Στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ΒΟΑΚ: Υπογράφεται το έργο Χανιά – Ηράκλειο

Το Ηράκλειο επισκέπτεται σημερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία ενός ευρύτατου κλιμακίου υπουργών. Ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου ενώ το κυρίως μενού είναι η υπογραφή της σύμβασης για το ΒΟΑΚ.
Στο Κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογιώργης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος ενώ στην κυβερνητική αποστολή θα βρίσκονται και δέκα γενικοί γραμματείς υπουργείων.
Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Ηράκλειο για την υπογραφή του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο στο έργο του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης. Η υπογραφή θα γίνει στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τα Πεζά και από εκεί θα μεταβεί στο Φράγμα Πλακιώτισσας, στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, όπου αναμένεται να ανακοινώσει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων της περιοχής.
Το τμήμα του ΒΟΑΚ Ηράκλειο – Χανιά, της σύμβασης της οποίας η ενεργοποίηση θα υπογραφεί με την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα είναι το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης της τρέχουσας δεκαετίας και ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών για τη χώρα μας, με το κόστος να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Τις προηγούμενες μέρες εξάλλου στην Ανατολική Κρήτη, από το Κυβερνητικό στρατόπεδο βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή και ο Ευρωπαίος επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας.
Αυτοψία
Χθες εξάλλου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, μαζί με τον Υφυπουργό Νίκο Ταχιάο και τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Αναγνώπουλο.πραγματοποίησαν αυτοψία σε τρία εργοτάξια κατασκευής του Βόρειου Οδικού Αξονα της Κρήτης
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επισκέφθηκε διαδοχικά τα εργοτάξια και ενημερώθηκε από τους αναδόχους σχετικά με την πρόοδο των εργασιών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Τα συγκεκριμένα εργοτάξια αναπτύσσονται στα δύο σκέλη του ΒΟΑΚ που ήδη κατασκευάζονται.
Αυτά είναι:
· Τμήμα Νεάπολη - 'Αγιος Νικόλαος στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου: Πρόκειται για δημόσιο έργο το οποίο έχει ενταχθεί εξ ολοκλήρου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με αντικείμενο τη βελτίωση - διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένου οδοστρώματος κυκλοφορίας, συνολικού πλάτους 22,25 μ. και μήκους περίπου 14,5 χλμ.
· Τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου: Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού τμήματος, συνολικού μήκους 22,5 χλμ. και ειδικότερα στα τμήματα Χερσόνησος - Μάλια και Μάλια - Νεάπολη, στο συνοδό παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο εξυπηρέτησης, μήκους περίπου 9,65 χλμ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στα εργοτάξια, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Τα πρώτα τμήματα του ΒΟΑΚ κατασκευάζονται ήδη. Η εικόνα από τα εργοτάξια που επισκεφθήκαμε, σήμερα, είναι ότι το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα εκτελούνται αρκετά απαιτητικές τεχνικές εργασίες, όπως η διάνοιξη σηράγγων. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με του αναδόχους, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόοδος του έργου».
Απ΄την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος σημείωσε: «Ο ΒΟΑΚ είναι ένα τεράστιο στοίχημα για την Κρήτη και οι εργασίες προχωρούν πραγματικά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές κατασκευαστικά έργο, καθώς είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η κατασκευή ενός οδικού άξονα τόσο μεγάλου μήκους ως ενιαίο έργο. Είμαι βέβαιος πως η υλοποίησή του θα αλλάξει την ψυχολογία των Κρητικών και θα αναβαθμίσει τις μετακινήσεις τους και την ποιότητα ζωής τους».
Το προφίλ του έργου
Η κατασκευή του Χανιά-Ηράκλειο θα μοιάζει σημαντικά με εκείνη που ζήσαμε πριν μια δεκαετία στην Ολυμπία Οδό με την αναβάθμιση του Κόρινθος-Πάτρα.
Αυτό γιατί θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα κατασκευή και λειτουργία του δρόμου, πράγμα που θα σημάνει μια περίοδο κάποιων ετών με συνεχόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μικρής ή μεγάλης διάρκειας, ανάλογα με τη ροή των εργασιών.
Όπως έχει προαναγγελθεί για την μείωση των τροχαίων επί του ΒΟΑΚ, θα υλοποιηθεί ένα παράλληλο έργο οδικής ασφάλειας που θα προσομοιάζει με εκείνο που υλοποιήθηκε στο Πάτρα-Πύργος με μεγάλη επιτυχία καθώς περιόρισε σε συντριπτικό βαθμό, τόσο τα ατυχήματα, όσο και τα θανατηφόρα δυστυχήματα.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τμήματος Χανιά-Χερσόνησος περιλαμβάνουν: Μήκος αυτοκινητοδρόμου: 157,5 χλμ. και παράπλευρου / κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ. Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα από 12,50 σήμερα.
Θα διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ, 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους περίπου 34 χλμ., 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος και 20 νέους ανισόπεδους κόμβους και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.
Το έργο του ΒΟΑΚ αποτελεί το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο στη χώρα που υλοποιείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ουσιαστικά “κλείνει” τα μεγάλα έργα υπεραστικών αξόνων της χώρας.
Ανεξάρτητος Μηχανικός είναι το σχήμα HILL-OMEK-SALFO με την ΟΜΕΚ να έχει τη διαχείριση της κοινοπραξίας Α.Μ
Διαβάστε επισης:
Στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ΒΟΑΚ - Υπογράφεται το έργο Χανιά – Ηράκλειο
-
14 Μαΐου 2025, 01:54Μεταμεσονύχτιος - πολύ ισχυρός - σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη (Φωτο + Βίντεο)
-
13 Μαΐου 2025, 15:30Κηδεία "Χαζήρη": Οι Κρήτες καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν τον επιχειρηματία Μιχάλη Χατζηδάκη στο «παλάτι» του (φωτο)
-
13 Μαΐου 2025, 15:20Ηράκλειο: Νέα καραμπόλα στον κόμβο Σκαλανίου προκάλεσε αναστάτωση (Φωτο)
-
14 Μαΐου 2025, 09:50Το μνημόσυνο του Μητροπολίτη Χανίων Δαμασκηνού και η κρίσιμη εβδομάδα της απόφασης για το διάδοχο του
-
12 Μαΐου 2025, 20:20Λαγός Πεδιάδος: Απελπισμένοι οι κάτοικοι από βοσκό που αφήνει τα πρόβατα του να σουλατσάρουν μέσα στον οικισμό (Φωτο)
-
13 Μαΐου 2025, 07:27Ηράκλειο: Νεκρή γυναίκα που έπεσε από τα ενετικά τείχη αργά το βράδυ της Δευτέρας