Σε νέα εποχή τα ενετικά τείχη και τα Νεώρια - Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για την αναβάθμιση τους
Σε νέα εποχή μπαίνουν τα ενετικά τείχη και τα Νεώρια στο Ηράκλειο. Οπως έγραψε χθες το newshub.gr στην Αθήνα μετέβη ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, για τη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Αντικείμενο της συνάντησης ηταν τα σημαντικά έργα που αφορούν τη συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου Πολιτισμού, με επίκεντρο τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου και τις στοές που διατρέχουν την ιστορική «καρδιά» της πόλης.
Η αναμενόμενη αυτή συνάντηση εδώ και μέρες είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, καθώς από τα αποτελέσματά της - όπως τονιζόταν - θα εξαρτιόταν η οριστική μορφή και οι παρεμβάσεις που θα δώσουν νέα ζωή στα εμβληματικά Τείχη – ένα μνημείο που εδώ και χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορική ταυτότητα, αλλά και το αστικό μέλλον του Ηρακλείου.
Μάλιστα όπως ειχε αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος, κ. Ρένα Παπαδακη- Σκαλίδη, στο newshub.gr, μετά το τέλος τα συνάντησης θα μπορούμε να έχουμε και πιο ξεκάθαρη εικόνα, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα των στοών.
Η νέα εποχή για τα Ενετικά Τείχη
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της συνεργασίας Δήμου Ηρακλείου και Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, στοχεύουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου, αλλά και στη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου περιπάτου που θα συνδέει τις πύλες και τα προμαχωνικά τμήματα των Τειχών με κομβικά σημεία της πόλης.
Η αρχή θα γίνει από την Πύλη Σαμπιονάρα, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης. Η οδός Εφέσου (πρώην ΚΤΕΛ) θα ενωθεί με τη Δουκός Μποφώρ, στο ύψος του 6ου Γυμνασίου, δημιουργώντας έναν νέο αστικό διάδρομο περιπάτου.
Στην Πύλη Ιησού, προγραμματίζεται η βελτίωση της σύνδεσης της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με την πλατεία Κύπρου, διευκολύνοντας την κυκλοφορία και ενισχύοντας την προσβασιμότητα των κατοίκων και των επισκεπτών.
Στην Πύλη Αγίου Γεωργίου, όπου αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα εργασίες συντήρησης, σχεδιάζεται η επανένωση της πλατείας Ελευθερίας με τη Λεωφόρο Ικάρου, αποκαθιστώντας τη συνέχεια ανάμεσα στο ιστορικό κέντρο και τον παραλιακό άξονα.

Από τη βόρεια χαμηλή πλατεία της Πύλης Παντοκράτορα (πίσω από το παλιό εργοστάσιο Περδικογιάννη), θα πραγματοποιηθεί ένωση της Λ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με την οδό Εφόδου, στο σημείο όπου έχει ήδη διαμορφωθεί υπαίθριος χώρος παιχνιδιού, άθλησης και αναψυχής.
Παράλληλα, από τη στρατιωτική στοά και το Ανοιχτό Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στον προμαχώνα Βηθλεέμ, προβλέπεται η σύνδεση της Λ. Πλαστήρα με το στάδιο Ελευθερίας, ενισχύοντας την πολιτιστική και αθλητική φυσιογνωμία της περιοχής.
Αντίστοιχα, από τη δεύτερη στρατιωτική στοά και τον Δημοτικό Κινηματογράφο, επίσης στον προμαχώνα Βηθλεέμ, θα ενωθεί η Λ. Πλαστήρα με το πάρκο Καλλισθενικής “Ζαχαρίας Μπαντουβάς” στο Κομμένο Μπεντένι – ένα έργο που φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στη δυτική πλευρά των Τειχών.
Τέλος, από τη στοά Μακάσι, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες διαμόρφωσης της Μόνιμης Έκθεσης Ενθυμημάτων της Εθνικής Αντίστασης, θα δημιουργηθεί ένωση της Λ. Πλαστήρα με την τάφρο των Τειχών, στο σημείο μεταξύ της Υπηρεσίας Πρασίνου και της παιδικής χαράς.
Οι αλλαγές στα Ενετικά Τείχη, μαζί με την ανάδειξη των στοών και των αστικών διαδρομών, αποτελούν ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια αστικής ανάπλασης του Ηρακλείου, με στόχο όχι μόνο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την ουσιαστική επανασύνδεση της πόλης με τα ιστορικά της όρια, όπου η αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια.
Οι υπογραφές
Η δεκαετούς διάρκειας σύμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 22.570.971 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης. Περιλαμβάνει μελέτες και έργα αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημειακού συνόλου, παρεμβάσεις προσβασιμότητας, ανάπλασης και διαμόρφωσης χώρων, καθώς και τη δημιουργία μουσειακών εκθέσεων. Παράλληλα, το ΥΠΠΟ θα στηρίζει ετησίως με 250.000 ευρώ το έργο συντήρησης της ενετικής οχύρωσης και με 150.000 ευρώ το «Φεστιβάλ των Τειχών – Candia Walls Festival» του Δήμου Ηρακλείου, που στοχεύει στην ανάδειξη και ένταξη των Ενετικών τειχών στην πολιτιστική ζωή της πόλης.

Παράλληλα, υπεγράφη και η ένταξη του έργου αποκατάστασης των Ενετικών Νεωρίων του Ηρακλείου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης 2021–2027, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συνολικό προϋπολογισμό 10.100.000 ευρώ. Το έργο θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού δια της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, αποκαθιστώντας και αναδεικνύοντας το ιστορικό συγκρότημα των Νεωρίων ως ενιαίο μνημειακό σύνολο.
Δ.Κ.
Διαβάστε επισης:
Ζωντανεύουν τα Τείχη και τα Νεώρια: Νέα εποχή για τα ενετικά μνημεία του Ηρακλείου» (Βίντεο)
-
23 Οκτωβριου 2025, 11:40Euroleague: Συνελήφθη ο διαιτητής Ούρος Νίκολιτς-Βρέθηκαν 250.000 ευρώ στο σπίτι του -
23 Οκτωβριου 2025, 16:49Τραγωδία στη Μεσαρά: Νεκρός 63χρονος σε φονική σύγκρουση – Δύο νεαρές γυναίκες τραυματίστηκαν -
23 Οκτωβριου 2025, 14:43Τυχεροπούλου-ΟΠΕΚΕΠΕ: Απίστευτες καταγγελίες για απειλές υπαλλήλου στην Κρήτη-Της τηλεφωνούσε ο Φραπές στο σπίτι -
24 Οκτωβριου 2025, 07:06ΟΠΕΚΕΠΕ: Επανέρχεται η υπόθεση με τους 250ρηδες – Να πώς βρήκαν οι επιτήδειοι τις αδήλωτες εκτάσεις για να κάνουν τις κομπίνες τους! -
23 Οκτωβριου 2025, 12:30Συντάξεις Νοεμβρίου 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές -
23 Οκτωβριου 2025, 21:42ΟΠΕΚΕΠΕ: O Kρητικός με το δήθεν πλημμυρισμένο χωράφι, ο πακτωλός χρημάτων και το... εικονικό διαζύγιο
