Copernicus: Η 22η Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά
αγαπημένα σου στη Google
Η 22η Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή «Κοπέρνικος» (Copernicus), ξεπερνώντας κατά ελάχιστα την Κυριακή 21 Ιουλίου.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Δευτέρα (22/7) στους 17,15 βαθμούς Κελσίου--0,06 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με το ρεκόρ της Κυριακής (21/7), σύμφωνα με την Υπηρεσία, η οποία καταγράφει αυτές τις τάσεις από το 1940.
Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταρριφθεί ήταν για τέσσερις συναπτές ημέρες στις αρχές Ιουλίου του 2023. Πριν από αυτό η θερμότερη ημέρα είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016.
«Η περασμένη Δευτέρα πιθανόν να έχει σημειώσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη μέση θερμοκρασία στα χρονικά και με αυτό εννοώ πηγαίνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες χρόνια», είπε ο επιστήμονας του κλίματος Κάρστεν Χόσταϊν του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία.
Τις τελευταίες ημέρες πόλεις στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Κίνα έχουν καταγράψει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.
Χώρες του Κόλπου επίσης υποφέρουν από τη ζέστη - που ξεπερνά τους 60 βαθμούς Κελσίου - κάτι που επιδεινώνεται από την υγρασία.
Στο μεταξύ, οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ευρώπης έχουν ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Για το επικίνδυνο αυτό ρεκόρ, λένε οι επιστήμονες, ευθύνεται η κλιματική αλλαγή η οποία υποκινείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.
Αλλά σε αντίθεση με τον περασμένο χρόνο, κατά τον οποίο η κλιματική αλλαγή συνδυαστικά με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, συνέβαλαν στην καταγραφή ενός νέου ημερήσιου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, δεν ισχύει το ίδιο για τον φετινό Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον Χόσταϊν, είναι «αξιοσημείωτο» ότι το ρεκόρ καταρρίφθηκε τώρα που ο πλανήτης δεν βιώνει πλέον τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο.
-
01 Νοεμβριου 2026, 19:02Κρήτη: Μέσα στο Δεκέμβριο πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων - Το χρονοδιάγραμμα της ηγεσίας του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης -
01 Νοεμβριου 2026, 07:34Τέλος το ψηφιακό δίπλωμα για αυτούς τους οδηγούς -Τι αλλάζει στο Gov.gr Wallet -
01 Νοεμβριου 2026, 20:30Κωνσταντίνος Φιρινίδης: Αυτός είναι ο 37χρονος πίσω από την απάτη με την ΜΚΟ «Παιδική Χαρά» -
01 Νοεμβριου 2026, 09:53Αεροδρόμιο Ηρακλείου: "Έσπασε" το φράγμα των 10 εκατομμύριων επιβατών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά -
01 Νοεμβριου 2026, 10:52Αγροτικό πετρέλαιο: Φθηνότερο κατά 50,84 λεπτά το λίτρο από σημερα – Πώς θα γίνεται η αγορά -
01 Νοεμβριου 2026, 07:11Σουβλάκι: Πού θα βρεις το φθηνότερο και πόσο κάνει το ακριβότερο το 2026 – Οι τιμές σε Κρήτη και υπόλοιπη Ελλάδα
