Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Οι κάτοικοι των Αγιών Παρασκιών βγαίνουν μπροστά- Τι ζητάνε από την πολιτεία
Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργήσει ο σεισμός ανέλαβαν οι κάτοικοι των Αγίων Παρασκιών του Ηρακλείου.
Οι κάτοικοι δημιούργησαν μια επιτροπή σεισμοπλήκτων η οποία σε ανακοίνωσή της καταθέτει αιτήματα και προτάσεις προς το Δήμο Μίνωα Πεδιάδας. Διαβεβαιώνει δε πως δεν θα φύγει από το χωρίο. Ωστόσο την ίδια στιγμή αρνείται να ζει μέσα στα ερείπια και ζητάει την ανάληψη άμεσων δράσεων.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής έχει ως εξής:
"Αγαπητοί συγχωριανοί και συγχωριανές, με αφορμή τους σεισμούς εδώ και αρκετούς μήνες και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται έπειτα από τις μεγάλες δονήσεις, με την απόγνωση που έφεραν στον πληθυσμό και με βάση τη μη εκπροσώπηση μας στο δημοτικό συμβούλιο, μια μερίδα κατοίκων του χωριού μας συνεδρίασε και έβγαλε μια επιτροπή για την αντιμετώπιση της καταστάσεως.
Η ελλιπής ενημέρωση και το αίσθημα εγκατάλειψης των συγχωριανών μας καθιστά την οργάνωση της κοινωνίας μας επιτακτική.
Με βάση τα παραπάνω ζητούμε
1) Άμεση καταγραφή και διαχείριση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με ευπαθείς ομάδες, για στέγαση, σίτιση και υγεία.
2) Αντιμετώπιση άμεσα των επικίνδυνων ερειπίων ,κυρίως αυτών που γειτονεύουν με κατοικημένες – αναπαλαιωμένες κατοικίες και δρόμους του χωριού μας, ώστε να μην είναι επικίνδυνα για άλλα κτήρια και πεζούς.
3) Σε όλα τα ακίνητα που έχουν πληγεί από το σεισμό, να καταργηθούν άμεσα τα δημοτικά τέλη, για όσο χρειαστεί μέχρι την ανάκαμψη και ανοικοδόμηση.
4) Εξειδικευμένο έλεγχο στα μνημεία μας, όπως ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Ζώνη, από ειδικούς επιστήμονες.
5) Άμεσος έλεγχος των σχολείων, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Όπου θα βεβαιωθεί η καταλληλότητα των κτηρίων εγγράφως και να δοθεί η λύση άμεσα στην εκπαιδευτική συνέχεια.
6) Να ξεκινήσει ο δήμος άμεσα τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες για τη διαχείριση των ερειπίων, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατών να χρησιμοποιηθούν μόνο χωματουργικά μηχανήματα για όλες τις δουλειές (π.χ στενά σοκάκια και επαφή με κατοικημένα ακίνητα).
7) Άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών, σε όλες τις ζημιές στα κτήρια και τις οικοσκευές καθώς και σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων για κατασκευή λαϊκής στέγης, εντός οικισμού, σε οικογένειες που θα μείνουν άστεγες.
Ξεκινώντας τη δράση μας για την επόμενη μέρα καλούμε όλους τους χωριανούς μας σε συσπείρωση και δηλώνουμε ότι δε θα φύγουμε από το χωρίο μας και ότι αρνούμαστε να ζούμε σε ένα χώρο γεμάτο ερείπια.
Ζωντανό χωριό , Κανείς μόνος του, Όλοι μαζί μπροστά".

Η φωτό δημοσιεύτηκε από τον Στάθη Αυγουστάκη στο facebook
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ
