Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Παρεμβάσεις για τα κτίρια στον Λόφο Καστέλι και τη ναυαγοσωστική κάλυψη
αγαπημένα σου στη Google
Δύο σημαντικά θέματα έφερε ως ψηφίσματα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 18 Απρίλη.
Συγκεκριμένα, από το περιφερειακό συμβούλιο έγινε αποδεκτό ψήφισμα για τα διατηρητέα κτίρια στον Λόφο Καστέλλι Χανίων, υπέρ της αξιοποίησής τους για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας και ενάντια στον σχεδιασμό παράδοσής τους στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο.
Ειδικότερα υιοθετήθηκε η 169/3-4-2024 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, σύμφωνα με την οποία το ΔΣ Χανίων: «καταδικάζει οποιαδήποτε εξέλιξη παρέμβασης του κεντρικού κράτους, που θα επιδιώξει να επιβάλει τη λειτουργία των ιστορικών κτιρίων με εμπορευματικά κριτήρια, κόντρα στις αποφάσεις και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας και ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος του χανιώτικου λαού, με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς χρήσεις.».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, τόνισε ότι ο χανιώτικος λαός διεκδικεί, για χρόνια, τα συγκεκριμένα κτίρια να αξιοποιηθούν με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι τον εχθρικό για τον λαό σχεδιασμό, που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού στον βωμό της κερδοφορίας των ομίλων, θα τον ακυρώσουν με την πάλη τους ο λαός και η νεολαία των Χανίων.
Επιπλέον, ο Αλέκος Μαρινάκης κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να στηρίξει - όπως και έγινε - το ψήφισμα από τη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων των Επιχειρήσεων παραλιακής ζώνης του νομού Χανίων, κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Επιχειρήσεων Καλυβών.
Το ψήφισμα αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών και τη χρηματοδότηση -από το κράτος- των Δήμων για να κάνουν έγκαιρα τις σχετικές προσλήψεις ναυαγοσωστών, ούτως ώστε να υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου. Επιπρόσθετα, στο συγκεκριμένο ψήφισμα εκφράζεται η διαμαρτυρία γιατί δεν έχει απαντηθεί το αίτημα των φορέων σχετικά με την καταβολή του ανταλλάγματος για τη χρήση των παραλιών.
Ο Αλέκος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη και το λαϊκό δικαίωμα για ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στις παραλίες και την υποχρέωση του κράτους να επιχορηγηθούν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο της δαπάνης για τη ναυαγοσωστική κάλυψη.
Επίσης, σημείωσε πως είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών να κρατούν «σιγή ιχθύος» για το δίκαιο αίτημα των παραπάνω φορέων για τμηματική καταβολή των τελών χρήσης παραλίας και ομπρελοκαθισμάτων και την καταβολή του ανταλλάγματος από μήνα Ιούνη και μετά. Είναι φανερό, είπε, ότι δημιουργούνται ακόμη πιο ασφυκτικές συνθήκες για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά εξυπηρετεί τους ομίλους. -
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
31 Μαΐου 2026, 08:24Ηράκλειο: Συναγερμός με το "καλημέρα" στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς σε απόσταση αναπνοής από επιχείρηση αρτοποιείου (φωτο+ βιντεο) -
01 Ιουνιου 2026, 13:24Hράκλειο: Θρήνος για τον 21χρονο Φοίβο που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή -
31 Μαΐου 2026, 09:36Γιώργος Ατσαλάκης: Ο μεγάλος οικονομικός, γεωπολιτικός και ενεργειακός ανασχηματισμός στη ΝΑ Μεσόγειο (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 13:12Κρήτη: Η Ελούντα στο επίκεντρο του παγκόσμιου luxury τουρισμού – Πέντε νέα διεθνή πεντάστερα κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα
