Το πλοίο της Greenpeace στο Ηράκλειο από αύριο
αγαπημένα σου στη Google
Το πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, θα βρίσκεται για τρεις ημέρες στο λιμάνι του Ηρακλείου, κοντά στον ιστιοπλοϊκό όμιλο. Όπως αναφέρει η Greenpeace Ελλάδας σε σχετική ενημέρωση:
«Το πλοίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 09:30 ως τις 12:30 και από τις 17:00 ως τις 20:00 στις 10, 11 και 12 Ιουλίου, και από τις 09:30 ως τις 12:30 στις 13 Ιουλίου.
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί σε αυτό το πολύ σημαντικό για την οργάνωση πλοίο, να μάθει για την ιστορία και τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει, να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις της εξόρυξης και χρήσης ορυκτού αερίου και τις λύσεις για την προστασία του κλίματός μας, και να συμμετέχει σε δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, όπως ζωγραφική και photo booth για αναμνηστικές φωτογραφίες! Ταυτόχρονα, το πλοίο θα προσφέρει μία πλατφόρμα ώστε πρωτοβουλίες πολιτών, παραγωγικοί & κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις, ΜΜΕ και τοπική αυτοδιοίκηση να συζητήσουν και να μοιραστούν στόχους και ιδέες για τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσουμε σε μία δίκαιη και συμμετοχική ενεργειακή μετάβαση.
Στις 11 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική ξενάγηση και συζήτηση με καλεσμένα τα τοπικά ΜΜΕ, με συμμετέχοντες τον Κώστα Καλούδη, υπεύθυνο εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, και τον Μανώλη Σκαρσουλή, Διευθυντή Ερευνών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών, Ομάδα Υποβρύχιας Ακουστικής, με θέμα τον φυσικό πλούτο των θαλασσών μας, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ελληνικής Τάφρου και όχι μόνο, καθώς και η ανάγκη προστασίας της.
Το πλοίο επισκέπτεται τη χώρα στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας της οργάνωσης για την απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο και την απαγόρευση νέων εγκαταστάσεων ορυκτού αερίου στην ΕΕ, την οποία και ζητάμε από τους ηγέτες μέσα από έκκλησή μας. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει την εκστρατεία μας για την ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εκτεταμένη χρήση του ορυκτού αερίου. Επίσης, με την επίσκεψη του πλοίου θέλουμε να στηρίξουμε τη δράση των τοπικών κοινωνιών ενάντια στα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και για δημιουργία νέων μονάδων LNG (υγροποιημένου ορυκτού αερίου).
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα αντιφατικό αφήγημα, με το οποίο αφενός χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως δικαιολογία για καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα, αφετέρου διακηρύττει ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να γίνει κόμβος για το ορυκτό αέριο στην Ευρώπη. Έτσι, για κάθε είδους δραστηριότητα, από την εξόρυξη έως τη μεταφορά του, ανοίγει τις πόρτες σε αμερικανικές εταιρείες, όπως τη Chevron και την ExxonMobil, να εξορύξουν την πολύτιμη θάλασσα της χώρας μας, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζονται αχρείαστοι τερματικοί σταθμοί LNG, αγωγοί και άλλες υποδομές.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας παγιδεύσουν σε δεκαετίες εξάρτησης από το ορυκτό αέριο. Σε μια εποχή που η άμεση δράση για το κλίμα είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξοδεύονται δημόσια χρήματα σε υποδομές που σε λίγα χρόνια θα είναι άχρηστες, αντί να προωθούνται βιώσιμες ενεργειακές λύσεις που ήδη χρησιμοποιούνται. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταστραφεί η σπάνια βιοποικιλότητα της χώρας και να επιδεινωθεί η κλιματική κρίση. Στο πλαίσιο της περιοδείας του πλοίου, θέλουμε να κινητοποιήσουμε περισσότερους ανθρώπους στον αγώνα ενάντια στο αέριο και την απεξάρτηση της Ελλάδας και της ΕΕ από ολιγάρχες όπως ο Τράμπ, ο Πούτιν και οι δισεκατομμυριούχοι φίλοι τους. Ταυτόχρονα, πιέζουμε για την απαγόρευση των νέων έργων ορυκτών καυσίμων σε Ελλάδα και ΕΕ, αλλά και για την πλήρη κατάργηση του ορυκτού αερίου μέχρι το 2035».
Για περισσότερες πληροφορίες
Κώστας Καλούδης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια, ελληνικό γραφείο Greenpeace, [email protected], 6982 051458
Σμαράγδα Σκούλου, τμήμα επικοινωνίας, ελληνικό γραφείο Greenpeace, [email protected], 6944 875444
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης
