Τέλος τα νέα Airbnb σε Χερσόνησο, Μάλια και Νέα Κυδωνία Χανίων λόγω κορεσμού - Υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες
αγαπημένα σου στη Google
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με το οποίο θα τεθούν μεγάλοι περιορισμοί στον αριθμό των τουριστικών κλινών, ειδικά σε κορεσμένους νησιωτικούς προορισμούς, μεταξύ αυτών και η Κρήτη.
Μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται υπό αξιολόγηση είναι η σύνδεση των νέων οικοδομικών αδειών με ρητούς περιορισμούς ως προς τη μελλοντική τουριστική εκμετάλλευση, ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω διόγκωση της προσφοράς κλινών μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Στο χάρτη των κορεσμένων περιοχών περιλαμβάνονται τα Μάλια και η Χερσόνησος στο Ηράκλειο και η Νέα Κυδωνία στα Χανιά. Μιλώντας στο newshub.gr ο Γιώργος Αράπογλου Υπεύθυνος Ενημέρωσης της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου (ΕΝ.ΙΔ.Α.Ν.Η.) τόνισε ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία στους ιδιοκτήτες κτισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς ανατρέπονται τα έως τώρα δεδομένα.

Όπως είπε, για αυτές τις περιοχές, η βασική πρόταση που εξετάζεται είναι η ρητή απαγόρευση μετατροπής νέων κατοικιών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό σημαίνει ότι στις νέες οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονται, δεν θα επιτρέπεται η χρήση τους ως Airbnb, με σκοπό να παραμείνουν τα ακίνητα διαθέσιμα για μακροχρόνια μίσθωση.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, η Κρήτη έχει τις περισσότερες καταχωρήσεις για βραχυχρόνια μίσθωση σε πανελλαδικό επίπεδο σαν περιφέρεια και με την ολοένα αυξανόμενη προσέλευση τουριστών, δημιουργείται ένα νέο καθεστώς. Οι επισκέπτες δεν θα βρίσκουν το κατάλυμα που θέλουν και θα οδηγούνται στη λύση της ξενοδοχειακής μονάδας, με κέρδη μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματίες, ενώ σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης Airbnb επιδιώξει να διαθέσει εκτός πλατφόρμας το κατάλυμα που έχει, κινδυνεύει με πρόστιμα που θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ.
Ο Υπεύθυνος Ενημέρωσης της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου σημείωσε ότι δεν δίνονται κίνητρα για να αυξηθούν τα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση, όπως να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης κατά το ήμισυ και να δημιουργηθεί φοροαπαλλαγή σε νεόδμητες οικοδομές.
Α.Μ.
-
25 Ιουνιου 2026, 15:12Πυρκαγιά στον αύλειο χώρο εργοστασίου στον Άγιο Ιωάννη Χωστό-Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής-Μήνυμα από 112-Σηκώθηκε ελικόπτερο (Φωτο και Βίντεο) -
24 Ιουνιου 2026, 19:45Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ ορκίστηκε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού θρόνου Μελχισεδέκ Αμπελικάκης -
25 Ιουνιου 2026, 08:24Τι ώρα θα ανακοινωθούν σήμερα οι βαθμοί των Πανελληνίων 2026 -
25 Ιουνιου 2026, 11:10Έκτακτο επίδομα 150 ευρώ ανά παιδί: Θέμα ημερών η καταβολή - Σε ποιους θα πιστωθεί τον Αύγουστο -
25 Ιουνιου 2026, 07:06Εκτός αγοράς οι συνεταιριστικές οργανώσεις λόγω των χρεών - Tι λέει στο newshub.gr το στέλεχος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης -
26 Ιουνιου 2026, 09:30Τα παραλειπόμενα της συνάντησης Πολάκη με το Μητροπολίτη Χανίων: Στριμωγμένη η Μητρόπολη-Συνεχίζεται ο έλεγχος στα οικονομικά της
