Στέλιος Μανωλίτσης στο newshub.gr: Η μείωση στην παραγωγή μελιού στο Ηράκλειο είναι σίγουρα στο 50% σε σχέση με πέρυσι
Ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, διεκδικούν οι μελισσοκόμοι της Κρήτης, που μάλιστα δέχτηκαν περικοπές από την κυβέρνηση, ακόμα και σε στάνταρ ενισχύσεις που έπαιρναν κάθε χρόνο για αντικατάσταση κυψέλης, επειδή ένα μέρος των χρημάτων αυτών, κατευθύνθηκε στην στήριξη των πληγέντων της Θεσσαλίας και του Έβρου. Αυτό αποκάλυψε στο newshub.gr o πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ν. Ηρακλείου Στέλιος Μανωλίτσης, που μίλησε επίσης για τη σημερινή κατάσταση της μελισσοκομίας στο νησί μας, καθώς και για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων. Ο συνεταιριστής χαρακτηρίζει ως μονόδρομο την παραγωγή του κρητικού μελιού, ως ΠΟΠ και με μία και ενιαία ταυτότητα από την Κίσσαμο μέχρι τη Ζάκρο!
-Κύριε Μανωλίτση, πού βρίσκεται η υπόθεση της διεκδίκησης κονδυλίων μέσα από την ΚΑΠ για τον κλάδο της μελισσοκομίας;
-Δεν μας έχουν ενημερώσει γύρω από τις εξελίξεις αυτές. Απλώς όπως ξέρετε κι εσείς, υπάρχει μία προσπάθεια, είτε να γίνουν αλλαγές, είτε να ενταχθεί η μελισσοκομία στη νέα ΚΑΠ από την επόμενη προγραμματική περίοδο.
-Δηλαδή, εσείς έχετε συγκεκριμένα αιτήματα για το ύψος των ενισχύσεων;
-Εμείς προς το παρόν, αυτό που απαιτούμε είναι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, λόγω των συνθηκών, από τη στιγμή που δεν μπορούν να βγάλουν μια αποζημίωση για να καλύψουμε τα έξοδα μας οι μελισσοκόμοι, ας ενταχθούμε στην ΚΑΠ».
-Μα νομίζω πως αν δεν μπει ο δικός σας ο κλάδος στην ΚΑΠ που επικαλείται τάχα μου το περιβάλλον, ποιος θα ενταχθεί; Άμα δεν ενισχυθούν οι μελισσοκόμοι, ποιοι θα ενισχυθούν; Έχουν μέχρι σήμερα βέβαια δοθεί στον κλάδο σας κάποια κονδύλια υπό τη μορφή ενισχύσεων…
-Δεν έχουν δοθεί πέρα από τα 8 ευρώ που έδωσαν όταν ήταν στην αρχή η ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά δεν έχουν δοθεί άλλα χρήματα. Εντάξει κάποια ποσά για την ενίσχυση για την αντικατάσταση κυψέλης αλλά είναι πολύ μικρά τα ποσά. Και όσα έχουν δοθεί έχουν και μειωθεί. Δηλαδή φέτος, για αντικατάσταση κυψελών, που σε όλη την Ελλάδα ήταν 23 ευρώ ανά κυψέλη, εμείς πήραμε 17 ευρώ, γιατί έκοψαν 5 ευρώ από την Κρήτη και από την υπόλοιπη Ελλάδα για να ενισχύσουν τις πληγείσες περιοχές, τη Θεσσαλία και τον Έβρο.
-Κόψανε από εσάς;
-Δηλαδή εμείς πήραμε 17 ευρώ φέτος και στη Θεσσαλία και τον Έβρο πήραν 23 ευρώ συν άλλα πέντε ευρώ. Στο μεταξύ, επιδοτούμαστε 10 κυψέλες ανά 100. Δηλαδή, τα 17 ευρώ που έδωσαν για αντικατάσταση κυψελών για να πάρουμε νέες κυψέλες, ήταν 1,7 ευρώ ανά κυψέλη!

-Αυτοί είχαν δικαίωμα να τα κόψουν τα χρήματα αυτά; Δεν ήταν κοινοτικά κονδύλια αυτά τα χρήματα;
-Ήταν κοινοτικά κονδύλια, αλλά είπαν ότι λεφτά δεν είχαν. Και ότι πέρυσι τον Δεκέμβριο είχανε λέει ενημερώσει την ομοσπονδία μας, αλλά η ομοσπονδία δεν έπραξε. Και το πέρασαν ως συμφωνία όλων μας. Δεν το έμαθε η ομοσπονδία; Δεν το κατάλαβε; Δεν ξέρω τι έγινε…
-Και τώρα, η κατάσταση πώς είναι; Είχαμε κάποιες βροχές τελευταία. Η κατάσταση είναι καλύτερη τώρα για τις μέλισσες; Τι έγινε;
-Η βροχή ήταν «θαύμα». Όχι μόνο για τη μελισσοκομία, αλλά και για τις ελιές και για όλη τη φύση. Απλώς η ανθοφορία θα έρθει σε ένα μήνα. Δηλαδή για τις βροχές που είχαμε πριν από 30 μέρες, η ανθοφορία που θα έχουμε εδώ στην Κρήτη, θα φανεί μετά τα Χριστούγεννα.
-Ναι αλλά στο μεταξύ, πώς τα βγάζατε πέρα; Πώς ταΐζετε τις μέλισσες;
-Ταΐζουμε με διάφορα που τους βάζουμε. Κυρίως με θυμάρια και βανίλια. Με πολύ υψηλό κόστος. Και ταυτόχρονα χάνουμε μέλισσες. Γιατί χάνονται συνεχώς μελισσοσμήνη. Γιατί δεν τρέφονται σωστά. Γιατί η μέλισσα με τη ζάχαρη θέλει και γύρη. Γύρη δεν υπάρχει στη φύση.
Η γύρη είναι το «ψωμί» της μέλισσας. Δηλαδή, από κει ξεκινάμε. Από την πρωτεΐνη, συν το νέκταρ είναι η διατροφή της μέλισσας.

-Μου είπατε βανίλια;
-Είναι η παραδοσιακή βανίλια. Δηλαδή για να καταλάβετε, είναι τα παραδοσιακό υποβρύχιο που τρώγαμε στα καφενεία παλιά, η γενιά η δικιά μας. Αυτό είναι μια τροφή για τις μέλισσες, τώρα.
Από κει ταΐζουμε το νέκταρ. Όταν δεν υπάρχει έξω στη φύση γύρη, λείπει κάτι από τη διατροφή. Και χάνονται οι μέλισσες.
-Έχουμε και τα προβλήματα με τα φυτοφάρμακα, έτσι;
-Όλα αυτά επηρεάζουν τη μέλισσα, που έχει έναν ευαίσθητο οργανισμό.
-Αυτή τη στιγμή, πόσο έχει πέσει η παραγωγή του κρητικού μελιού σε σχέση με πέρυσι;
-Η μείωση κυμαίνεται από νομό σε νομό. Το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο είναι σίγουρα κάτω από πέρυσι κατά 50%. Στη Σητεία και τα Αστερούσια, η φύση ξεράθηκε τελείως. Επειδή μετακινούμε τις μέλισσες, εγώ προσωπικά πήγαινα και στα Αστερούσια όπου κατέβαζα 800 μέλισσες κάθε χρόνο. Φέτος δεν πήγα. Για το πευκόμελο που μαζεύουμε πήγα στο Σελάκανο στο Λασίθι. Και πήραμε κάποιες μικρές ποσότητες μελιού από τα πεύκα.
-Την ίδια ώρα, έρχονται μέλια από την Κίνα και τη Βουλγαρία και ελληνοποιούνται…
-Έρχονται από παντού. Τα βαπτίζουν εδώ «ελληνικά». Όλα είναι στο πρόγραμμα. Είναι χρόνια αυτό. Απλώς τώρα βρήκαν πιο πολύ έδαφος επειδή δεν υπάρχουν κρητικά μέλια. Δεν υπάρχουν ελληνικά μέλια. Εγώ πιστεύω ότι το μέλλον της κρητικής μελισσοκομίας και το μέλλον της Κρήτης στο μέλι, είναι το ΠΟΠ. Αυτό που δεν θα μπορούν να πειράξουν είναι να βγάλουμε μέλι με μία ενιαία εττικέτα, που να είναι ΠΟΠ. Ένα συγκεκριμένα βάζο, που θα ξέρουν ότι το βάζο αυτό είναι το κρητικό μέλι. Το θυμαρόμελο ΠΟΠ για όλη την Κρήτη. Αυτό, δεν το λέω εγώ. Η Γερμανία το κάνει αυτό δεκαετίες τώρα. Το Γερμανικό μέλι, είναι ένα βάζο με ένα καπάκι πράσινο και μία συγκεκριμένη εττικέτα με πράσινες αποχρώσεις. Αυτό σημαίνει Γερμανικό μέλι. Όλα τα άλλα τα μέλια που κυκλοφορούν στη Γερμανία, είναι από άλλες χώρες.
Άρα για να καταπολεμήσουμε την εισαγωγή μελιού, ή τα φαινόμενα να φέρνουν μέλι από την Κίνα και να το πουλούν για κρητικό, αυτή είναι η μόνη λύση.
Και το λέω με στοιχεία. Αν έχουμε το πευκοθυμαρόμελο ΠΟΠ που το καταφέραμε και το πήραμε και είναι το δεύτερο μέλι στην Ελλάδα ΠΟΠ, δεν θα μπορούν να το αντιγράψουν. Δεν θα μπορούν να το νοθεύσουν.
-Γιατί όμως δεν γίνεται αυτό; Δεν το προβλέπει η νομοθεσία, ή δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους οι μελισσοκόμοι;
-Οι μελισσοκόμοι, δεν έχουν βρει τη βάση. Εμείς ως συνεταιρισμός, τα τελευταία χρόνια, έχουμε μόνο 8 άτομα που έχουν μπει στο ΠΟΠ. Από τα 8 άτομα, οι 5 είναι κυρίως εμπόροι.

Η τιμή του παραγωγού στο ΠΟΠ είναι ανεβασμένη σε σχέση με το απλό μέλι;
-Η τιμή του ΠΟΠ είναι σαν το βιολογικό. Είναι πιο πάνω από το θυμαρίσιο το απλό, αλλά μπορεί να συνδυασθεί πολλές φορές με το βιολογικό. Δηλαδή έχω αυτή τη στιγμή βγάζω μέλι που έχει όλα τα στοιχεία του ΠΟΠ και συνδυάζεται με το βιολογικό. Άρα είναι ένας καλός συνδυασμός στη δική μου εττικέτα.
Το ΠΟΠ για να το βγάλεις είναι στάνταρ. Και παίρνεις πιστοποίηση από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και είναι περίπου 1,5 με 2 ευρώ πάνω από τη χονδρική τιμή που είναι το απλό μέλι. Και τα απλό μέλι διατίθεται γύρω στα 6 με 6,5 ευρώ και ελάχιστες περιπτώσεις στα 7 ευρώ το κιλό. Και το ΠΟΠ πουλιέται στη χονδρική του από τα 7 ευρώ και πάνω, στα 8,5 ακόμα και στα 9 ευρώ το κιλό.
Αλλά δεν υπάρχουν παραγωγοί που να βγάζουν το ΠΟΠ.
«Αυτό που λέμε ιχνηλάτηση, γίνεται»;
-Εννοείται αυτό. Όταν παίρνεις πιστοποίηση ΠΟΠ σου τη δίνει το υπουργείο. Σου τη δίνει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Έχει την κύρια ευθύνη. Είναι όπως τα βιολογικά. Αν πιάσουν κάποιον και δεν είναι ΠΟΠ έχει συνέπειες. Δεν περιμένω εγώ από τον ΕΦΕΤ να κάνει τους ελέγχους. Σε ελέγχει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Εννοείται ότι στα ΠΟΠ γίνεται ο έλεγχος. Στα άλλα μέλια δεν γίνεται τόσο.
-Έχουν φύγει οι μελισσοκόμοι;
-Έχουν φύγει κάποιοι. Έχουν φύγει οι επαγγελματίες. Δηλαδή, έχουν φύγει κάποιοι μικροεπαγγελματίες και παράγουν μέλι ερασιτεχνικά και κάνουν και μια άλλη δουλειά για να επιβιώσουν.
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
01 Μαΐου 2026, 07:06Ηράκλειο: Έπαιξε στοίχημα να πάρει κύπελλο ο ΟΦΗ και έταξε τα κέρδη στη Μονή Κουδουμά! (Φωτο) -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
01 Μαΐου 2026, 15:19Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης -
30 Απριλιου 2026, 08:10Μάρκος Τρούλης: Στο Ιράν είμαστε στο σημείο μηδέν! Σε καθοδικό σπιράλ, το οικονομικό σοκ πλησιάζει! (podcast) -
30 Απριλιου 2026, 13:15Φαίδων Καραϊωσηφίδης: Άλλο τα οράματα και τα σενάρια κι άλλο η πραγματικότητα για τα εξοπλιστικά! (podcast)
