Ο γαλακτοκτισμένος Άγιος Γεώργιος στα Ανώγεια: Ο μοναδικός που τιμά τους ήρωες του 1821 μαζί με τους Αγίους
αγαπημένα σου στη Google
Είναι ο πρώτος και ο μοναδικός ναός στην Ελλάδα που μαζί με τους Αγίους τιμά και του ήρωες του 1821 και η ύπαρξη του φέτος, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση που χάρισε στην Ελλάδα την ελευθερία της, αποκτά ακόμα πιο σπουδαίο νόημα.
Ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο, το Χριστό και την Παναγία βρήκαν τη θέση τους ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Παπαφλέσσας, ο Μακρυγιάννης, ο Δασκαλογιάννης και η Μπουμπουλίνα.
Ο ναός αυτός δεν είναι άλλος από τον Άγιο Γεώργιο, στην καρδιά των Ανωγείων, στο μεϊντάνι, με τον τολμηρό ιερέα που προχώρησε σε αυτή την κίνηση να είναι φυσικά ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης, ένας ιερέας που πέρα από το ρόλο του στο ποίμνιο του δεν ξεχνά ούτε στιγμή πως είναι και πατριώτης, που οφείλει να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Οι ήρωες του 1821 τοιχογραφήθηκαν στον Άγιο Γεώργιο το 2005 με την οικονομική στήριξη του Αριστείδη Χαιρέτη και όπως λέει ο π. Ανδρέας «Η θέση του είναι εκεί γιατί αν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα υπήρχε ορθοδοξία».
Η ιστορία αυτού του ναού ωστόσο είναι πολύ παλιά και αλληλένδετη με την σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Πρόκειται, όπως εξηγεί ο Παπά Ανδρέας, για μια από τις πέντε εκκλησίες που επέτρεψαν οι Τούρκοι να χτιστούν στην Κρήτη το μακρύ χρονικό διάστημα που κατείχαν το νησί μας και η μεγαλύτερη από τις πέντε.
Μάλιστα για το χτίσιμο της τότε δεν χρησιμοποιήθηκε νερό αλλά γάλα. Έτσι ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές οι χριστιανικές εκκλησίες είτε γκρεμίζονταν είτε μετατρέπονταν σε τζαμιά, στα Ανώγεια κατασκευάστηκε μια καινούργια, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, τον Καβαλάρη Άγιο που βρήκε μαρτυρικό θάνατο, θύμα του θρησκευτικού φανατισμού του Διοκλητιανού.
Από αυτό το θρησκευτικό φανατισμό, των Τούρκων, αυτή τη φορά, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ως εκ θαύματος, εξαιρέθηκε και χτίστηκε όταν ο εξισλαμισμός και η προσπάθεια αφανισμού καθετί χριστιανικού ανθούσε και στην Κρήτη.
Ο π. Ανδρέας με την κίνηση του να εντάξει στον πλούσιο αγιογραφικό διάκοσμο του Αγίου Γεωργίου τους έξι ήρωες του 21 θέλησε να δώσει το παράδειγμα και να εμπνεύσει τους νέους.
Να τους κάνει να νιώσουν πως, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί, ο ενδεδειγμένος δρόμος είναι αυτός των ηρώων που πολέμησαν για τα ιερά και όσια της πατρίδας μας πηγαίνοντας χέρι χέρι με τη Ορθοδοξία. Όπως και παλαιότερα είχε τονίσει ο π. Ανδρέας, η Επανάσταση του 1821 και η αίσια κατάληξη της, έχει αποτυπωθεί ιστορικά πως ήταν έργο του Θεού και των Ελλήνων.
Ακόμα όμως και οι ίδιοι οι Τούρκοι αναγνώρισαν τη στήριξη και τη συμμετοχή της Εκκλησίας στην Επανάσταση εναντίον τους. Σε βιβλίο τουρκικής ιστορίας οι μαθητές λυκείου της Γείτονος διδάσκονται πως "Ο Πατριάρχης και ο ανώτερος Κλήρος των Ρωμιών ήταν επικεφαλής του Έθνους των Γραικών σ αυτή την Επανάσταση, μαζί με τους καλόγερους".



-
04 Σεπτεμβριου 2026, 23:59Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2026: Πότε πέφτει, πώς ονομάζεται -
04 Σεπτεμβριου 2026, 09:10Θλίψη για τον 71χρονο σέρφερ που βρέθηκε νεκρός σε παραλία των Γουβών -
04 Σεπτεμβριου 2026, 13:07Ηράκλειο: Οι βουλευτές που χόρεψαν και τραγούδησαν στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ - Λύρες, σόου με drones και μια... τούρτα (Φωτο) -
04 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Ο Αντ. Παπαδάκης για τον ιό Δυτικού Νείλου στην Κρήτη: Πώς μεταδίδεται και πότε προκαλεί ανησυχία! (podcast) -
04 Σεπτεμβριου 2026, 08:50Στα μαύρα οι Αγιές Παρασκιές και ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων για το θάνατο του Γιώργου Πολυζωάκη -
04 Σεπτεμβριου 2026, 17:15Κρήτη: Ο Δήμος που ενισχύει την πυροπροστασία με εναέρια επιτήρηση μέσω drone, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία
