Παιδιατρική ΠΑΓΝΗ - Παιδική και εφηβική υγεία σε σημείο καμπής: Αλκοόλ, παχυσαρκία, ψυχολογικά προβλήματα, αυξάνουν κατακόρυφα τις εισαγωγές

Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και τα ψυχολογικά προβλήματα παιδιών και εφήβων αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας σημαντικά την υγεία τους (δείτε εδώ).
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο Διευθυντής Παιδιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Μανόλης Γαλανάκης, ο οποίος μιλώντας στο newshub.gr ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, κάνοντας απολύτως σαφές ότι η παιδική και εφηβική υγεία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.
«Τα τελευταία χρόνια στην παιδιατρική κλινική παρατηρούμε, μια ανησυχητική αύξηση στην παχυσαρκία, κατανάλωση αλκοόλ και σε προβλήματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων» υπογραμμίζει ο κ. Γαλανάκης προσθέτοντας ότι στο ΠΑΓΝΗ οι εισαγωγές ανηλίκων με τις προαναφερθείσες διαγνώσεις αυξάνονται και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει έντονα την επιστημονική κοινότητα.
«Έχουμε πολλές εισαγωγές πέραν των καθαρά προβλημάτων υγείας (π.χ κρυολογήματα, γρίπη, κοκκύτη). Οι έφηβοι πίνουν αλκοόλ και παθαίνουν δηλητηρίαση με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνουμε πλύση στομάχου με κατάληξη την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επίσης τρώνε ανεξέλεγκτα κακής ποιότητας τροφές και αργά η γρήγορα οδηγούνται σε παχυσαρκία ,ενώ σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ψυχική τους υγεία η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτη με τα περιστατικά να πολλαπλασιάζονται, αφού άγχος, κατάθλιψη, συναισθηματικές διαταραχές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε αυτές τις ηλικίες ».
Η ανάγκη για ορθή λειτουργίας της μοναδικής παιδοψυχιατρικής κλινικής στην Κρήτη η οποία όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση , είναι επιτακτική, υποστηρίζει με έμφαση ο καθηγητής Μ. Γαλανάκης κάνοντας σαφές ότι, το υπάρχον σύστημα δημόσιας υγείας αδυνατεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και αυτό που χρειάζεται είναι να παρθούν άμεσα αναγκαία μέτρα ώστε να επαναλειτουργήσει εκ νέου η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ με την στελέχωση του κατάλληλου ιατρικού προσωπικού.
Όπως και να έχει σε κάθε περίπτωση ρόλο κλειδί σε μία σωστή καθοδήγηση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, σωματικής δραστηριότητας αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και μαθητών, καλούνται να διαδραματίσουν από την πλευρά τους, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Ο παράγοντας ενημέρωση και ευαισθητοποίηση δεν θα πρέπει να απουσιάζει είτε μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, είτε μέσω δράσεων συνεργασίας σχολείων, φορέων της υγείας και ειδικών, για την πρόληψη και διαχείριση των προβλημάτων αυτών με καθοριστικό παράγοντα σε όλα αυτά, τις συζητήσεις με τα παιδιά και τους εφήβους για τους κινδύνους της κακής διατροφής, του αλκοόλ και της ψυχικής υγείας.
Σωστή ενημέρωση και πρόληψη θα βοηθήσουν τις νεότερες γενιές, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να κάνουν πιο συνειδητές και υγιεινές επιλογές καθώς μεγαλώνουν.
Β. Μπ
Διαβάστε επίσης
-
19 Απριλιου 2025, 17:44Λιμάνι Ηρακλείου: Αυτοκίνητο έκανε "βουτιά στη θάλασσα"- χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε ένα άτομο
-
19 Απριλιου 2025, 09:33Μέχρι και δύο χρόνια ο Δ. Ηρακλείου έχει «ξεμείνει» από αυτοκίνητα για το «Βοήθεια στο Σπίτι» - Χωρίς βοήθεια 200 συνάνθρωποι μας!
-
20 Απριλιου 2025, 07:50Αντί για Ιούδα έκαψαν λάστιχα στον Κατσαμπά στη μέση του δρόμου-Ένταση και επέμβαση της Πυροσβεστικής (Φωτο και Βίντεο)
-
20 Απριλιου 2025, 15:22Κοινωνικός Τουρισμός: Διακοπές 6 -12 μέρες για 25.000 συνταξιούχους - Όροι και προϋποθέσεις
-
19 Απριλιου 2025, 16:00Ηράκλειο: Απομακρύνουν παλέτες, ελαστικά και άλλα εύφλεκτα υλικά για το κάψιμο του Ιούδα (φωτογραφίες)
-
19 Απριλιου 2025, 07:16Μεγάλο Σαββάτο – Η Πρώτη Ανάσταση. Ήθη και έθιμα σε όλη την Ελλάδα