Τρεις μνηστήρες εμφανίστηκαν για την ΣΔΙΤ του Φράγματος Ταυρωνίτη
Τρεις «μνηστήρες» εμφανίστηκαν για το έργο στο διπλό Φράγμα στον Ταυρωνίτη ποταμό στα Χανιά.
Πιο συγκεκριμένα στο διαγωνισμό κατέβηκαν οι: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.
Στις 30 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Ο διαγωνισμός υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών. Ακολουθεί το παράδειγμα του Φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική που είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια περίπου.
Να θυμίσουμε πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου 2022.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει αξιολόγηση των σχημάτων και θα ακολουθήσει η έγκριση αυτών που θα κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.
Στη Β`φάση θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου (διάλογος) και θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος.
Η διάρκεια του ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια). Τα 4 πρώτα έτη αφορούν στην κατασκευή/αναβάθμιση των υποδομών και η υπόλοιπη διάρκεια αφορά στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.
Το κόστος με ΦΠΑ για το Φράγμα Ταυρωνίτη σε ποσό με ΦΠΑ 267,09 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 215,4 εκατ. ευρώ).
Το αντικείμενο του έργου
Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνει την κατασκευή των εξής υποδομών:
(1) του Φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων,
(2) του Φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων,
(3) της συνδετήριας σήραγγας των δύο δημιουργούμενων ταμιευτήρων, για τη μεταφορά νερών από τον ταμιευτήρα του Φρ. Σεμπρωνιώτη προς τον ταμιευτήρα του Φρ. Ντεριανού,
(4) των έργων μεταφοράς και διανομής του νερού των δημιουργούμενων ταμιευτήρων για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων (εξωτερικά δίκτυα συνολικού μήκους 147 km, δεξαμενών, αντλιοστασίων και έργων διανομής για την ενίσχυση της άρδευσης συνολικής έκτασης 140.000 στρ.),
(5) των έργων επεξεργασίας και μεταφοράς νερού του ταμιευτήρα του Φρ. Ντεριανού για την ενίσχυση της ύδρευσης των οικισμών των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων. Περιλαμβάνουν την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 23.000 m3/ημέρα και εξωτερικά υδραγωγεία συνολικού μήκους 63 km περίπου και τις απαραίτητες δεξαμενές και αντλιοστάσια.
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης σύμπραξης, ο ΙΦΣ θα αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης του Έργου, ενώ η Αναθέτουσα Αρχή καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμπραξης θα καταβάλλει ετήσιες πληρωμές (πληρωμές διαθεσιμότητας), σύμφωνα με το σχετικό μηχανισμό πληρωμών, που θα περιλαμβάνεται στη σύμβαση σύμπραξης και θα στηρίζεται σε προδιαγραφές ποιότητας, απόδοσης και αποτελεσμάτων (εν προκειμένω ιδίως όσον αφορά τη λειτουργική διαθεσιμότητα του Έργου με συγκεκριμένο ποιοτικό επίπεδο αποτελεσμάτων, ήτοι τις προδιαγραφές απόδοσης της σύμβασης σύμπραξης).
Πληρωμές διαθεσιμότητας δεν θα καταβάλλονται έως ότου το έργο και οι σχετικές υπηρεσίες πληρούν τις προδιαγραφές διαθεσιμότητας της Σύμβασης Σύμπραξης, όπως αυτό θα πιστοποιηθεί από Ανεξάρτητο Ελεγκτή με έγγραφη τεχνική έκθεσή του στην αναθέτουσα αρχή ή από Επιτροπή ειδικών της αναθέτουσας αρχής.
Επίσης, στις πληρωμές διαθεσιμότητας θα επιβάλλονται απομειώσεις, σε περίπτωση που οι επιδόσεις του έργου αποκλίνουν από τις τεθείσες προδιαγραφές απόδοσης της Σύμβασης Σύμπραξης.
Το έργο χαρακτηρίζεται ως μη ανταποδοτικό για τον Ι.Φ.Σ., δεδομένου ότι ο Ι.Φ.Σ. δεν θα έχει δικαίωμα στην εμπορική εκμετάλλευση του έργου, ούτε δικαιούται να αξιώσει οποιαδήποτε πρόσοδο από τους τελικούς χρήστες.
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
14 Απριλιου 2026, 18:10Ηράκλειο: Έριξαν μπογιές στο ιδιωτικό ΚΕΠ, ο ιδιοκτήτης του οποίου εμπλέκεται στο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων (Φωτο)
