Τουρκία: Αύξησε τα επιτόκια για να κερδίσει τις αγορές
αγαπημένα σου στη Google
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας την Πέμπτη στην προσπάθειά της να καθησυχάσει τους επενδυτές μετά την εγχώρια αναταραχή λόγω της σύλληψης του Ιμάμογλου και τα σχέδια των ΗΠΑ για δασμούς που οδήγησαν σε sell off της λίρας.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν αύξησε το επιτόκιο repos μιας εβδομάδας στο 46% από 42,5%. Μόνο τρεις από τους 23 αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση – συμπεριλαμβανομένων των HSBC Asset Management και Goldman Sachs Group Inc. Η τράπεζα αύξησε επίσης το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας στο 49% από 46%. Η λίρα ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την απόφαση, ενώ οι τουρκικές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη.
Τον περασμένο μήνα, η νομισματική αρχή πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων λόγω της πτώσης της λίρας που προκλήθηκε από τη φυλάκιση του ισχυρότερου αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση η τράπεζα, είχε αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας και δήλωσε ότι ανέστειλε τη χρηματοδότηση μέσω του επιτοκίου αναφοράς της. Την Πέμπτη, δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η κεντρική τράπεζα θα συνέχιζε να χρηματοδοτεί μέσω του ανώτατου ορίου από το εύρος επιτοκίων της ή μέσω του επιτοκίου repos μιας εβδομάδας.
Οι έντονες πωλήσεις της λίρας ανάγκασαν την τράπεζα να δαπανήσει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια για τη σταθεροποίηση του νομίσματος, καθώς οι ξένοι επενδυτές φοβήθηκαν από την κορύφωση των εγχώριων πολιτικών εντάσεων και, αργότερα, από τους τριγμούς που προκάλεσαν οι δασμοί των ΗΠΑ παγκοσμίως.
«Ο δομικός πληθωρισμός αγαθών αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς τον Απρίλιο λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ο πληθωρισμός υπηρεσιών είναι πιθανό να παραμείνει σχετικά στάσιμος», ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στην ανακοίνωσή της που συνοδεύει την απόφαση. Η τράπεζα παρακολουθεί επίσης «τις πιθανές επιπτώσεις του αυξανόμενου προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο στη διαδικασία αποπληθωρισμού», ανέφερε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι περαιτέρω αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα αποσκοπούν στην ανακοπή της ανοδικής τάσης του πληθωρισμού και στην επαναφορά του στο επίπεδο-στόχο του 5%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 38,1% τον Μάρτιο.
moneyeview.gr
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
29 Μαΐου 2026, 07:50Μελέτης Μελετόπουλος: Χωρίς προοπτική η κίνηση Τσίπρα, το «παιχνίδι» θα παιχτεί στο πατριωτικό κέντρο και γύρω από αυτό! (podcast) -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
29 Μαΐου 2026, 10:00Γρηγόρης Πασπάτης: Το «Νόημα-Κρήτη» θέλει να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για την Ελλάδα του αύριο! (podcast) -
29 Μαΐου 2026, 12:15Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
29 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Το χαλάζι «ράβδισε» ελιές και «συγκόμισε» αμπέλια στην Κάτω Μεσαρά – Στο Λασίθι οι βροχές καταστρέφουν την πατάτα!
