Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά του Επιταφίου στους Σταμνούς του Δήμου Χερσονήσου (Φωτο + Βίντεο)
Με ιδιαίτερη κατάνυξη, βαθιά συγκίνηση και μέσα σε ένα κατανυκτικό κλίμα μυσταγωγίας πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου στους Στάμνους του Δήμου Χερσονήσου, χαρίζοντας σε όλους τους παρευρισκόμενους στιγμές πνευματικής ανάτασης και εσωτερικής γαλήνης.
Κάτοικοι του χωριού, μικροί και μεγάλοι, αλλά αρκετοι επισκεπτες από τις γύρω περιοχές, προσήλθαν με ευλάβεια στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ιερή ακολουθία.

Εκεί έψαλαν με ευλάβεια τον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου, καθώς και την κατανυκτική υμνολογία που αναφέρεται στην ταφή του Κυρίου, αλλά και στην κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη, γεγονός που σηματοδοτεί τη νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, σε τρεις διακριτές στάσεις, ψάλθηκαν τα λεγόμενα Εγκώμια του Επιταφίου – μικρά, αλλά βαθιά συγκινητικά τροπάρια, τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητά στον λαό, παρόλο που ο δημιουργός τους παραμένει άγνωστος.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά και συγκινητικά τροπάρια που ακούστηκαν ήταν τα «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…», τα οποία δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και περισυλλογής.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας, ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου, μια από τις πιο ιερές και συγκλονιστικές στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία οι άνδρες που κρατούσαν τον Επιτάφιο τον ύψωσαν, ώστε να περάσουν από κάτω οι πιστοί, μια πράξη που συμβολίζει την ευλογία και την πνευματική κάθαρση.
Η περιφορά πραγματοποιήθηκε στα γραφικά, στενά σοκάκια του χωριού, τα οποία φωτίζονταν από τα κεριά των πιστών.


Η πομπή κατέληξε στο κοιμητήριο του χωριού, όπου ο ιερέας τέλεσε δέηση, μνημονεύοντας και προσευχόμενος για τις ψυχές των συνανθρώπων μας που έχουν φύγει από τη ζωή, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερο βάθος και συγκίνηση στη βραδιά.
-
14 Απριλιου 2026, 07:15Γαβριήλ Κουρής στο newshub.gr: Ασφυκτικό το πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας των Δήμων! (podcast) -
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
14 Απριλιου 2026, 10:45Γιώργος Ευαγγέλου: Ο ήλιος την άνοιξη είναι ύπουλος, δουλεύει σιωπηλά και το δέρμα το θυμάται! Ο επικίνδυνος μύθος με τις ελιές! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα
