Ο Κικίλιας απαντά στην Μπακογιάννη για την ΕΔΕ στον λιμενάρχη Χανίων: Έχουμε κράτος δικαίου, όχι καφενείο φίλων και γνωστών
αγαπημένα σου στη Google
Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ΕΔΕ για τον λιμενάρχη Χανίων για τον ξυλοδαρμό 72χρονου από 36χρονο σε γκαράζ πλοίουτοποθετήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την ενόχληση που εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη για την απόφαση αυτή.
«Αδυνατώ να αντιληφθώ τη λογική της αποδοχής των ξυλοδαρμών ως απλά ένα σύνηθες φαινόμενο. Αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας. Έχουμε κράτος δικαίου, όχι καφενείο φίλων και γνωστών» είπε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον Real Fm προσθέτοντας ότι «είθισται στη διαδικασία μιας ΕΔΕ να μην παραμένει στη θέση ευθύνης ο διερευνώμενος, για να μην παρακωλύεται η έρευνα». (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
Όπως είπε «ένας ηλικιωμένος άνθρωπος έχει γρονθοκοπηθεί σε ένα πλοίο στο λιμάνι των Χανίων. Θα μπορούσε να τραυματιστεί θανάσιμα. Υποβλήθηκε μήνυση από τον παθόντα. Δεν μπορεί να ζητά κανείς να κάνουμε ότι δεν συνέβη τίποτε “για λόγους ανθρωπιάς”. Η ανθρωπιά δεν είναι άλλοθι για συγκάλυψη. Διατάχθηκε ΕΔΕ που είναι θεσμική διαδικασία, όχι τιμωρία. Είναι η μόνη οδός για να αποδειχθεί αν υπήρξε παράλειψη ή όχι, προβλέπεται στο νόμο. Συνιστά καθήκον και προφανώς όχι αλαζονεία. Αλαζονεία θα ήταν το αντίθετο. Να μη διερευνηθεί το συμβάν που κατήγγειλε ένας συμπολίτης μας επειδή αφορά σε κρατικούς υπαλλήλους» πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Η ενόχληση της Ντόρας Μπακογιάννη
Όπως αναφέρει το protothema.gr, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία εξέφρασε την ενόχληση της για την ΕΔΕ σε βάρος του λιμενάρχη Χανίων μετά από την καταγγελία 72χρονου για ξυλοδαρμό από 36χρονο σε γκαράζ πλοίου
Η βουλευτής της ΝΔ αφού έκανε λόγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για έναν άνθρωπο που «έβγαλε πέρα αυτό το καλοκαίρι μία από τις δυσκολότερες ασκήσεις» με τη διαχείριση των μεταναστών αλλά και τη διαφύλαξη της τάξης στα καράβια της γραμμής, σχολίασε ότι «έγινε ΕΔΕ λες και ήταν κάτι το πρωτοφανές και δεν έχει ποτέ ξανασυμβεί»
Σύμφωνα με την ίδια η απόφαση έχει εξοργίσει όλα τα Χανιά αλλά και τους τοπικούς βουλευτές «συμπεριλαμβανομένου και του Πολάκη» γιατί «ένας άνθρωπος που συνταξιοδοτείται σε δύο μήνες, δηλαδή να φύγει με ένα στίγμα αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος έχει υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια στο λιμενικό», καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ ο λιμενάρχης έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Κάνοντας λόγο, δε, για «παρορμητική απόφαση» του αρμόδιου υπουργού επισήμανε ότι αυτό συνέβη την ώρα που «δίνει μια μάχη ο Μητσοτάκης, λέει ότι φαινόμενα αλαζονείας πρέπει να παταχθούν και να ‘το, στα Χανιά το έχουμε και το έχουμε ακέραιο».
«Μα η εξουσία ασκείται και με ανθρωπιά. Δεν ασκείς την εξουσία αλαζονικά, διατάσσομεν. Πέρασε η εποχή αυτή, την ασκείς με αξιοπρέπεια και με ανθρωπιά» πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη.
