Νήσος Χρυσή: "Φρένο" στις τουριστικές ορδές από την Αποκεντρωμένη- Η καταγγελία για σκουπιδότοπους
Νέο τουριστικό μοντέλο θα έχουμε φέτος στη νήσο Χρυσή βάσει της Απόφασης της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ορίζεται, ότι κατά τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου 2022 έως 31η Οκτωβρίου 2022 και από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου απαγορεύεται η αποβίβαση και παραμονή στο νησί επισκεπτών.
Η απόφαση για απαγόρευση της επισκεψιμότητας στη Χρυσή έγινε αποδεκτή μετά την Εισήγηση της Επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης του σχεδίου δράσης.
Αυτό που επιτρέπεται φέτος στα ημερόπλοια είναι να κάνουν τον περίπλου του νησιού με στάσεις κοντά στις γνωστές παραλίες, ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το μπάνιο τους.
Στις εισηγήσεις της επιτροπής, που έγιναν αποδεκτές από τα συναρμόδια υπουργεία μεταξύ άλλων προτάθηκαν:
1) Να μην επιτραπεί, τουλάχιστον για ένα έτος, η συνέχιση της «μαζικής» και ανεξέλεγκτης αποβίβασης τουριστών στο νησί, η οποία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επισφαλής και επιζήμια διαχρονικά και δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του προστατευόμενου τοπίου.
2) Στα τουριστικά ημερόπλοια επιτρέπεται να κάνουν μόνο τον περίπλου του νησιού, καθώς και στάσεις κοντά στις παραλίες, για να κάνουν μπάνιο οι επιβάτες. Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των παραλιών, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στα ενδότερα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους τους όρους και περιορισμούς, που ορίζει η Κ.Υ.Α. για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, καθώς και της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής, και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει το νησί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης εφόσον από το νέο έτος επιτευχθεί η φύλαξη του νησιού θα επιτραπεί ξανά η επίσκεψη πάνω στο νησί τουριστών αυτή τη φορά με κανόνες και συγκεκριμένος αριθμός ενώ θα προβλέπεται και ορισμένος χρόνος διαμονής.
Δείτε το ΦΕΚ με την Απόφαση ΕΔΩ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, διαφωνεί με την απαγόρευση της αποβίβασης τουριστών στη Χρυσή η Δημοτική αρχή Ιεράπετρας, ωστόσο την ίδια άποψη δεν έχουν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις ενώ υπέρ του σχεδίου τάχθηκαν Περιφέρεια Κρήτης και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η αποψίλωση των παραπηγμάτων που διάφοροι είχαν κατασκευάσει εντός του νησιού και χρησιμοποιούσαν ως καταλύματα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η αυτοψία της Αντιδημάρχου
Τη νήσο Χρυσή επισκέφτηκε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κα Μαρία Ρουμελιωτάκη με τον Αντιδήμαρχο και μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης, κ. Γεώργιο Ασπραδάκη, προκειμένου με επιτόπια αυτοψία να διαπιστώσουν από πλευράς καθαριότητας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί, ένα μήνα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Κατά την περιήγησή τους εξακρίβωσαν ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας και όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει σχετικά με την καθαριότητα στο νησί, αυτές έχουν πλήρως εκπληρωθεί. Πιο συγκεκριμένα:
1. Οι παραλίες τόσο στη νότια πλευρά του Νησιού όσο και στη βόρεια είναι καθαρές.
2. Ο προσωρινός χώρος εναπόθεσης των απορριμμάτων είναι επίσης καθαρός.
3. Τα λύματα από τις χημικές τουαλέτες έχουν μεταφερθεί .
Ωστόσο η Αντιδήμαρχος σημειώνει σε δήλωσή της τα εξής:
"Δυστυχώς, όμως, παράλληλα έγινε σαφές ότι δε συμβαίνει το ίδιο και με τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Τόσο μέσα στην ενδοχώρα του Νησιού όσο και σε κάποια σημεία, υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα κατεδάφισης τα οποία προέκυψαν, ύστερα από σύμβαση που συνήψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με εργολάβο και παρά το ότι αναμενόταν να είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου με την απομάκρυνση, εκτός νησιού, των προϊόντων κατεδάφισης, αυτά μέχρι σήμερα παραμένουν εκεί.

Είναι μεγάλη η ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και έχει υποχρέωση να πιέσει τον εργολάβο να ολοκληρώσει τη σύμβαση και να μην επιτρέψει να ξαναδημιουργηθεί η ίδια δυσάρεστη κατάσταση που είχε προκληθεί και το 2018, με υπαιτιότητα πάλι της Αποκεντρωμένης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι έχουμε καλέσει τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Μαρία Κοζυράκη, να μεταβούμε μαζί στο νησί για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί, δεν έχει ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας.
Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, τη νήσο Χρυσή τη στηρίζουμε και αυτό το έχουμε αποδείξει και μέσα από τα έργα μας και μέσα από τις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων που αφορούν την προστασία της και από τις ξεκάθαρες θέσεις μας στην Επιτροπή Διαχείρισης του Σχεδίου Δράσης της Νήσου Χρυσής.
Δε θα ανεχθούμε από αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς και που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις να δημιουργούν προβλήματα στη νήσο Χρυσή και κατ΄ επέκταση στον Δήμο Ιεράπετρας.
Ως Δήμος Ιεράπετρας, θα συνεχίσουμε και φέτος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας τη διαδικασία για την καθαριότητα της Νήσου Χρυσής. Συγχρόνως, θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες που χρειάζονται, έτσι ώστε να κρατήσουμε το νησί στη θέση που του αξίζει"
-
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ -
15 Απριλιου 2026, 17:21Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους και άρματα μάχης
