Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου τίμησε τους Πεσόντες της Μάχης της Κρήτης
Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης, ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Φλωρίων πραγματοποίησε εκδήλωση στη μνήμη των Πεσόντων στις Μάχες των Φλωρίων και Αγριμοκεφάλας και για τα κατοχικά γεγονότα που έλαβαν χώρα γύρω από τις περιοχές αυτές.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Μαΐου στο νέο Μνημείο Πεσόντων στην περιοχή της Αγριμοκεφάλας. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε αρκετός κόσμος μεταξύ άλλων εκπρόσωποι Δήμων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων.

Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση η οποία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο, συνεπικουρούμενο από τον πατήρ Παναγιώτη Ανδρουλάκη Αρχιερατικό Επίτροπο Σελίνου και τον εφημέριο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παλαιόχωρας, πατήρ Νικόλαο Λαμπάκη.
Κατάθεση στεφάνων έγινε από τους:
- κ. Αθανάσιο Σπύρου, Πρέσβης της Αυστραλίας
- κ. Αντώνιο Κων. Περράκη, Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου
- κυρία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη Σοφία, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νικολάου Καλογερή
- κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, Αντισυνταγματάρχη Πεζικού εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων
- κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, Δήμαρχος Πλατανιά
- κ. Νικόλαο Χαζηράκη, Αντιδήμαρχος, εκ μέρους του Δήμου Χανίων
- κ. Νικόλαο Δρακάκη εκπρόσωπος Νέας Δημοκρατίας
- κ. Ιωάννη Λουφαρδάκη, επρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ
- κ. Νικόλαο Λιτσαρδάκη, εκπρόσωπος ΚΚΕ
- κ. Στρατή Παπαδάκη, εκπρόσωπος Ελληνικής Λύσης
- κ. Πετράκη, εκ μέρους της Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ν. Χανίων
- κ. Λουκά Μπασιά, Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου
- κ. Γεώργιο Γεωργιλάκη, Πρόεδρος Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Φλωρίων
- κ. Ιωάννη Θυμιανό, Σύλλογος Διατήρησης Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης
- κ. Ευτύχιο Καστρινάκη, εκπρόσωπος της Ένωσης Κρητών Σελίνου Αττικής «Η ΕΛΥΡΟΣ»
- κ. Δαράκη, εκπρόσωπος της Μαρτυρικής Κοινότητας Μαλαθύρου
- κ. Παρτσαλάκη, Πολιτιστικός Σύλλογος Σασάλου
- κ. Κουκουτσάκη, Πολιτιστικός Σύλλογος Αζωγυρέ
- και ο κ. Μπομπολάκης από τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων
Στην συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των πεσόντων και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνιο Περράκη και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Φλωρίων κ. Γεώργιο Γεωργιλάκη, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία του αγώνα του κρητικού λαού και των συμμάχων στην αντίσταση κατά των γερμανών.

Μία ιδιαίτερη και σημαντική ομιλία σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης έκανε ο Σπύρος Δαράκης, πρώην Δήμαρχος Μηθύμνης, Ιδρυτικό Μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδος.
"Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Πρέσβη της Αυστραλίας κ. Αθανάσιο Σπύρου για την ζεστή και φιλική παρουσία του στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των ηρωικών αγωνισθέντων και πεσόντων στην Μάχη Φλωρίων και Αγριμοκεφάλας" τονίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου.
(Φωτ. Φάνης Μανουσάκης)
-
28 Απριλιου 2026, 21:30Μονή Χρυσοπηγής Χανίων: Τι συνέβη με τη μνημόνευση του Μητροπολίτη και το θέμα έφθασε στο Φανάρι -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
28 Απριλιου 2026, 08:37Δολοφονία Ελευθερίας: Μυστήριο με τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του πρώην συντρόφου της -
28 Απριλιου 2026, 22:45Θλίψη στις Αρχάνες για την απώλεια της Βικτώρια Τρέτσιακ -
28 Απριλιου 2026, 10:30Μαρία Βελεγράκη: Από το Ηράκλειο στο Ohio και στην έρευνα για τον καρκίνο! (podcast) -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού
