Οι τελικές θέσεις των Δημοτικών Αρχών για το νέο εκλογικό νόμο- Τι ζητούν να αλλάξει
αγαπημένα σου στη Google
Το νομοσχέδιο για το εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης απασχόλησε και πάλι τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Θυμίζουμε πως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο και η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 21.00. Μπορείτε να δείτε τη Δαβούλευση ΕΔΩ.
Η ΚΕΔΕ, κατά πλειοψηφία, είχε ταχθεί υπέρ των αλλαγών που προβλέπονται στον νέο Εκλογικό Νόμο που αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και όπως τόνισε ο Πρόεδρος, Δημήτρης Παπαστεργίου, οι παρεμβάσεις της Ένωσης υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Επισημάνθηκε όμως ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που επιδέχονται βελτιώσεων και η ΚΕΔΕ θα πιέσει ώστε να διορθωθούν. Τα θέματα αυτά είναι:
Η Μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων.
Η ΚΕΔΕ πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλη η μείωση που προβλέπεται και θα επιμείνει στην πρότασή της η μείωση να μην ξεπεράσει το 10% στους μεγάλους Δήμους και να μην μειωθεί στους Δήμους με ολιγομελή Δημοτικά Συμβούλια.
Εκλογή προέδρων Δημοτικών κοινοτήτων
Στις δημοτικές κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, η εκλογή του Προέδρου να γίνεται με σταυρό προτίμησης. Στις δημοτικές κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους, πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφος υποψήφιος του πλειοψηφήσαντος στη δημοτική κοινότητα, συνδυασμού.
Παράβολα υποψηφιοτήτων
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ επιμένει στην μείωση του ύψους των παραβόλων που προβλέπονται για την συμμετοχή στις εκλογές και για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και για τους υποψήφιους Δημάρχους.
Δημοτικές Κοινότητες
Η ΚΕΔΕ στηρίζει την διατήρηση των δημοτικών κοινοτήτων σε Δήμους άνω των 100 χιλιάδων κατοίκων. «Σημασία έχει να στηρίξουμε τα χωριά μας με αρμοδιότητες, με την καταβολή και απλοποίηση της παγίας προκαταβολής αλλά δεν είμαστε σε εποχές για ξεχωριστούς προϋπολογισμούς και μηχανισμούς που θα επιβαρύνουν τους πολίτες», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
-
18 Ιουλιου 2026, 10:10Κρήτη: Για πρώτη φορά στα Ανώγεια διεθνή ερευνητικά δημιουργικά εργαστήρια -
18 Ιουλιου 2026, 18:08Ο Ολυμπιακός στο διεθνές τουρνουά μπάσκετ στην Κρήτη - Το πρόγραμμα των φιλικών αγώνων -
19 Ιουλιου 2026, 07:05Η Παραπονεμένη Παναγία στον Πρίνο Ρεθύμνου: Ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο που καταρρέει αβοήθητο (Φωτο & Βίντεο) -
18 Ιουλιου 2026, 11:00Δημήτρης Καρκαμάνης: Πώς και γιατί η Ελλάδα δεν έχει αμυντική βιομηχανία-Το παράδειγμα της Σουηδίας! (podcast) -
19 Ιουλιου 2026, 07:58Διακοπές ρεύματος: Δείτε πότε και πού θα κοπεί το ρεύμα την προσεχή βδομάδα -
19 Ιουλιου 2026, 07:20Σε νέα φάση η αγορά ελαιολάδου: Τι υποστηρίζει η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο
