Μ. Συντυχάκης: Ζητά την παραχώρηση οριστικών τίτλων ιδιοκτησίας στους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών σε περιοχές του Ρεθύμνου
Την άμεση παραχώρηση οριστικών τίτλων ιδιοκτησίας στους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών σε Τσεσμέ, Καστελλάκια και Πέραμα της ΠΕ Ρεθύμνου ζητά με ερώτηση του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης.
Όπως αναφέρει: " Οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ (ΔΥΠΑ) σε Τσεσμέ, Καστελλάκια και Πέραμα της ΠΕ Ρεθύμνου έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της αντιλαϊκής «στεγαστικής πολιτικής» της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Από το 1990 στα Καστελλάκια και από το 1992 στον Τσεσμέ έχουν παραδοθεί με προσωρινούς τίτλους στους δικαιούχους 88 κατοικίες και το 2012 ακόμη 40 στο Πέραμα Ρεθύμνου.
Με το άρθρο 2 του παραχωρητηρίου το ελληνικό δημόσιο δεσμεύεται να παραχωρήσει τίτλους κυριότητας. Ήδη από το 1999, το γραφείο του ΟΕΚ στο Ρέθυμνο ενημέρωνε τους δικαιούχους ότι ξεκινά την διαδικασία αυτή, που όμως δεν ολοκληρώθηκε για κανένα δικαιούχο. Εν τω μεταξύ, έκλεισε και ο τραπεζικός λογαριασμός καταβολής του τιμήματος που είχε οριστεί.
Ταυτόχρονα, με τον ν. 4046/12 και τους εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους καταργήθηκε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, γεγονός που συντέλεσε αποφασιστικά στο μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και που διαρκώς οξύνεται.
Το 2017, η ΥΑ 13097/661/2017, παραγνωρίζοντας τα παραπάνω δεδομένα, όπως και τα μεγάλα έξοδα που οι δικαιούχοι έχουν υποβληθεί από την πρώτη στιγμή για την αντιμετώπιση ημιτελών εργασιών, κακοτεχνιών, για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των κατοικιών, την παρέλευση δεκαετιών, καθόρισε νέες τιμές μονάδας και ρυθμίσεις οφειλών. Όμως και πάλι, 9 χρόνια μετά, καμία οριστική παραχώρηση δεν έγινε, ακόμη και σε αυτούς που εκπλήρωσαν και αυτές τις απαιτήσεις.
Η στέρηση οριστικών τίτλων ιδιοκτησίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην έκδοση οικοδομικών αδειών συντήρησης και επισκευής των οικιών, ένταξη σε προγράμματα (πχ “εξοικονομώ”), τραπεζικού δανεισμού. Με πολλούς από τους δικαιούχους να έχουν αποβιώσει, τις οικογενειακές ανάγκες να έχουν μεταβληθεί, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στη μίσθωση ή και πώληση των κατοικιών που εξωθούν σε άτυπες, αλλά πολύ επισφαλείς δικαιοπραξίες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
- Να παραχωρηθούν άμεσα οι οριστικοί τίτλοι ιδιοκτησίας στους δικαιούχους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις και να συντηρηθούν με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση τα κοινόχρηστα κτήρια που υπάρχουν στους οικισμούς .
- Να διατεθούν σε δικαιούχους οι 4 κατοικίες στον οικισμό του Περάματος που από το 2012 έχουν μείνει αδιάθετες και να επανασυσταθεί ο ΟΕΚ, ώστε με αποκλειστικά κρατική ευθύνη όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του πρώην ΟΕΚ να αξιοποιηθεί υπέρ των δικαιούχων και των εργαζομένων"
-
09 Μαΐου 2026, 14:25Ηράκλειο: Εθελοντές στον ήλιο στη διάρκεια των αγώνων του ΟΗΕ - Επίσημη καταγγελία για... εγκαύματα και αδιαθεσίες (Φωτο) -
10 Μαΐου 2026, 21:21Θρίλερ στο Ηράκλειο: Η περιγραφή του ανήλικου παιδιού «καίει» τον 30χρονο που παρέσυρε με το αυτοκίνητο την 28χρονη μητέρα -
10 Μαΐου 2026, 07:02Πυρκαγιά τα ξημερώματα σε αποθήκη βιοτεχνίας στις Μαλάδες -
09 Μαΐου 2026, 20:05Τίμησαν τη γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου στις Μεσαμπελιές-Γεμάτος επίκαιρα νοήματα ο λόγος του Επισκόπου Κνωσού (Φωτο) -
10 Μαΐου 2026, 10:00Η χρησικτησία στην Κρήτη και ο κίνδυνος από νομικό εργαλείο για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες να γίνει εργαλείο υφαρπαγής περιουσιών -
10 Μαΐου 2026, 08:30Ελένη Φτυλάκη: Μητέρα 10 παιδιών, γιαγιά 13 εγγονιών και προγιαγιά 6 δισέγγονων – Μια ζωή αφιερωμένη σε γενιές ολόκληρες (podcast)
