Ναυάγιο Γαύδος: Μία ακόμη σορός από την παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Νοσοκομείο Χανίων
αγαπημένα σου στη Google
Στο λιμάνι της Παλαιόχωρας μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Δεκεμβρίου, μια σορός άνδρα που είχε εντοπιστεί προπαραμονή Χριστουγέννων στην παραλία του Αγ. Ιωάννη στη Γαύδο (δείτε εδώ).
Η σορός μετά απο 4 ημέρες παραμονής στο νησί, με επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο, κατέληξε τελικά στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων ¨ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ¨.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής ενώ δεν αποκλείεται να προκειται για σορό μετανάστη που το νήμα της ζωής του κόπηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε πριν μερικές μέρες στη Γαύδο (δείτε εδώ).
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρει:
«Αναφορικά με τον εντοπισμό μιας σορού άνδρα, τις πρωινές ώρες την 23-12-2024 στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο, η σορός μεταφέρθηκε τις μεσημβρινές ώρες χθες με επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και στη συνέχεια στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων ¨ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ¨. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής».
Το χρονικό
Τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου, της Παλαιόχωρας, της Αγίας Γαλήνης, της Χώρας Σφακίων, του Κόκκινου Πύργου και των Καλών Λιμένων, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, για την ύπαρξη μίας ξύλινης λέμβου σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 12,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Γαύδου.
Αμέσως ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ., ξεκίνησαν έρευνες από ένα παραπλέον φορτηγό πλοίο σημαίας Πορτογαλίας και ένα παραπλέον φορτηγό πλοίο σημαίας Παναμά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού: Η λέμβος ημιβυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία διάσωσης από τα δύο παραπλέοντα Φ/Γ, ενώ παράλληλα για το σημείο αναχώρησαν δύο Περιπολικά σκάφη (ΠΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος (Ν/Γ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Επιπρόσθετα, απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας (Ε/Π Π.Α.), ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού (Ε/Π Π.Ν.), καθώς και αεροσκάφος της δύναμης FRONTEX.
Το Φ/Γ πλοίο σημαίας Πορτογαλίας εντόπισε και διέσωσε τριάντα τρία άτομα και ανέσυρε μία σορό. Οι ανωτέρω πρόκειται να μετεπιβιβαστούν σε ΠΛΣ και να μεταφερθούν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.
Το Φ/Γ πλοίο σημαίας Παναμά εντόπισε και περισυνέλεξε πέντε άτομα, τα οποία επίσης μεταφέρονται στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, ενώ ένα ακόμα άτομο περισυνελέγη από το Ε/Π Π.Ν. και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ¨ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ¨. Εν συνεχεία, στις έρευνες προστέθηκαν και άλλα τέσσερα παραπλέοντα σκάφη. Συνολικά διασώθηκαν τριάντα εννέα άτομα και ειχε περισυλλεγεί μία σορός. Συμφώνα με αντικρουόμενους ισχυρισμούς των διασωθέντων επέβαινε μεγαλύτερος αριθμός ατόμων, το οποίο μέχρις στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Οι έρευνες συνεχίζονται από ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος (Ν/Γ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τέσσερα παραπλέοντα σκάφη, ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας (Ε/Π Π.Α.), μία Φρεγάτα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σπεύδουν δύο ρυμουλκά πλοία καθώς και ένα Περιπολικό πλοίο (ΠΠΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης με συνολικά 164 διασωθέντες αλλοδαπούς. Συγκεκριμένα, υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ έγινε εντοπισμός και διάσωση 28 αλλοδαπών επιβαινόντων σε σκάφος από φορτηγό (Φ/Γ) πλοίο σημαίας Λιβερίας στη θαλάσσια περιοχή 6 ν.μ. νοτιοδυτικά ακρ. Ταίναρου. Οι ανωτέρω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Επιπλέον, υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ έγινε εντοπισμός και διάσωση 47 αλλοδαπών επιβαινόντων σε λέμβο από φορτηγό (Φ/Γ) πλοίο σημαίας Μάλτας στη θαλάσσια περιοχή 40ν.μ. νότια της Γαύδου. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.
Τέλος, υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ έγινε εντοπισμός και διάσωση 89 αλλοδαπών επιβαινόντων σε λέμβο από δεξαμενόπλοιο (Δ/Ξ) σημαίας Μεγάλης Βρετανίας στη θαλάσσια περιοχή 28ν.μ. νότια της Γαύδου. Ο αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Καλών Λιμένων.
Διαβάστε επίσης
Κρήτη: Τρεις καραβιές με πάνω από 170 διασωθέντες μετανάστες-Πέντε οι νεκροί-Βίντεο από τη διάσωση
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
31 Μαΐου 2026, 08:24Ηράκλειο: Συναγερμός με το "καλημέρα" στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς σε απόσταση αναπνοής από επιχείρηση αρτοποιείου (φωτο+ βιντεο) -
30 Μαΐου 2026, 21:10Κρήτη: Το γύρο της Ελλάδας κάνει η προσπέραση του... θανάτου στο ΒΟΑΚ (Βίντεο) -
30 Μαΐου 2026, 21:47Πρόγραμμα Ανακαινίζω: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 95% για αναβάθμιση κατοικίας -
31 Μαΐου 2026, 09:36Γιώργος Ατσαλάκης: Ο μεγάλος οικονομικός, γεωπολιτικός και ενεργειακός ανασχηματισμός στη ΝΑ Μεσόγειο (podcast)
