Νέος μηχανολογικός εξοπλισμός στο δίκτυο ύδρευσης του Ηρακλείου – Ένα «έξυπνο σύστημα» για τον έλεγχο απωλειών και κλοπών νερού
Ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων κάνει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ), με την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Πρόκειται για ένα έργο που αποσκοπεί στον έλεγχο της ροής του νερού, τον εντοπισμό απωλειών και τη μείωση φαινομένων «κλοπής» ύδατος, με στόχο τη διαφάνεια και την αποδοτική αξιοποίηση κάθε σταγόνας.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, εξηγεί στο newshub.gr, ότι ο νέος εξοπλισμός αφορά στην εγκατάσταση “έξυπνων” μετρητών και συστημάτων ελέγχου παροχής σε κρίσιμα σημεία του δικτύου. «Ουσιαστικά θέλουμε να ελέγξουμε πόσο νερό περνάει από κάθε αγωγό, να εντοπίσουμε τυχόν διαρροές ή κλεψίματα. Το έχουμε ήδη εφαρμόσει στο κέντρο της πόλης και βλέπουμε σημαντικά αποτελέσματα», σημειώνει.
Αντιμετώπιση των “τυφλών σημείων” και των διακοπών
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές όπου μέχρι σήμερα ο έλεγχος της ροής είναι πιο δύσκολος, όπως στις Πατέλες και σε άλλα σημεία της πόλης όπου παρουσιάζονται συχνά διακοπές υδροδότησης.
«Σε αυτές τις περιοχές δεν έχουμε πλήρη εικόνα, λόγω των συνεχών διακοπών. Με τον νέο εξοπλισμό θα μπορούμε να παρακολουθούμε με ακρίβεια τι συμβαίνει, να εντοπίζουμε γρήγορα τις απώλειες και να παρεμβαίνουμε άμεσα», υπογραμμίζει ο κ. Βουρεξάκης.
Ένα έργο διετίας για ολόκληρο το Ηράκλειο
Η εγκατάσταση του νέου συστήματος έχει ήδη ξεκινήσει και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα καλύψει ολόκληρη την πόλη. Το έργο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού της ΔΕΥΑΗ, με στόχο την πλήρη μετάβαση σε ένα “έξυπνο δίκτυο ύδρευσης”.
Απάντηση στη λειψυδρία
Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των προβλημάτων λειψυδρίας που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει ο κ. Βουρεξάκης, «με τη λειψυδρία που υπάρχει, πρέπει να μπορούμε να περιορίσουμε το νερό που χάνεται. Κάθε κυβικό μέτρο που εξοικονομούμε είναι κέρδος για την πόλη».
Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η εξοικονόμηση νερού, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες, μέσα από ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και διαφανές σύστημα παρακολούθησης.
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
01 Μαΐου 2026, 07:06Ηράκλειο: Έπαιξε στοίχημα να πάρει κύπελλο ο ΟΦΗ και έταξε τα κέρδη στη Μονή Κουδουμά! (Φωτο) -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
01 Μαΐου 2026, 15:19Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης -
30 Απριλιου 2026, 13:15Φαίδων Καραϊωσηφίδης: Άλλο τα οράματα και τα σενάρια κι άλλο η πραγματικότητα για τα εξοπλιστικά! (podcast) -
01 Μαΐου 2026, 10:55Αιματηρή συμπλοκή στο Ηράκλειο: Άγρια επίθεση σε υπάλληλο μπαρ την Πρωτομαγιά