Όπως είπε για τον «εξαιρετικό» λιμενάρχη Χανίων είναι «ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κύρος, χαμηλών τόνων, έντιμος» περιγράφοντας το συμβάν που προκάλεσε την ΕΔΕ και τη διαθεσιμότητά του: «Όποιος από εμάς έχει ταξιδέψει με πλοία και είναι κοινός θνητός και βγαίνει μόνος του με το αυτοκίνητο, ξέρει ότι κάθε δεύτερη μέρα τουλάχιστον, ένα καβγάς στο πλοίο θα γίνει. Γιατί; Γιατί ο μπροστινός που έχει παρκάρει έξω-έξω καθυστερεί λίγο. Αυτός, λοιπόν, συνήθως υβρίζεται από όλους τους υπόλοιπους, άλλοι κορνάρουν και γίνεται χαμός. Έγινε ένα συμβάν, πιαστήκαν στα χέρια ένας νεαρός με έναν άνθρωπο μεγαλύτερο. «Καταγράφηκε το συμβάν, τελείωσε η υπόθεση. Εμείς είμαστε και λίγο θερμόαιμοι σε αυτό τον νομό. Και ω του θαύματος, ο Λιμενάρχης τίθεται σε διαθεσιμότητα, ξεκινάει ΕΔΕ, λες και έγινε κάτι το οποίο ήταν πρωτοφανές και δεν έχει ποτέ ξανασυμβεί. Και βγαίνουνε όλα τα Χανιά. Όταν σας λέω όλα τα Χανιά, μιλάμε όλοι οι βουλευτές, τέσσερις είμαστε στα Χανιά, συμπεριλαμβανομένου και του Πολάκη. Όλη η τοπική αυτοδιοίκηση, ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και λέει «για όνομα του Θεού».
«Ένας άνθρωπος που συνταξιοδοτείται σε δύο μήνες, δηλαδή να φύγει με ένα στίγμα αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος έχει υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια στο λιμενικό γιατί; Για την παρορμητική απόφαση του υπουργού να προχωρήσει, χωρίς φαντάζομαι να ξέρει και όλα τα σχετικά στοιχεία. Και είναι ακριβώς αυτό που σας έλεγα πριν. Δίνει μια μάχη ο Μητσοτάκης, λέει ότι φαινόμενα αλαζονείας πρέπει να παταχθούν και να ‘το, στα Χανιά το έχουμε και το έχουμε ακέραιο. Αυτή την εικόνα, η οποία τώρα αδικεί μια ολόκληρη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που έκανε χθες αυτό, θα μου πείτε δεν είναι Αθήνα, δεν είναι το κέντρο, ποιος να ασχοληθεί και τα λοιπά με τα Χανιά, με ένα λιμενάρχη. Μα η εξουσία ασκείται και με ανθρωπιά. Δεν ασκείς την εξουσία αλαζονικά, διατάσσομεν. Πέρασε η εποχή αυτή, την ασκείς με αξιοπρέπεια και με ανθρωπιά. Και λυπάμαι πάρα πολύ, μα πάρα πολύ, για αυτό το συμβάν, διότι πραγματικά έχει φέρει μια τεράστια αναστάτωση» συνέχισε η κυρία Μπακογιάννη.
Καταλήγοντας η βουλευτής Χανίων είπε: «Στα Χανιά σήμερα σε όποιον πας και θα σου πουν όλοι ότι είναι άδικο και όταν ο λαός νιώθει ότι συμβαίνει κάτι το οποίο είναι άδικο, ξεσηκώνεται. Πώς να το κάνουμε; Και θα ακούσω, δεν έχω καμία αμφιβολία, για ρουσφέτια. Σας διαβεβαιώ, πρώτον, κανένας δεν ασχολήθηκε με τις επιλογές του λιμενικού, ούτε είμαστε μέσα σε θέση να ξέρουμε ποιος και τι μπαίνει σε κάθε θέση, όχι σε άλλες θέσεις αλλά στο λιμενικό δεν ξέρουμε . Από την άλλη μεριά, η πορεία των ανθρώπων αποδεικνύει την αξία τους. Και η πορεία αυτού του ανθρώπου την απέδειξε. Άρα, μιλάμε για μια αποκατάσταση δικαιοσύνης».
Μαρινάκης για κόντρα Μπακογιάννη στον Κικίλια: Δεν υπάρχει θέμα αλαζονείας, ούτε τιμωρητική διάθεση στον λιμενάρχη Χανίων
«Δεν υπάρχει ζήτημα αλαζονείας, όπως δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση για να αμαυρωθεί η προσφορά ενός επικεφαλής σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε πολύ από τις μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την ενόχληση της Ντόρας Μπακογιάννη για την απομάκρυνση του λιμενάρχη Χανίων από τον Βασίλη Κικίλια.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «όπως ενημέρωσε ο κ. Κικίλιας, διεξήχθη ΕΔΕ, η οποία είναι εν εξελίξει». Η ανεξάρτητη επιτροπή που έχει αναλάβει θα αποφασίσει τι συνέβη, σημείωσε. Η ΕΔΕ προκάλεσε την ενόχληση της κυρίας Μπακογιάννη, που είπε μεταξύ άλλων ότι «η εξουσία ασκείται και με ανθρωπιά, όχι αλαζονικά και διατάσσομεν» αλλά και την απάντηση του Βασίλη Κικίλια ότι «έχουμε κράτος δικαίου, όχι καφενείο φίλων και γνωστών».
Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης Δ.Σ. Χανίων προς τον Λιμενάρχη Χανίων
Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμα τη συμπαράσταση του στην απομάκρυνση του Λιμενάρχη Χανίων
Η ανακοίνωση:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με την υπ΄ αριθμ. 411 ομόφωνη Απόφαση, που έλαβε κατά τη συνεδρίαση της 29 ης Οκτωβρίου 2025, αναφορικά με την απομάκρυνση του Λιμενάρχη Χανίων, Νεκτάριου Γιαννουλάκη, εξέφρασε το ακόλουθο ψήφισμα συμπαράστασης:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων εκφράζει ομόφωνα τη δημόσια στήριξή του προς τον κ. Νεκτάριο Γιαννουλάκη, Λιμενάρχη Χανίων, ο οποίος, με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βασίλη Κικίλια, έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του και σε βάρος του έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον κ. Γιαννουλάκη για το έργο, τη συνέπεια και την προσφορά του στον τόπο και την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στα Χανιά έχει επιδείξει υψηλό επαγγελματισμό, αφοσίωση στο καθήκον και αποδοτικό έργο, μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών και σε επιχειρήσεις διάσωσης.
Το περιστατικό που οδήγησε στην απομάκρυνσή του αφορά γεγονός εντός του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΡΙΑΔΝΗ» και, σύμφωνα με πλήθος τοπικών φορέων, δεν συνδέεται ευθέως με την υπηρεσιακή του επάρκεια ή το ήθος του ως αξιωματικού. Η απόφαση απομάκρυνσης έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία των Χανίων.
Ζητάμε από τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την άμεση επανεξέταση της απόφασης απομάκρυνσης, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά στοιχεία, τη συμβολή του κ. Γιαννουλάκη και τις συνέπειες αυτής της ενέργειας για το ηθικό των υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας. Κάνουμε έκκληση για πλήρη διαφάνεια στη διεξαγωγή της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε απόφαση θα βασίζεται σε πραγματικά και αξιοκρατικά δεδομένα.
Να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, η Περιφέρεια Κρήτης και οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου Χανίων για την εξέλιξη του θέματος, με διαρκή δίαυλο επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή.
Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Περιφέρεια Κρήτης και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης».
-
28 Ιουλιου 2026, 17:04"Καμίνι" σήμερα η Κρήτη - Σε ποια περιοχή το θερμόμετρο έδειξε 40,3°C -
27 Ιουλιου 2026, 21:47Κύκλωμα στο Ηράκλειο: Ζωοκλοπές, εκβιασμοί και παράνομες επιδοτήσεις – 8 συλλήψεις και δύο ακόμα κατηγορούμενοι -
28 Ιουλιου 2026, 14:00Πένθος και θλίψη για τον Δημήτρη που έσβησε στην άσφαλτο : Την Τετάρτη το τελευταίο «αντίο» στον 27χρονο, γιο του οπερατέρ Νίκου Εργαζάκη -
29 Ιουλιου 2026, 12:50Εξάρθρωση συμμορίας σε Αλάγνι και Χαράκι: Συνελήφθησαν τα μέλη της αλλά ο φόβος παραμένει -
28 Ιουλιου 2026, 12:46Ηράκλειο: Ενώπιον του Εισαγγελέα οι συλληφθέντες στη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ σε Χαράκι και Αλάγνι -
29 Ιουλιου 2026, 07:06Τελευταίο αντίο στο Δημήτρη που "έσβησε" στην άσφαλτο: Σήμερα η κηδεία του 27χρονου
