Ξεκίνησαν τα αντιγριπικά εμβόλια – Ευρυδίκη Ψυχαράκη: “Εμβολιαστείτε τώρα για μέγιστη προστασία”»
αγαπημένα σου στη Google
Η σεζόν του αντιγριπικού εμβολιασμού ξεκινά δυναμικά φέτος, με τα φαρμακεία και της Κρήτης να εφοδιάζονται ήδη με τα φετινά εμβόλια. Η Ευρυδίκη Ψυχαράκη, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν εγκαίρως, για να εξασφαλίσουν μέγιστη προστασία κατά της γρίπης.
Τα αντιγριπικά εμβόλια για τη φετινή χρονιά φτάνουν στα φαρμακεία ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η επίσημη έναρξη του εμβολιασμού είναι προγραμματισμένη για 15 Οκτωβρίου.
«Η συνταγογράφηση έχει ξεκινήσει ήδη και τα φαρμακεία δεσμεύουν τα εμβόλια για τους ασθενείς. Από τη στιγμή του εμβολιασμού χρειάζονται περίπου 15 ημέρες για να δημιουργηθούν αντισώματα, τα οποία διαρκούν 4-6 μήνες», εξηγεί η κα. Ψυχαράκη. «Επιδημιολογικά, πέρυσι η γρίπη ξεκίνησε μέσα Νοέμβρη με κορύφωση τον Γενάρη, ενώ τα κρούσματα μειώθηκαν σταδιακά τον Μάρτιο. Στόχος είναι να κρατήσουμε τα αντισώματα έως τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου. Γι’ αυτό η ιδανική περίοδος εμβολιασμού είναι από 15 Οκτωβρίου έως τέλη Νοεμβρίου. Φυσικά, όποιος δεν προλάβει μπορεί να εμβολιαστεί και αργότερα».
Ρινικό σπρέι για παιδιά
Φέτος ξεχωρίζει η εισαγωγή του ρινικού εμβολίου-σπρέι για παιδιά 2-5 ετών, που είναι ασφαλές και εύκολο στη χρήση, υπό την επίβλεψη των γονιών. Η κα. Ψυχαράκη αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν η δαπάνη θα καλύπτεται ή θα συνταγογραφείται.
Διαδικασία εμβολιασμού
Η διαδικασία του εμβολιασμού παραμένει απλή και δωρεάν για τους πολίτες: με ΑΜΚΑ, ο καθένας μπορεί να επιλέξει φαρμακείο και να ολοκληρώσει τη συνταγογράφηση την ίδια στιγμή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
«Λίγο πολύ όλοι εντάσσονται στο πρόγραμμα», επισημαίνει η αντιπρόεδρος. «Αν κάποιος έχει βρέφος ή ζει με άτομα με χρόνια νοσήματα, καλό είναι να εμβολιαστεί ή να εμβολιάσει το περιβάλλον του, αν ο ίδιος δεν μπορεί λόγω θεραπείας».
Παρτίδες εμβολίων
Όσον αφορά τις παρτίδες των εμβολίων, η Ευρυδίκη Ψυχαράκη διαβεβαιώνει ότι δεν αναμένονται προβλήματα επάρκειας. «Η τροφοδοσία έχει γίνει κανονικά και θεωρητικά έχουμε επάρκεια. Αν χρειαστεί, υπάρχει και η δυνατότητα κάλυψης επιπλέον αναγκών», προσθέτει.
Με τον αντιγριπικό εμβολιασμό να ξεκινά επίσημα μέσα στον Οκτώβριο, η πρόταση των ειδικών είναι σαφής: εμβολιαστείτε έγκαιρα για να εξασφαλίσετε αποτελεσματική προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της γρίπης.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης συστήνεται ιδιαίτερα για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, τα βρέφη και παιδιά 6 μηνών έως 5 ετών, τα παιδιά άνω των 5 ετών και τους ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες, τις εγκυμονούσες, λεχωΐδες και θηλάζουσες, τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, τα παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, τα άτομα που φροντίζουν βρέφη ή ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον, συστήνεται ιδιαιτέρως σε κλειστούς πληθυσμούς, εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων, αστέγους, καθώς και όσους έρχονται σε τακτική επαφή με ζώα υψηλού κινδύνου.
Τα διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο 2025-2026 περιλαμβάνουν τα Vaxigrip TIV, Influvac, Flucelvax, Efluelda, Fluad και Fluenz, με συγκεκριμένες ενδείξεις ανά ηλικία και κατάσταση υγείας. Η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος γίνεται πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των ατόμων υψηλού κινδύνου. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο κατά του Covid-19, σε διαφορετικά σημεία του σώματος.
Διαβάστε επισης:
Αντιγριπικός εμβολιασμός : Τι να γνωρίζουμε - Ποια εμβόλια γίνονται χωρίς συνταγογράφηση
-
27 Οκτωβριου 2026, 15:10Σε αναμονή για νέα παράταση στο ΟΣΔΕ αλλά και για προκαταβολή βασικής ενίσχυσης -
27 Οκτωβριου 2026, 12:10Στα σκαριά οι επιδοτήσεις για αντλίες θερμότητας και ηλιακούς θερμοσίφωνες -
27 Οκτωβριου 2026, 08:48Εφορία: Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις – Τι αλλάζει: Ποια είναι τα οφέλη για τους οφειλέτες -
27 Οκτωβριου 2026, 15:40Στη σκιά των σοβαρών προβλημάτων στο τούνελ του Σεληναρίου έρχεται Κρήτη ο Χρ. Δήμας-Παραδίδει σε κυκλοφορία τα πρώτα 10 χιλ του ΒΟΑΚ -
27 Οκτωβριου 2026, 22:46Ο πιλότος του F-16 «Ζευς» Χρήστος Χαρίτος που θα πετάξει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εξομολογείται – «Όνειρό μου από παιδί» -
27 Οκτωβριου 2026, 11:26Ένας γύπας προσγειώθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου, προκαλώντας την κινητοποίηση των Αρχών (Φωτο +Βίντεο)
