Συνταγή για σαρδέλες πλακί στον φούρνο
αγαπημένα σου στη Google
Οι σαρδέλες πλακί, δηλαδή με ντομάτα και μυρωδικά, είναι η πιο κλασική συνταγή που κυκλοφορεί με το αγαπημένο μας υπερθρεπτικό ψαράκι. Γεμάτες Ω3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη μνήμη και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι πολύτιμη τροφή για μικρούς και μεγάλους. Αλλά άντε να πείσεις τώρα τα παιδιά ή όσους ενήλικες δεν συμπαθούν και πάρα πολύ τα ψάρια να τις καθαρίζουν μία μία την ώρα που τρώνε, να ξεχωρίζουν τις ραχοκοκαλιές από το πεντανόστιμο, αλλά ομολογουμένως λίγο, ψαχνό τους κλπ.
Γι αυτό κάνετε τη «βρώμικη» δουλειά του φιλεταρίσματος από την αρχή, πριν τις ψήσετε δηλαδή, μειώνοντας τον χρόνο ψησίματος και τις ενοχλήσεις από τα λεπτά αλλά εκνευριστικά κοκαλάκια σε κάθε μπουκιά. Επίσης, αντί για χύμα στο ταψί, τις ψήνετε πάνω σε μια πιτούλα (μεγάλη αραβική, σουβλακόπιτα, ζύμη τάρτας, έτοιμο φύλλο κουρού κ.λπ.) και τρώγονται πολύ ευκολότερα, κομμάτι κομμάτι σαν πίτσα.
Φιλετάρισμα με 3 κινήσεις
Το ιδανικό θα ήταν να τις πάρετε έτοιμες, φιλεταρισμένες (ζητήστε το από τον ψαρά σας, μπορεί και να το κάνει). Ωστόσο, δεν είναι και τόσο δύσκολο οπότε μπορείτε να το δοκιμάσετε και μόνοι σας στο σπίτι. Πλένουμε καλά τις σαρδέλες κάτω από τρεχούμενο νερό και τις τρίβουμε με τα δάχτυλα ώστε να φύγουν τα λεπτά τους λέπια. Στη συνέχεια, κόβουμε το κεφάλι, από τη βάση του και τραβάμε προς το μπροστινό μέρος του ψαριού. Τραβάμε προς τα κάτω, προς την κοιλιά έτσι ώστε να βγάλουμε μαζί και τα εντόσθια. Ξεπλένουμε καλά και πιέζουμε με τον αντίχειρά το ψάρι (κατά μήκος του κορμού του) για να ανοίξει στη μέση και να απλώσει. Σπάμε τη ραχοκοκαλιά στη βάση της ουράς και τραβάμε από κάτω προς τα πάνω. Έτσι αφαιρούνται όλα τα κόκαλα μαζί. Ξεπλένουμε και πάλι πολύ καλά και συνεχίζουμε με τη συνταγή μας
Υλικά για 4 μερίδες
750 γρ. σαρδέλες, καθαρισμένες (κατά προτίμηση φιλεταρισμένες)
1 δόση ζύμη για αλμυρές τάρτες, ανοιγμένη σε χοντρό φύλλο
8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
μια πρέζα ζάχαρη
μια πρέζα ρίγανη
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και από πάνω το φύλλο της τάρτας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μισό ελαιόλαδο, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον βασιλικό και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε καλά και στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω στο φύλλο. Από πάνω τοποθετούμε τις σαρδέλες, ανοιχτές ή διπλωμένες. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το λεμόνι. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και λίγο ακόμα αλατοπίπερο και ψήνουμε για μισή ώρα. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε.
Tip
Μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή με γαύρο ή άλλο ψιλό ψάρι που σας αρέσει και βρίσκετε φρέσκο στη αγορά, ανάλογα με την εποχή.
iefimerida.gr
-
17 Οκτωβριου 2026, 14:45Αεροδρόμιο Καστελίου-Χ. Γιαννόπουλος: Έχουν καταστρέψει το πρινοδάσος της Αυλιώτικης Κεφάλας και μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος -
17 Οκτωβριου 2026, 07:00Αποσελέμης: 20 εκατ. κυβικά νερού στο φράγμα - «Εξασφαλισμένη η υδροδότηση του Ηρακλείου έως το 2029», λέει ο Γ. Βουρεξάκης -
17 Οκτωβριου 2026, 14:00Η ακτινογραφία των επενδύσεων στα θερμοκήπια-Πρωταγωνίστρια η Κρήτη στις καλλιέργειες -
16 Οκτωβριου 2026, 14:56Ο παθιασμένος «Καπετάνιος»: Η ζωή, οι θρίαμβοι και οι συγκρούσεις του Γιώργου Βαρδινογιάννη -
16 Οκτωβριου 2026, 21:00Τα νέα κρούσματα ευλογιάς προβάτων στην Ελλάδα και ο εφησυχασμός στην Κρήτη -
16 Οκτωβριου 2026, 12:15Γιώργος Θεοδωρίδης: Η NAVTEX για το καλώδιο, η Τουρκία και η μεταναστευτική «βόμβα» στη νότια Κρήτη! (podcast)
