Μαρία Κοζυράκη: Ασχολούμαστε με το τώρα και δεν σχεδιάζουμε για το νερό μελλοντικά - Η περίπτωση της Σύμης (Φώτο+Βίντεο)
"Τρέχουν" και καταλήγουν στη θάλασσα τα νερά της Κάτω Σύμης αλλά την ίδια ώρα ο δήμος Βιάννου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της ξηρασίας.
Ανάλογα και κραυγαλέα παραδείγματα, μπορεί κανείς πολλά να βρει στην Κρήτη. Και ένα βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από αυτά, είναι, ότι αν μέχρι σήμερα υπήρχε ο σχεδιασμός από το κεντρικό κράτος, αλλά και η πολιτική βούληση των εκάστοτε κυβερνήσεων, δεν θα είχαμε ένα τέτοιο φαινόμενο, να "διψάει" μια ολόκληρη περιοχή από τη μια και η άλλη πλευρά, να βρίσκεται χειμώνα - καλοκαίρι "μέσα" στο νερό το οποίο και φεύγει ανεκμετάλλευτο προς τη θάλασσα.
Κι όλα αυτά, μπροστά στην απάθεια του κρατικού μηχανισμού και της αδυναμία ή και αδράνεια πολλές φορές, της εκάστοτε Αυτοδιοίκησης. Το newshub.gr αρχίζει σήμερα έρευνα για την υπόθεση αυτή, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας στοιχεία γύρω από αυτό το διαχρονικό "έγκλημα"!
Την απολύτως σύμφωνη γνώμη της με την κατεύθυνση της δημοσιογραφικής μας έρευνας, συμβάλλοντας με ουσιαστικό τρόπο στην αναζήτηση της αλήθειας, εκφράζει μιλώντας στο newshub.gr, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δασολόγος Μαρία Κοζυράκη.
Ο παράδεισος και η "κόλαση"
Η Κάτω Σύμη συμβολίζει έναν μικρό παράδεισο του δήμου Βιάννου. Αξίζει να σημειωθεί, πως έχει τη μεγαλύτερη δασική κάλυψη στο νομό Ηρακλείου. Μάλιστα, το ομώνυμο δάσος της Σύμης που βρίσκεται κοντά στον οικισμό αποτελεί τμήμα του δάσους του Σελεκάνου.
Από την άκρη του χωριού, τρέχει ο Μπλαβοπόταμος, ο οποίος κατευθύνεται προς το Φαφλάγκο και καταλήγει στο Λιβυκό Πέλαγος.
Το χωριό απέχει περίπου 75χλμ από την πόλη του Ηρακλείου και 31 χλμ από την Ιεράπετρα. Το ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα συμπληρώνεται με τον οικισμό Λουτράκι. Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.
Μαρία Κοζυράκη: "Χρειάζεται σχεδιασμός. Τρέχουμε πάντα πίσω από το γεγονός"
"Συνήθως, σε όλες τις περιπτώσεις που συμβαίνει ένα δυσχερές γεγονός, όπως είναι η συνεχιζόμενη ανομβρία φέτος και οι επιπτώσεις που έχει, πάντα τρέχουμε πίσω από το γεγονός αυτό. Και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε όταν ήδη έχει συμβεί. Όσον αφορά τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την οργάνωση, συνήθως δεν το βλέπουμε να γίνεται. Ασχολούμαστε με τη χρήση και την κατανάλωση κάθε τρέχοντος υδρολογικού έτους, ανάλογα με τα αποθέματα που υπάρχουν σε κάθεταμιευτήρα και τη δυναμική που έχει η κάθε γεώτρηση για να παρέχει τη συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Και δεν σχεδιάζουμε. Δεν βλέπουμε σε ορίζοντα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σε σχέση με την αξιοποίηση".
Αναφερόμενη στο παράδειγμα της Βιάννου, η Μαρία Κοζυράκη ήταν σαφής και κατηγορηματική: "Τραγικά δύσκολο δεν θα ήταν, να είχαμε εκεί κάποια έργα.Και δεν είναι μόνο στη Βιάννο. Βλέπουμε αυτά τα ζητήματα να συμβαίνουν σχεδόν σε όλη την Κρήτη. Θα πρέπει όμως να σχεδιαστούν και να γίνουν μικρότερα υδραυλικά έργα, εκεί όπου πραγματικά υπάρχει η ανάγκη. Έτσι ώστε να αξιοποιηθεί άμεσα στον ίδιο τόπο το νερό. Δεν συμβαίνει μόνο στη Βιάννο. Συμβαίνει σε περισσότερες περιοχές. Βέβαια, δεν είναι κακό, ποσότητα νερού να καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα. Γιατί με αυτό τον τρόπο έχουμε εμπλουτισμό του. Και το νερό αυτό, είναι επίσης χρήσιμο για τη Γεωργία. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει, με σχεδιασμό μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η αξιοποίηση του νερού αυτού, με τη δημιουργία υδραυλικών έργων, εκεί που το νερό χρειάζεται να καταναλωθεί".



