Κυκλοφοριακή αγωγή στο Ηράκλειο: Το ζητούμενο, η πραγματικότητα και τι αναμένουμε
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα κομβικά θέματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη, μιας και 58 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του 2024 έως και σήμερα. Ο λόγος φυσικά, για τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που μαστίζουν το νησί.
Πολλά έχουν αναφερθεί για τις πιθανές λύσεις, όμως κατά κοινή ομολογία η εκπαίδευση των μελλοντικών οδηγών από μικρές ηλικίες, αποτελεί μια εκ των λύσεων που θα έχει τα πιο σημαντικά αποτελέσματα ειδικότερα μακροπρόθεσμα.
Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει αναφορικά με την κυκλοφοριακή αγωγή, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι δεν υπάρχει κάποια ουσιώδη διαφοροποίηση, μιας και ο τρόπος που πραγματοποιείται θυμίζει πιο πολύ μια εκδρομή παρά ένα σημαντικό μάθημα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Ηρακλείου αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή μία καινοτόμο εκπαιδευτική δράση κυκλοφοριακής αγωγής ξεκινά σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ηρακλείου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στους κανόνες οδικής ασφάλειας. Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Ηρακλείου ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή, σχεδιάζοντας μία βιωματική εμπειρία για μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κυκλοφορώ στην πόλη παρέα με τον κύριο Κ.Ο.Κ.».
Η δράση αυτή στοχεύει στο να εφοδιάσει τους μαθητές με γνώσεις και συμπεριφορές που θα τους βοηθήσουν να μετακινούνται με ασφάλεια, τόσο ως πεζοί σήμερα όσο και ως μελλοντικοί οδηγοί. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι μικροί μαθητές θα μάθουν τη σημασία των βασικών σημάτων κυκλοφορίας, όπως και την αναγκαιότητα ύπαρξης ραμπών και ειδικών διαβάσεων για άτομα με αναπηρίες. Ειδικότερα, οι μαθητές με τη βοήθεια των δημοτικών αστυνομικών θα εκπαιδευτούν στη σωστή χρήση των διαβάσεων πεζών και των φωτεινών σηματοδοτών, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία μοναδική εμπειρία παίζοντας τον ρόλο του Δημοτικού Αστυνομικού. Στο τέλος της δράσης, θα τους δοθεί η ευκαιρία να τοποθετήσουν συμβολικές «κλήσεις» σε οχήματα που καταπατούν τους κανόνες του Κ.Ο.Κ., εκπαιδεύοντας έτσι τους εαυτούς τους στη σημασία της τήρησης των κανόνων.
Ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψη Τροχαίων Γιάννης Λιονάκης μίλησε στο newshub.gr, για το εν λόγω ζήτημα τονίζοντας ότι χρειάζονται ακόμη πιο ρηξικέλευθες ιδέες.
«Δυστυχώς αυτό που λείπει στη χώρα μας είναι η κυκλοφοριακή αγωγή. Αυτή πρέπει να ξεκινάει από το μαιευτήριο και στη συνέχεια να έρχεται στη διαμόρφωση της στα έξι με επτά χρόνια και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Μπορεί να έχουμε ακούσει από όλες τις κυβερνήσεις εξαγγελίες και προγραμματικές δηλώσεις, ωστόσο στην πραγματικότητα δε συμβαίνει τίποτα από αυτά. Δε βλέπουμε τίποτα ουσιαστικό. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουν για το θέμα και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων για να εξοικειωθούν με την κυκλοφοριακή αγωγή. Είναι καλό να βλέπουμε ορισμένες προσπάθειες, ωστόσο χρειάζονται ακόμη περισσότερες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει χαρακτηρστικά στο newshub.gr, o κ. Λιονάκης.
-
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ -
15 Απριλιου 2026, 17:21Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους και άρματα μάχης
