλαδέματα να τα καλύπτουμε με χαλκό γιατί αν τις αφήσουμε έτσι, δημιουργούνται καρκινώματα στο δέντρο».
Η λίπανση την περίοδο αυτή
Αναφορικά με τα λιπάσματα, ο γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης συμβουλεύει: «Με αυτές τις βροχές είναι καλό να μπουν σύνθετα λιπάσματα. Και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και τις βροχές των επόμενων ημερών. Τα αζωτούχα κατά τη γνώμη μου μπορούν να μπουν και μέσα στον Μάρτιο, με την ελπίδα πάντοτε ότι θα έχουμε και τότε κάποιες βροχές».
-
26 Απριλιου 2025, 12:00Η πλήρωση της μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου με μεταθετό
-
27 Απριλιου 2025, 21:34Άκης Τσελέντης για Βούτες: Υπάρχουν πολλά μικρά μη ενεργά ρήγματα στην περιοχή
-
26 Απριλιου 2025, 17:56Big Brother: Αυτοί είναι οι 16 παίκτες που μπαίνουν στο σπίτι
-
27 Απριλιου 2025, 09:56Ηράκλειο: Ανακατάληψη εκ νέου του “Ευαγγελισμού” – Ο λόγος που προηγήθηκε η εκκένωση
-
27 Απριλιου 2025, 07:05Ηράκλειο: Ολική η καταστροφή στα αμπέλια όπου έπεσε χαλάζι-Σε απόγνωση αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί (Φωτο)
-
27 Απριλιου 2025, 20:40Βούτες: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αυτοψίας – Αύριο τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα (Βίντεο + Φωτο)