Πρωταθλήτρια η Κρήτη σε ανοικτά ξενοδοχεία τον Ιούλιο αλλά και σε τιμές
αγαπημένα σου στη Google
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τουρισμό και ειδικότερα για τις πληρότητες στα ξενοδοχεία και τις τιμές τους παρουσιάζει έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το ρόλο της Κρήτης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την έρευνα στο 93,8% ανέρχεται το ποσοστό των ξενοδοχείων που λειτουργούσε στις 11 Ιουλίου 2021 στη χώρα μας , με την μέση πληρότητα να ανέρχεται στο 48,2% του συνόλου των ξενοδοχείων και την μέση τιμή για δίκλινο δωμάτιο να είναι 101 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία της, την υψηλότερη πληρότητα και τιμή, εμφανίζουν στο διάστημα 5 έως 11 Ιουλίου τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, με 58,8% και 199 ευρώ, και ακολουθούν τα 4 αστέρων με 56,7% και 107 ευρώ και σε απόσταση τα 3 αστέρων με 39,4% και 64 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία μεγάλου μεγέθους, άνω των 101 δωματίων, εμφανίζουν αυξημένους δείκτες σε όλα τα εξεταζόμενα δεδομένα. Αντιστοίχως τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων εμφανίζουν πληρότητες 34,2% και 41,% και μέσες τιμές 47 και 51 ευρώ, αντίστοιχα.
Αναφορικά με το ποσοστό των ξενοδοχείων που λειτουργούν, αξίζει να επισημανθεί η αύξηση του ποσοστού τους , καθώς στις 14 Ιουνίου είχε ανοίξει το 77% των ξενοδοχείων, με μόλις 25,7% πληρότητα, για να φτάσει στο 91,3% και πληρότητα 36,6% στις 4 Ιουλίου.
Όσον αφορά στην γεωγραφική διασπορά των ξενοδοχείων που λειτουργούσαν στις 11 Ιουλίου, “πρωταθλήτρια” εμφανίζεται η Κρήτη με 96,8% και ακολουθούν Ήπειρος – Θεσσαλία με 96,5%, η Κεντρική Ελλάδα με 95,7%, το Νότιο Αιγαίο με 94,9%, η Μακεδονία – Θράκη με 94,7% και τα νησιά του Ιονίου με 93,5%. Η Αττική έχει ποσοστό 92,8%.
Στις τιμές επίσης “πρωταθλήτρια” είναι η Κρήτη με 120 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο και ακολουθούν τα νησιά Νοτίου Αιγαίου με 115 ευρώ και τα νησιά του Ιονίου με 110 ευρώ.
Αναφορικα με τις τιμές να επισημανθεί πως όσο πλησιάζει η υψηλή περίοδος, αυξάνονται, όπως είναι λογικό, καθώς από 85 ευρώ μέση τιμή στις 14 Ιουνίου, έχει φτάσει στα 101 ευρώ στις 5 Ιουλίου.
Κρατήσεις – Ακυρώσεις
Όσον αφορά στις κρατήσεις, αλλά και τις ακυρώσεις που έχουν τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, η εικόνα έχει ως εξής:
Κρατήσεις έχει το 85% των ξενοδοχείων, με το ποσοστό να ξεκινάει από το 74,4% στα ενός αστέρων και φτάνει στο 97% στα 5 αστέρων
Last minute κρατήσεις, έχει το 24% των ξενοδοχείων, με το ποσοστό να ξεκινάει από το 37,6% στα ενός αστέρων και φτάνει στο 30,1% στα 5 αστέρων
Ακυρώσεις έχει το 74,4% των ξενοδοχείων,με το ποσοστό να ξεκινάει από το 79,4% στα ενός αστέρων και φτάνει στο 73,9% στα 5 αστέρων
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι τα εποχικά και τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία, όπου λειτουργεί το 95,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας και το 93,1% των εποχικών.
Τι έδειξαν προηγούμενες έρευνες
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη έρευνα του ΙΤΕΠ, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο 2020, διαπιστώθηκε ότι, η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε μέση τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.
Συνολικά δε τα ελληνικά ξενοδοχεία έχασαν το 78% του τζίρου τους το 2020, σύμφωνα με την έρευνα «Οι επιδόσεις της ελληνικής ξενοδοχίας το 2020 και οι επιπτώσεις από τον Covid-19»
-
01 Ιουνιου 2026, 13:24Hράκλειο: Θρήνος για τον 21χρονο Φοίβο που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή -
31 Μαΐου 2026, 18:34Μάριος Οικονόμου: Αρνητικά τα αποτελέσματα του πρώτου τεστ εγκεφάλου και σπινθηρογραφήματος -
31 Μαΐου 2026, 15:38Τραγωδία στην Πάτρα: Πατέρας και γιος νεκροί σε τροχαίο -
31 Μαΐου 2026, 20:16Νύχτα χάους στο Παρίσι μετά τον τελικό του Champions League – Ένας νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις -
01 Ιουνιου 2026, 07:15Γιώργος Αϋφαντής: Η Κυβέρνηση έτοιμη να πετάξει πετσέτα στο … ρίνγκ! Ο λαός σε επαγρύπνηση και εγρήγορση για τα εθνικά μας! (podcast) -
01 Ιουνιου 2026, 16:40Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Χτυπούσε την 39χρονη με τη ζώνη, σοκάρουν οι μαρτυρίες γειτόνων -Όσα υποστήριξε ο δράστης
