Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο αλλά ξεμείναμε από βυτία και αποθηκευτικούς χώρους

Αυξημένο διατηρείται το αγοραστικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο την τρέχουσα περίοδο με τις τιμές παραγωγού να παραμένουν υψηλές και την συγκομιδή να οδεύει προς την ολοκλήρωση της.
Αμέσως μετά τις γιορτές, στην μεγάλη πλειοψηφία των ελαιουργείων και συνεταιρισμών, η τιμή του ελαιολάδου ανέβηκε μέχρι 20 λεπτά με αποτέλεσμα σήμερα τιμές της τάξης του 4,60 ευρώ να θεωρούνται ξεπερασμένες και πολύ χαμηλές, με την τιμή των 4,80 ευρώ να κυριαρχεί. Υπάρχουν όμως και τιμές υψηλότερες της τάξης των 5,00 και 5,20 ευρώ αλλά σε περιορισμένα ελαιουργεία.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον που υπάρχει και από το εξωτερικό, με δεδομένες τις μικρές ποσότητες που παρήγαγαν φέτος Ιταλία και Ισπανία, παραμένει μεγάλο όμως εμφανίστηκε ένα αγκάθι που βάζει φρένο στον όποιο ενθουσιασμό επικρατεί για τις εξελίξεις στο ελαιόλαδο.
Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι δεν επαρκούν τα βυτία για την έγκαιρη μεταφορά του προϊόντος ενώ δεν υπάρχουν και διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι για να κρατηθεί το ελαιόλαδο μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μέχρι να καταλήξει στους τυποποιητές.
Αυτό που συμβαίνει φέτος με το ελαιόλαδο, όπως εξηγεί ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών Μιχάλης Καμπιτάκης, είναι πρωτόγνωρο και δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται από προβλήματα καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει, όπως η Ιταλία και Ισπανία, αποθεματική πολιτική.
Δυστυχώς ακόμα και σε πολύ καλές χρονιές, όπως η τρέχουσα, ακολουθούμε στο ελαιόλαδο τη γραμμή που μας χαράσσουν Ιταλοί και Ισπανοί, μη έχοντας επαρκείς χώρους αποθήκευσης ελαιολάδου και κρατική ομπρέλα προστασίας πάνω από το προϊόν.
Γι αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση ακόμα και από τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά.
Είναι δεδομένο πως η αγορά ελαιολάδου λειτουργεί ως ένα Χρηματιστήριο και ως εκ τούτου δεν μπορείς να προβλέψεις ούτε αν θα ανέβουν οι τιμές, ούτε αν θα πέσουν και σίγουρα δεν μπορείς να προτρέψεις τον παραγωγό να πουλήσει ή να μην πουλήσει.
Θα πρέπει ειδικά οι παραγωγοί ελαιολάδου να βλέπουν πρώτα τις ανάγκες τους και να κάνουν πωλήσεις με βάση αυτές, σε διαφορετικές τιμές και χρόνους. Έτσι ούτε το ελαιόλαδο θα λείψει από την αγορά, ώστε οι έμποροι να στραφούν σε άλλες αγορές για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ούτε οι παραγωγοί θα χάσουν ένα καλό εισόδημα.
Να σημειώσουμε πως τη δεδομένη στιγμή ακριβή εικόνα για τη συνολική παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας δεν έχουμε. Σίγουρα θα είναι πάνω από 300.000 τόνοι ενώ στην Κρήτη, εκτιμά ο κ. Καμπιτάκης, θα κινηθούμε αρκετά πάνω από τους 100.000 τόνους.
Η συγκομιδή δεν έχει ολοκληρωθεί στην Κρήτη με πολλές μεγάλες ελαιοπαραγωγές ζώνες, όπως της Μεσαράς και της Βιάννου να συνεχίζουν την ελαιοσυλλογή, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα ή και τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες.
-
29 Μαρτιου 2023, 09:14Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: Βρήκαν τον καθηγητή νεκρό μέσα στο γραφείο του
-
29 Μαρτιου 2023, 16:50ΔΥΠΑ: Συμπλήρωση ερωτηματολογίου ωφελούμενων ανέργων για προγράμματα κατάρτισης
-
29 Μαρτιου 2023, 07:05Ο Γ. Κοκοσάλης για την υπόθεση βιασμού του ανήλικου: «Θα έχουμε συγκλονιστικές και καταιγιστικές εξελίξεις» (Βίντεο)
-
29 Μαρτιου 2023, 16:55Γιάννης Ραγκούσης: 2.200 ευρώ την βραδιά νοικιάζει την βίλα του στην Πάρο
-
30 Μαρτιου 2023, 14:08Κρήτη: Τροχαίο με απεγκλωβισμό γυναίκας στο Μυλοπόταμο- 2 τραυματίες στο νοσοκομείο
-
29 Μαρτιου 2023, 15:50Μεσαρά: Η ΕΛΑΣ αναζητά δυο αδέλφια για την επίθεση με όπλο σε βάρος 42χρονου