Χωρίς επίδομα ανεργίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο – "Κίνδυνος να περάσουν γιορτές χωρίς εισόδημα"
αγαπημένα σου στη Google
Ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μαζί με άλλους βουλευτές του Κόμματος, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων στον Νομό Ηρακλείου Κρήτης.
"Εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στον Νομό Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να περάσουν και φέτος τις γιορτές χωρίς κανένα εισόδημα, λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας.
Οι καθυστερήσεις αποδίδονται, σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία, στη μεγάλη υποστελέχωση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο αιτήσεων που καλούνται να διαχειριστούν. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, με τους εποχικούς εργαζόμενους να περιμένουν εβδομάδες ή και μήνες για την πρώτη πληρωμή.
Την ίδια στιγμή, πρόσθετα προβλήματα προκαλεί και η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας. Λόγω της υποβάθμισης της λειτουργίας και του κλεισίματος καταστημάτων των ΕΛΤΑ, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και εγκεκριμένες αιτήσεις δεν έχουν οδηγήσει στην αποστολή της κάρτας στους δικαιούχους. Παράλληλα, η χρήση της προπληρωμένης κάρτας περιορίζει ουσιαστικά τον τρόπο αξιοποίησης του ήδη χαμηλού επιδόματος, δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι το επίδομα ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων χορηγείται, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, για μόλις τρεις μήνες και υπολογίζεται στο σύνολο του φορολογητέου εισοδήματος. Την ίδια ώρα, άλλοι εποχικοί εργαζόμενοι δεν δικαιούνται καθόλου επίδομα, παρότι εργάζονται εποχικά σε επιχειρήσεις που δεν χαρακτηρίζονται ως εποχικές.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και το καθεστώς που ισχύει για το δώρο Χριστουγέννων, καθώς οι εργαζόμενοι λαμβάνουν επίδομα που αντιστοιχεί σε τρία ημερομίσθια για έναν ολόκληρο μήνα, ακόμη κι αν έχουν εργαστεί περισσότερες ημέρες, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια εισοδήματος.
Όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς η τουριστική περίοδος του 2025 κατέγραψε νέα ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. Την ώρα που οι τουριστικοί όμιλοι αυξάνουν την κερδοφορία τους, οι εργαζόμενοι στον κλάδο συνεχίζουν να βιώνουν χαμηλούς μισθούς, εντατικοποίηση της εργασίας και παρατεταμένα διαστήματα ανεργίας χωρίς ουσιαστική στήριξη.
Την ίδια περίοδο, εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, ενώ καθυστερεί ακόμη και αυτό το περιορισμένο επίδομα ανεργίας, προχωρούν κανονικά πλειστηριασμοί και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εντείνοντας την οικονομική ασφυξία για χιλιάδες νοικοκυριά.
Το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναδεικνύεται, για ακόμη μία χρονιά, σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, με τους εργαζόμενους να ζητούν άμεσες λύσεις ώστε να μη βρεθούν, εν μέσω ακρίβειας, χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα τις ημέρες των εορτών||.
-
18 Ιουνιου 2026, 13:13Τουρισμός για όλους 2026-2027: Ανοίγουν οι αιτήσεις για νέους δικαιούχους – Τα κριτήρια -
17 Ιουνιου 2026, 15:52Γαμήλιες βουτιές στη Λίμνη του Αγίου Νικολάου! -
17 Ιουνιου 2026, 22:30Ηράκλειο: Ξεσηκωμός και βροντερό «όχι» για τη δομή μεταναστών στο εργοστάσιο Σκουλούδη (Φωτο) -
17 Ιουνιου 2026, 07:05Ο μοναδικός Έλληνας επιβάτης του MV Hondius με τα κρούσματα χανταϊού μιλά αποκλειστικά στο Newshub.gr για την περιπέτεια σε ένα ταξίδι ζωής -
17 Ιουνιου 2026, 08:00Κρήτη: Οι περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία τις ημέρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά -
17 Ιουνιου 2026, 07:15Λάζαρος Καμπουρίδης: Ο Ερντογάν ονειρεύεται να στήσει σουνιτικό τόξο εναντίον του Ισραήλ! (podcast)
