Κρήτη: Σε τελική ευθεία η σύμβαση του ΒΟΑΚ – Έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα
αγαπημένα σου στη Google
Η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων έργων υποδομής, καθώς το βασικό τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), Χανιά – Ηράκλειο, αναμένεται να περάσει στη φάση υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα της χώρας, με προϋπολογισμό περίπου 2 δισ. ευρώ, που έπειτα από 7,5 χρόνια διαγωνιστικών διαδικασιών, φτάνει πλέον στην τελική φάση της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης.
Το έργο, το οποίο έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους αυτοκινητοδρόμους για την αναβάθμιση των υποδομών στην Κρήτη, βελτιώνοντας τη συνδεσιμότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αν δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων δύο έως τριών μηνών, ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες.
Μεγάλα έργα υποδομής σε Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και Αττική
Παράλληλα με το έργο του ΒΟΑΚ, σύμφωνα με το imerisia.gr, σημαντικές συμβάσεις υποδομών, συνολικού ύψους 4,7 δισ. ευρώ, ετοιμάζονται να υπογραφούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενισχύοντας τη δυναμική ανάπτυξη της χώρας.
Στη Θεσσαλία, προχωρά η υπογραφή συμβάσεων ύψους 1,35 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, που υπέστη σοβαρές καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias το 2023. Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση της κεντρικής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη (Δομοκός – Λάρισα), καθώς και τοπικών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων.
Στη Θεσσαλονίκη, σε φάση τελικής έγκρισης βρίσκεται η επέκταση του 6ου Προβλήτα του λιμανιού (προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ), η οποία θα βελτιώσει τη διαχείριση φορτίων και την εμπορική κίνηση της πόλης.
Στην Αττική, εντός των επόμενων μηνών αναμένονται οι υπογραφές για δύο μεγάλα έργα:
- Η ανακαίνιση του Στεγάστρου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο (78 εκατ. ευρώ), με παράλληλη αποκατάσταση του στεγάστρου στο ποδηλατοδρόμιο.
- Η πρώτη φάση της επέκτασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που περιλαμβάνει την κατασκευή νέας πίστας και πολυώροφου πάρκινγκ, με συνολικό προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ.
Φοιτητικές Εστίες, Νέα Αστυνομικά Μέγαρα και Έργα Αποχέτευσης
Σημαντικές συμβάσεις αναμένονται επίσης για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στην Κρήτη και τη Θεσσαλία (230 εκατ. ευρώ), καθώς και για την ανέγερση πέντε νέων Αστυνομικών Μεγάρων σε Λευκάδα, Καρδίτσα, Βέροια, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη.
Στην Ανατολική Αττική, προχωρά η δημιουργία του νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Πικερμίου, που θα καλύψει επίσης τις ανάγκες των Σπάτων και της Αρτέμιδας.
Όλα αυτά τα έργα, αν υλοποιηθούν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, θα συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, ενισχύοντας την ασφάλεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη.
-
30 Οκτωβριου 2026, 14:10Δημος Ηρακλείου: Καταστήματα της γειτονιάς γίνονται σημεία πρόσβασης σε υπηρεσίες, πληροφόρησης και συμμετοχής -
30 Οκτωβριου 2026, 07:00Προβληματισμός για τις εξευτελιστικές τιμές στο ελαιόλαδο: Δείτε πού έπεσε η τιμή στο αγουρέλαιο της Λακωνίας και τι ισχύει για την Κρήτη -
30 Οκτωβριου 2026, 09:14ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο νοσοκομείο ο Γιώργος Ξυλούρης - Αναβλήθηκε για το 2027 η δίκη -
29 Οκτωβριου 2026, 20:03Πότε θα πληρωθεί η επιστροφή ενοικίου: Οι πιθανές ημερομηνίες και τα ποσά -
30 Οκτωβριου 2026, 11:00Άγγελος Συρίγος: Το "ιστορικό" πλαίσιο και το "παρασκήνιο" πίσω από την συμφωνία, για την Μονή Σινά (podcast) -
30 Οκτωβριου 2026, 11:42Συλλαλητήρια για τη δημόσια Υγεία σημερα στην Κρήτη - Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά
