Μαρία Κοζυράκη: Τι έδειξε η αυτοψία που έγινε στην προστατευόμενη περιοχή της νήσου Χρυσή (Φωτο)

Μια ακόμη αυτοψία πραγματοποιήθηκε στην προστατευόμενη περιοχή της νήσου Χρυσή Ιεράπετρας από τακτικά μέλη της επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης.
Η αυτοψία έγινε ώστε να συμπέσει με την έναρξη του ερευνητικού έργου της διερεύνησης των αιτιών ξήρανσης του δάσους άρκευθου και την πρόταση των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της, από τον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ.
Οπως αναφέρει η Γραμματέας της Αποκεντωμένης Διοίκησης κ. Μαρία Καζυράκη, επιστημονικό προσωπικό τοποθέτησε παγίδες στα δέντρα και πήρε δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση, έχοντας καταρχήν πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Θα ακολουθήσει έλεγχος της φυτρωτικότητας και των προβλημάτων που εμφανίζονται στη φυσική αναγέννηση των άρκευθων (θαλασσόκεδρων).
«Σε κάθε επίσκεψη σε αυτόν τον πολύτιμο και ευάλωτο φυσικό πόρο, διαπιστώνουμε βελτίωση της οικολογικής κατάστασης του περιβάλλοντος καθώς η άναρχη, ανεξέλεγκτη και εξαντλητική πίεση από τον ανθρώπινο παράγοντα έχει σημαντικά περιοριστεί. Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος δασοφύλακας της Δ/νσης Δασών Λασιθίου που συμμετείχε στην αυτοψία.
Δυστυχώς το νησί εξακολουθεί να έχει διάσπαρτα ακόμα πολλά μπάζα (τα οποία αισιοδοξούμε να απομακρυνθούν σύντομα, βάσει της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας), αλλά και πολλά σκουπίδια- απορρίμματα που ξεβράζει το κύμα στις ακτές του νησιού. Είναι σκόπιμο να οργανωθεί εθελοντική δράση για να συλλεχθούν (και να απομακρυνθούν!) αυτά τα, παράκτια κυρίως, σκουπίδια», επισημαίνει η ίδια.
Οι εισηγήσεις
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, συνεδρίασε η Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή, πραγματοποιώντας τη 16η κατά σειρά συνεδρίασή της.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πλήρη απαρτία των μελών και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και του ΟΦΥΠΕΚΑ. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τον Συντονιστή της επιτροπής για τις λεπτομέρειες που αφορούν τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης και πιο συγκεκριμένα, για την Συνοπτική αναφορά των πεπραγμένων της επιτροπής για το έτος 2024η τις τρέχουσες εξελίξεις και ιδιαίτερα το θέμα της φύλαξης του νησιού και της επισκεψιμότητας την τρέχουσα τουριστική περίοδο έτους 2025.
Κατά την αναλυτική συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής για το θέμα της φύλαξης και της επισκεψιμότητας την τρέχουσα τουριστική περίοδο έτους 2025 διαπιστώθηκε ότι: α) οι μελέτες Φύλαξης - Εποπτείας και Φέρουσας Ικανότητας - Διαχείρισης Επισκεπτών είναι αδύνατο να εφαρμοστούν μέσα στην προσεχή περίοδο (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου), β) οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι αδύνατον να ασκήσουν αποτελεσματική φύλαξη και ικανό έλεγχο στον αριθμό των επισκεπτών, γ) δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης υποδομή για εποπτεία ή/και υποδοχή επισκεπτών και δ) απαιτείται επιπλέον χρόνος για την αδειοδότηση και υλοποίηση των προτάσεων των μελετών που έχουν εκπονηθεί από το ΕΛΚΕΘΕ, το ΜΦΙΚ και το ΜΑΙΧ.
Κατά συνέπεια των παραπάνω, η Επιτροπή σε πλήρη απαρτία, αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τη λήψη της προβλεπόμενης σχετικής απόφασης, τη διατήρηση των μέτρων που ίσχυαν και το 2024. Πιο συγκεκριμένα:
1. Να απαγορευθεί η αποβίβαση επισκεπτών, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και μέσο, από́ πάσης φύσεως πλοία, όπως αυτά́ ορίζονται από́ τον ν. 4256/2014 και τον ν. 4926/2022 όπως αυτοί́ τροποποιηθήκαν και ισχύουν σήμερα, καθώς και από́ τα μικρά́ σκάφη του Γενικού́ Κανονισμού́ Λιμένα υπ’ αρ. 23 (Β’ 231/2000), όπως αυτός ισχύει σήμερα.
2. Οι επισκέπτες, κατά́ τη λήψη θαλάσσιου λουτρού́, θα δύνανται να κάνουν χρήση των παραλιών, όπου και όπως αυτές έχουν οροθετηθεί́, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού́, ούτε η χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους τους όρους και περιορισμούς που ορίζει η υπό́ στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 (Δ’ 617/2021) Κοινή́ Υπουργική́ Απόφαση και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει τη νήσο Χρυσή́ ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Β’ 1655/2016).
3. Εξαιρούνται των παραπάνω απαγορεύσεων το προσωπικό́ φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική́ έρευνα κατόπιν αδειοδότησης καθώς και φυσικά́ πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.
4. Τα παραπάνω θα επανεξεταστούν από την Επιτροπή εφόσον υπάρξει πρόοδος στα θέματα επάρκειας φύλαξης και ελέγχου επισκεψιμότητας.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε η συμβολή της Επιτροπής με όποιον τρόπο χρειαστεί στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων για την ασφαλή προσέγγιση σκαφών στο νησί, και η προετοιμασία ενός σχεδίου «εξόδου» και ομαλής μετάβασης του συντονισμού της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τη Χρυσή στον ΟΦΥΠΕΚΑ το οποίο θα συζητηθεί αναλυτικά στην επόμενη συνεδρίαση.
Το πρακτικό της Συνεδρίασης καθώς και η εισήγηση της Επιτροπής προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης συμπεριλαμβανομένων του σκεπτικού, της τεκμηρίωσης και των προτάσεων, θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (https://www.apdkritis.gov.gr) στο επόμενο χρονικό διάστημα.
-
21 Μαρτιου 2025, 17:52Μεσαρά: Οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκίνητου - Σοβαρό τροχαίο σε τούνελ
-
21 Μαρτιου 2025, 10:00Στο Αρκαλοχώρι αύριο η Μαρία Καρυστιανού - Μαθητές ανεβάζουν παράσταση για τα Τέμπη (Βίντεο)
-
20 Μαρτιου 2025, 09:30Κρήτη: Συντετριμμένοι οι γονείς του 19χρονου αθλητή πολεμικών τεχνών – «Όσοι ήταν στην προπόνηση δεν έχουν μιλήσει»
-
20 Μαρτιου 2025, 23:05Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης κρατουμένου σε σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού
-
20 Μαρτιου 2025, 15:06Ηράκλειο: "Τσάκωσαν" ανήλικο μαθητή για διακίνηση χασίς - Κατηγορείται για κακούργημα
-
21 Μαρτιου 2025, 12:06Τραγωδία στο Γεροπόταμο: «Η απόφαση αυτή δικαίωσε τα παιδιά», αναφέρει ο τραγικός πατέρας στο newshub.gr