Το πάθημα δε γίνεται μάθημα
Τελικά κάθε φορά, το πάθημα γίνεται μάθημα; Η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, απαντάει ως εξής: "Καταρχήν να σας πω ότι, πολλοί από τους επιστήμονες, τους φορείς και τις υπηρεσίες, λένε ότι το ζήτημα, δεν έχει να κάνει μόνο με την κλιματική κρίση, που υπάρχει και συμβαίνει και οι επιπτώσεις είναι τραγικές σε πολλά επίπεδα. Αλλά βλέπουμε ότι αυτή η εναλλαγή των υγρών και των ξηρών ετών, συμβαίνει ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Είχαμε πολύ πρόσφατα τη διετία 2017-2018 πολύ ξηρά ημερολογιακά έτη. Και στη συνέχεια είχαμε ένα 2019 πάρα πολύ υγρό. Από αυτό, έχω να πω λοιπόν, το τόσο πρόσφατο, ότι δεν παίρνουμε μαθήματα. Ή δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, πόσο δύσκολα είναιτα πράγματα.
Να ξεκαθαρίσω ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την υψηλή ευθύνη της επιστασίαςτων υδατικών πόρων. Της παρακολούθησης και της προστασίας τους. Πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των υδάτων. Έχουν εντοπιστεί οι "κόκκινες" περιοχές, όπου δεν επιτρέπονται καν νέες γεωτρήσεις και πρέπει να γίνουν έργα για την αποταμίευση του νερού. Υπάρχουν έργα και μελέτες, από τις οποίες και μέσα από αυτό το σχέδιο δράσης έχουμε κάνει τις μελέτες, ώστε να γίνονται τα σωστά υδραυλικά έργα σε κάθε περιοχή.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν έχει σχέση με τη διαχείριση των υδατικών πόρων η οποία έχει αποδοθεί εξ΄ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε δια των ίδιων των φορέων, είτε δια των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Το ζήτημα είναι, ότι,σε κάθε περίπτωση και έχουμε αυτά τα τραγικά παραδείγματα, κυρίως στην κεντρική και ανατολική Κρήτη, όπου η άρδευση είναι σε δυσχερή κατάσταση, ενώ υπάρχουν θέματα και με την ύδρευση. Που σίγουρα θα υπάρξουν στην επόμενη υδρολογική χρονιά αν είναι επίσης ξηρή.
Αυτοί οι φορείς, της προστασίας, της διαχείρισης και της κατανάλωσης, πρέπει να συνεργαστούμε πάρα πολύ στενά. Πάρα πολύάμεσα, πάνω σε μία συμφωνημένη ατζέντα, έτσι ώστε να παραχθούν τα έργα που πρέπει να γίνουν για να βοηθήσουν, που μπορεί να είναι μικρότερα καιορθολογικότερα έργα εκεί όπου μπορούν να γίνουν.
Αλλά θα πρέπει να είναι ενιαία η διαχείριση. Να καθίσουν κάτω όλοι οι φορείς. Να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Και να συμφωνήσουν τις διεκδικήσεις τους, έχοντας τη δυνατότητα να λάβουν πιστώσεις από πολλά υπουργεία στην Αθήνα, έτσι ώστε αυτά να γίνουν πραγματικότητα. Και να μην τα συζητάμε μόνο κάθε φορά, που υπάρχουν τα δυσμενήυδρολογικά έτη".
Διαβάστε επισης:
Ηράκλειο: Ζητούμενο η πρόσβαση σε πόσιμο νερό για όλους και η μείωση της απώλειας του
Κρήτη: «Καμπανάκι» για το νερό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Νέα σύσκεψη με φορείς
-
17 Απριλιου 2026, 10:45Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
16 Απριλιου 2026, 07:15Θεόδωρος Τσίκας: Απανωτά τα πλήγματα για την Κυβέρνηση! Δύσκολος πλέον ο πολιτικός της βίος… (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:06Ανεπάρκεια και φέτος στα κονδύλια για τη δακοκτονία, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ – Μόλις 9,9 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη -
16 Απριλιου 2026, 10:34Χάρης Τσιλιώτης: Η πρόταση Μητσοτάκη για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή δεν θα προσφέρει τίποτα! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 18:10Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα νωρίς το απόγευμα στον δρόμο Πεζά –Αρκαλοχώρι με έναν τραυματία -
17 Απριλιου 2026, 07:15Γιώργος Καραμπελιάς: Ο Όρμπαν, ήταν σε ρόλο 5ης φάλαγγας, για την αποσύνθεση της ΕΕ! Η ήττα του, μεγάλη ήττα και για τους Τραμπ - Πούτιν! (podcast)
