Κρήτη: Σώθηκαν 56 μετανάστες νοτιοανατολικά της Γαύδου – Σύλληψη 32χρονου διακινητή
αγαπημένα σου στη Google
Μια νέα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών ολοκληρώθηκε απόψε στη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου. Πρόκειται για 56 άτομα που επέβαιναν σε λέμβο η οποία εντοπίστηκε μόλις 2 ναυτικά μίλια νότια του νησιού.
Δίπλα στη λέμβο έφτασαν αμέσως δύο σκάφη της δύναμης της frontex τα οποία και οδήγησαν τη λέμβο στο λιμάνι της Γαύδου, τον Καραβέ με ασφάλεια. Την επιχείρηση που έγινε με βόρειο άνεμο εντάσεως 5 μποφόρ συντόνισε το ενιαίο κέντρο έρευνας και διάσωσης του λιμενικού σώματος.
Αύριο Κυριακή, όπως αναφέρει το ertnews.gr, οι μετανάστες αναμένεται να προωθηθούν στην Κρήτη με το πλοίο της γραμμής και από εκεί στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων.
Στο μεταξύ, επιχείρηση διάσωσης στήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (10/10) στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Γαύδου, όταν εντοπίστηκε πνευστή λέμβος με 13 μετανάστες.
Οι επιβαίνοντες περισυνελέγησαν με ασφάλεια από σκάφος της FRONTEX και μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα, ενώ συνελήφθη ένας 32χρονος από το Νότιο Σουδάν, ο οποίος φέρεται να ήταν ο διακινητής της ομάδας.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού:
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Παλαιόχωρας, της Χώρας Σφακίων, της Αγίας Γαλήνης και της Γαύδου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη μίας λέμβου με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή 16 ν.μ. νοτιοανατολικά της Γαύδου. Στο σημείο έσπευσε σκάφος της δύναμης FRONTEX, το οποίο εντόπισε μία πνευστή λέμβο και περισυνέλεξε τους 13 αλλοδαπούς επιβαίνοντες της (11 άνδρες και 2 γυναίκες). Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα και με τη συνδρομή ενός Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι. Ακολούθως, με τη συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής των Χανίων, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 32χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Νοτίου Σουδάν), ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής των υπολοίπων, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν.3386/05 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση ανθρώπινης ζωής σε κίνδυνο) και του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 (Διευκόλυνση).
-
26 Αυγουστου 2026, 12:44ΕΑΣΗ: Κίνδυνος να χαθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις- Δεν λειτουργεί το σύστημα δηλώσεων ΟΣΔΕ -
26 Αυγουστου 2026, 08:43Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ -
26 Αυγουστου 2026, 07:15Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Πληρώνουμε τη μεγαλομανία και την ανασφάλεια Ερντογάν! Αντιδρά στον άξονα Ινδίας - Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας (podcast) -
27 Αυγουστου 2026, 18:55Πανσέληνος Αυγούστου: Αύριο τα μάτια στον ουρανό για το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» -
26 Αυγουστου 2026, 11:23Μεσαρά: Θρήνος για τον 76χρονο άνδρα που σκοτώθηκε στο τροχαίο τα ξημερώματα - Πήγαινε στη λαϊκή για να πωλήσει τα προϊόντα του -
27 Αυγουστου 2026, 07:20Γιώργος Αϋφαντής: Το Ισραήλ μας έχει προειδοποιήσει…Θα χτυπήσουν την Ελλάδα οι Τούρκοι, αλλά δεν υπάρχουν αντανακλαστικά! (podcast)
