Στη Λιβύη σήμερα ο Πλεύρης λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη

Mε στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρχές της χώρας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού μεταβαίνει σήμερα στη Λιβύη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, συνοδεύοντας τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ.
Η ευρωπαϊκή αποστολή περιλαμβάνει τους υπουργούς Εσωτερικών της Μάλτας και της Ιταλίας και θα φτάσει στη Λιβύη για συνομιλίες με αξιωματούχους της χώρας, τόσο από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο και από την πλευρά του Χαφτάρ στη Βεγγάζη.
Στόχος της ευρωπαϊκής αποστολής είναι ο συντονισμός με τις τοπικές αρχές για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, που έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα, αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη στοχεύει όχι απλώς στην προβολή ισχύος, αλλά στην πραγματική διά χειρός συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ώστε να ελεγχθούν οι ροές.
Επιπλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτή η αποστολή εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική και μεταναστευτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Λιβύη για τον περιορισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ελλάδας για την ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και την προστασία των συνόρων της Ε.Ε.
Η μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη δεν είναι ένα νέο φαινόμενο αλλά εντείνεται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι πρώτες ροές. Από έναν μέσο όρο 120 αφίξεων τον μήνα, οι αριθμοί αυξήθηκαν ραγδαία, φτάνοντας τους 528 τον Φεβρουάριο του 2024. Η χρονιά έκλεισε με μέσο όρο 400 αφίξεων μηνιαίως και συνολικά με 4.820 αφιχθέντες.
Η κλιμάκωση συνεχίστηκε το 2025, με τις αφίξεις να ανέρχονται ήδη σε 7.124 άτομα έως και τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού. Ιδιαίτερα ο Ιούνιος κατέγραψε νέο ρεκόρ με 2.564 αφίξεις σε έναν μήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την, Κυριακή, σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ αφίξεων προσφύγων/μεταναστών από τα παράλια της Λιβύης, με 959 άτομα να αποβιβάζονται μέσα σε μία ημέρα ενώ και χτες Δευτέρα εκατοντάδες ακόμη άτομα βρέθηκαν στο νησί.
Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς τους 27 στα τέλη Ιουνίου, «οι παράνομες διελεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται πλέον κατά 93% από τη Λιβύη».
Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης και της ασφυκτικής πίεσης στο νησί, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τα τέλη Ιουνίου, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν πλέον σε διεθνή ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, προκειμένου να συνδράμουν ενεργητικά στην αποτροπή των ροών, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Ανησυχία
Ο Γιάννης Ζερβός δήμαρχος Σφακίων δήλωσε: «Με δεδομένο ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει και κλείνει, κλειδώνει τα σύνορά της, καταλαβαίνεται ότι θα γίνουμε κάποια στιγμή, μία αποθήκη ανθρώπων εδώ πέρα».
Τα σκάφη του Λιμενικού, της Frontex, εναέρια μέσα και χερσαίες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή. Ακόμη οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα. Οι τοπικοί φορείς ανησυχούν καθώς το εκθεσιακό κέντρο της Αγιάς έχει γεμίσει ασφυκτικά και δεν υπάρχουν υποδομές φιλοξενίας. Επίσης πρόσφυγες και μετανάστες ελλείψει υποδομών μεταφέρθηκαν από τα Χανιά στο Ρέθυμνο.
Ο Μιχάλης Κοκολάκης, δήμαρχος Γόρτυνας δήλωσε: «Αναρωτιέμαι έχοντας δύο φρεγάτες στα θαλάσσια σύνορά μας, είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιες εισροές».
Ακόμη μία επιχείρηση διάσωσης
Σε μια ακόμη σημαντική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), σε συνεργασία με τη δύναμη της FRONTEX και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε και περισυνέλεξε χθες άλλους 162 αλλοδαπούς που επέβαιναν σε τρεις υπερφορτωμένες λέμβους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.
Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από σχετική ειδοποίηση από πλοίο της FRONTEX που περιπολούσε στην ευρύτερη θαλάσσια ζώνη.
Να σημειωθεί ότι σε άλλες δύο ακόμα ξεχωριστές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Γαύδου από χθες το πρωί περισυνελέγησαν τουλάχιστον 489 άτομα . Η πρώτη επιχείρηση έλαβε χώρα νωρίς το πρωί όταν πλοίο της δύναμης Frontex εντόπισε δύο λέμβους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου όπου επέβαιναν περίπου 230 άτομα.
Η δεύτερη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν εντοπίστηκαν τρεις ακόμη λέμβοι με 259 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος έσπευσαν στο σημείο και ολοκλήρωσαν την ασφαλή περισυλλογή των επιβαινόντων, οι οποίοι επίσης μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.
Την ίδια στιγμή, δύο νέες αποβιβάσεις καταγράφηκαν σε παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Γόρτυνας, στο Ηράκλειο -. Συγκεκριμένα 96 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην παραλία Λούτρα και 67 άτομα στην περιοχή Λέντας.
Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία πρώτης υποδοχής, όπου τους παρασχέθηκε φροντίδα και καταγραφή.
-
-
10 Οκτωβριου 2025, 15:57Κλιμάκιο ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ καταγγέλλει απειλές και προπηλακισμό σε κτηνοτροφικό έλεγχο στη Μεσαρά
-
09 Οκτωβριου 2025, 11:00Ηράκλειο: Στο εδώλιο ο 79χρονος Γιάννης Ξυδάκης για το αιματηρό περιστατικό στις Μαλάδες
-
09 Οκτωβριου 2025, 22:14Ηράκλειο: Εξώδικο του Νίκου Μπουνάκη για τις κατηγορίες σχετικά με την εμπλοκή του ΚΥΔ στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
-
10 Οκτωβριου 2025, 10:59Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής!
-
09 Οκτωβριου 2025, 19:18Αγροτικές ενισχύσεις: Ξεκινά σειρά πληρωμών προς τους παραγωγούς
-
10 Οκτωβριου 2025, 07:00Kρήτη: Ζυμώσεις και αναβρασμός ενόψει... επανένωσης με τον Αλέξη Τσίπρα - Ποιες μεταπηδήσεις «ψήνονται»