Πληθαίνουν οι αρνητικές ενδείξεις στην Κίνα – Κάτω των προβλέψεων οι λιανικές πωλήσεις
Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας επιδεινώθηκε τον Νοέμβριο, με την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τη βιομηχανική παραγωγή να διαμορφώνονται χαμηλότερα των προβλέψεων, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν την προσφορά, ενώ παράλληλα πασχίζουν να τονώσουν τη ζήτηση και να ανακόψουν την πτώση του τομέα των ακινήτων.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,3% τον περασμένο μήνα, την ώρα που η μέση πρόβλεψη των αναλυτών μιλούσε για αύξηση 2,8%. Τον περασμένο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 2,9%.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,8% τον Νοέμβριο, έναντι προσδοκιών για άνοδο 5%. Ήταν η ασθενέστερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2024.
Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ακίνητα, συρρικνώθηκαν κατά 2,6% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, την ώρα που οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση 2,3%. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου είχε καταγραφεί μείωση 1,7% στις επενδύσεις.
Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 15,9% τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους, εντείνοντας την πτώση του 10,3% που παρατηρήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.
Οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,2% στις μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, η Γκουανγκζού και η Σεντζέν, ενώ οι τιμές μεταπώλησης κατοικιών μειώθηκαν κατά 5,8%.
«Η συρρίκνωση των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και η πτώση των τιμών των ακινήτων τους τελευταίους μήνες έχουν μεταδοθεί στο καταναλωτικό κλίμα», σημειώνει ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint asset management, σύμφωνα με το CNBC.
moneyreview.gr
-
13 Μαΐου 2026, 07:00Στον «αέρα» οι κατασκευές στην Κρήτη: Το ενεργειακό ράλι και τα εργοτάξια -
11 Μαΐου 2026, 20:11Ηράκλειο: Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τις δραματικές στιγμές με την 28χρονη στην Παντάνασσα -
13 Μαΐου 2026, 00:23Eurovision: Στον τελικό του Σαββάτου πέρασε ο Ακύλας-Οι χώρες που προκρίθηκαν -
12 Μαΐου 2026, 07:15Μανώλης Κοττάκης: Η Κυβέρνηση έχει θέσει σε… αναστολή κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο! Τρείς λαλούν και δύο χορεύουν, για τις εκλογικές εξελίξεις! (podcast) -
12 Μαΐου 2026, 10:30Γιώργος Μαυρογιάννης στο newshub.gr: Τα σχέδια μετά τη συνταξιοδότηση, τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και το όραμα του για την Κρήτη (podcast) -
11 Μαΐου 2026, 23:30Ξέσπασμα γνωστής Ηρακλειώτισσας για απειλητικά μηνύματα μετά τη δολοφονία του 21χρονου στην Αμμουδάρα
