Παραδοσιακή συνταγή για μουσταλευριά

Περίπου 200 άτομα εντοπίστηκαν στην παραλία της Τρυπητής στη Γαύδο και αυτή την ώρα γίνεται επιχείρηση συγκέντρωσής τους, ενώ ανοιχτά της Γαύδου έχει εντοπιστεί μία ακόμα βάρκα με άγνωστο προς το παρόν αριθμό μεταναστών.
Γλυκόξινη και βελούδινη, η μουσταλευρία είναι το απόλυτο γλυκό της εποχής και η συνταγή της είναι πιο εύκολη από όσο νομίζετε.
Η συνταγή της μουσταλευρίας είναι αρχαία. Όσο αρχαία είναι και η σχέση των Ελλήνων με το αμπέλι και τον τρύγο. Σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου αυτό το γλυκό εκτός από ελαφρύ και νοστιμότατο είναι και εξαιρετικά θρεπτικό. Μην ξεχνάμε ότι τα σταφύλια είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας, σε κάθε τους μορφή, οπότε και ο μούστος αντίστοιχα έχει τη δική του ξεχωριστή αξία.
Πλούσιος σε βιταμίνη C, K και B ο μούστος ενισχύει το ανοσοποιητικό και τα μυοσκελετικό σύστημα ενεργοποιώντας παράλληλα το μεταβολισμό. Επίσης, το Κάλιο που περιέχει ρυθμίζει την πίεση προστατεύοντας την καρδιά. Παράλληλα, το νερό που διαθέτει βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού και μας προσφέρει υγιές δέρμα και δυνατά μαλλιά. Τέλος, Ακόμα, ως καλή πηγή φυτικών ινών, υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες κ.ά.) έχει ισχυρή αποτοξινωτική δράση γι αυτό και η μουσταλευρία είναι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά.
Η παρασκευή της δεν είναι δύσκολη αρκεί να έχουμε καλό δικό μας μούστο ή να μπορέσουμε να προμηθευτούμε από κάποιον που να εμπιστευόμαστε.
Υλικά για 4 μερίδες
4 κούπες μούστος
¾ κούπας αλεύρι (ή κορν φλάουρ)
¾ κούπας αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα, χοντροτριμμένη
κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον μισό μούστο σε μέτρια φωτιά. Τον υπόλοιπο μούστο τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά για να μη σβολιάσει. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει. Προσθέτουμε τα μισά καρύδια, ανακατεύουμε και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η μουσταλευριά (πυκνή αλλά ρευστή υφή). Μοιράζουμε σε μπολάκια, πασπαλίζουμε με κανέλα και τα υπόλοιπα καρύδια. Σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή ή κρύα.
Tip
Εκτός ψυγείου αντέχει 2-3 μέρες (σε δροσερό μέρος) αρκεί να τη σκεπάσετε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Για παραπάνω, καλύτερα να τη βάλετε στο ψυγείο (όχι παραπάνω από βδομάδα).
iefimerida.gr
-
06 Οκτωβριου 2025, 15:25Φήμες για επικείμενη παραίτηση του κ. Αμφιλοχίου από τη Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου
-
06 Οκτωβριου 2025, 09:10Λειψυδρία: Ανατροπή στο κυβερνητικό σχέδιο για τα νερά και στην Κρήτη - Σύσκεψη σήμερα για την αλλαγή των πλάνων
-
07 Οκτωβριου 2025, 09:35«Τα δολάρια έπεφταν "βροχή" για τον Γρηγόρη Σαμόλη στη Νέα Υόρκη!» (βίντεο + φωτο)
-
06 Οκτωβριου 2025, 11:10Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας!
-
07 Οκτωβριου 2025, 16:09Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στην Λ. Κνωσσού: Όχημα κατέληξε στις μπάρες
-
06 Οκτωβριου 2025, 11:35Ηράκλειο: Σοκ από τον τραγικό θάνατο ενός συνταξιούχου αστυνομικού - Σοκάρουν οι λεπτομέρειες, τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.