Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανησυχία σε αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο-Φόβοι για επιδοτήσεις και "κουκούλωμα"
Τεράστια αναστάτωση επικρατεί μεταξύ του αγροτικού και του κτηνοτροφικού κόσμου σε ολόκληρη τη χώρα, μετά το σκάνδαλο μεγατόνων που ξέσπασε στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εκπρόσωποι των αγροτών εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να πάρουν κατά πολύ εκπρόθεσμα τις νόμιμες επιδοτήσεις που δικαιούνται, η οποίες φοβούνται, μάλιστα, μήπως είναι χαμηλότερου ύψους από το προβλεπόμενο.
Παράλληλα, κάνουν λόγο για προσπάθεια... κουκουλώματος της υπόθεσης, με αφορμή το γεγονός ότι πλέον η όλη διαδικασία που ακολουθούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μεταφέρεται στην ΑΑΔΕ.
Όπως υποστηρίζουν ακόμα οι αγροτοσυνδικαλιστές, η διενέργεια ελέγχων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να βγουν στο φως οι παρανομίες, για τις οποίες είχανε πληροφορίες, αποτελούσε πάγιο αίτημά τους και το είχανε θέσει επανειλημμένα εδώ και χρόνια στις συναντήσεις τους με την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και με άλλους φορείς, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.
Οι καταγγελίες για τα λιμνάζοντα νερά στον ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνουν πλέον μορφή τσουνάμι καθώς μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και την έφοδο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ο πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια διαχειριστεί επικοινωνιακά τη νέα «χαίνουσα πληγή» για την κυβέρνηση, έκλεισε τον Οργανισμό ως «αμαρτωλό».
Σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Κρήτη, φαμίλιες με πολιτικές σχέσεις, δήλωναν υπεράριθμα ζώα κτηνοτροφίας για να παίρνουν ψεύτικες επιδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ μέσω του Οργανισμού.
Μάλιστα, ενδεικτικό είναι πως κοπάδια από την Κρήτη βρίσκονταν να βοσκούν στη… Μακεδονία.
Όσο περνούν οι ημέρες τόσο πληθαίνουν οι αποκαλύψεις και βγαίνουν στην επιφάνεια τα κακώς κείμενα του Οργανισμού.
Πρώτος από όλους ο καρατομηθείς πρόεδρος και τελευταίος με τη μορφή του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκος Σαλάτας, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι το 2022 και το 2023 υπήρξαν κομπίνες.
Σε αυτό το μήκος κύματος, τη δική του εμπειρία για τα κοπάδια που βρίσκονται σε… διάφορα σημεία περιέγραψε και ο προέδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Χάρης Λιούρης, ο οποίος είπε ότι το δικό του έχει δηλωθεί στο… Χαλάνδρι και στη Γαύδο.
«Εμένα το σύστημα μου έβγαζε ότι το κοπάδι μου είναι στο Χαλάνδρι Αττικής και στη Γαύδο, με επίσημο έγγραφο του κράτους. Για μένα είναι ένα σκάνδαλο όσα συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν είναι τυχαίο ότι άλλαξαν 6 πρόεδροι, συμπαρασύροντας σε ορισμένες περιπτώσεις και υπουργούς», είπε στο Mega.
«Είχα δηλώσει τον βοσκότοπό μου στην περιοχή μου, στα Γιάννενα, άρα θα έπρεπε να αποτυπωθεί ο βοσκότοπός μου εκεί», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως υπήρχαν περιπτώσεις όπου δόθηκαν επιδοτήσεις στον Γράμμο σε πολίτες που δεν εξέτρεφαν ζώα.
Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης : Αυτονόητο το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων στο σύστημα πληρωμών μέσω ΑΑΔΕ
Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης με ερώτησή του στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα ζήτησε να προβλεφθεί το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων στο νέο σύστημα πληρωμών μέσω ΑΑΔΕ.
Η ερώτηση
"Όλοι ξέρουμε ότι, το πρόβλημα των αγροτικών επιδοτήσεων είναι και σοβαρό, διαχρονικό και εκτείνεται σε βάθος δεκαετιών.
Είναι πολύ σημαντικό ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει αυτό το «κεφάλαιο» του «βαθέος κράτους» με ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος επιδοτήσεων.
Μάλιστα η Κοινωνία θα πρέπει να γνωρίζει ότι, Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που, σταμάτησε με απόφασή της, τη χορήγηση δικαιωμάτων σε βοσκότοπους χωρίς ζώα το 2022, για τον αποκλεισμό των μη πραγματικών δικαιούχων από τις αγροτικές ενισχύσεις.
Στο πλαίσιο της εξυγίανσης του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων έχει ανακοινωθεί η πρόθεση της Κυβέρνησης τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ είναι μια θεσμική τομή που σηματοδοτεί την αλλαγή φιλοσοφίας συνολικά στο σύστημα πληρωμών.
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση, έχει ήδη προβεί στη θέσπιση διατάξεων για την ολοκλήρωση των βοσκοτοπικών χαρτών και τη μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Όπως είναι γνωστό, η αρμοδιότητα ανήκε στις περιφέρειες για 4 περίπου χρόνια χωρίς να υπάρχει εξέλιξη, οπότε επέστρεψε στο ΥΠΑΑΤ για να προχωρήσουν ταχύτερα οι σχετικές διαδικασίες.
Με τον τρόπο αυτό, δρομολογείται οριστικά η κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Κοινωνία της Πληροφορίας, ώστε σε 18 μήνες να υπάρχουν πλήρη αποτελέσματα.
Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ θετική γιατί χωρίς την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, δεν μπορεί́ να υπάρξει εθνικός μακρόπνοος σχεδιασμός στη ζωική́ παραγωγή. Επίσης η διαμόρφωση εθνικού́ χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων θα διευκολύνει στην εφαρμογή πολιτικών και δράσεων, όπως η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας, η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές, η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές.
Στο πλαίσιο της δρομολόγησης των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, θα ήθελα να σας μεταφέρω τη δικαιολογημένη αγωνία των αγροτών της Π.Ε. Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης, για το νέο σύστημα πληρωμών. Ειδικότερα οι παραγωγοί ανησυχούν σχετικά με τυχόν κίνδυνο κατάσχεσης των αγροτικών επιδοτήσεων έναντι φορολογικών οφειλών των αγροτών, μέσω της εξυπηρέτησης των πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων από την ΑΑΔΕ.
Ο κίνδυνος αυτός δεν υπήρχε όταν οι αντίστοιχες πληρωμές γίνονταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και για το λόγο αυτό οι αγρότες δικαιολογημένα ανησυχούν.
Επιπροσθέτως, έχει εκφραστεί ανησυχία σχετικά με την ολοκλήρωση έργων του Leader αλλά και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, των οποίων οι πληρωμές γίνονται μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία θα ήθελα, ομοίως να σας μεταφέρω.
Επειδή, μέχρι τον Ιούλιο θα κατατεθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών, στη διαφάνεια και τη λογοδοσία με την αναβάθμιση των διαδικασιών πληρωμών, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ.
Επειδή, οι αγρότες ανησυχούν σχετικά με ενδεχόμενο κίνδυνο κατάσχεσης των αγροτικών επιδοτήσεών τους, έναντι φορολογικών οφειλών, μέσω του νέου συστήματος πληρωμών της ΑΑΔΕ.
Επειδή, είναι αυτονόητο ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι ακατάσχετες στο νέο σύστημα πληρωμών μέσω ΑΑΔΕ.
Επειδή, υπάρχει ανησυχία σχετικά με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων Leader αλλά και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, των οποίων οι πληρωμές γίνονται μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επειδή, η χορήγηση δικαιωμάτων σε βοσκότοπους χωρίς ζώα σταμάτησε με απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2022, για τον αποκλεισμό των μη πραγματικών δικαιούχων από τις αγροτικές ενισχύσεις.
Ερωτάσθε :
(α) Προτίθεστε να θεσπίσετε το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων έναντι φορολογικών οφειλών των αγροτών, στο πλαίσιο του νέου συστήματος πληρωμών μέσω ΑΑΔΕ;
(β) Τι θα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων Leader και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, των οποίων οι πληρωμές σήμερα γίνονται μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ;"
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
01 Μαΐου 2026, 07:06Ηράκλειο: Έπαιξε στοίχημα να πάρει κύπελλο ο ΟΦΗ και έταξε τα κέρδη στη Μονή Κουδουμά! (Φωτο) -
01 Μαΐου 2026, 15:19Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης -
30 Απριλιου 2026, 13:15Φαίδων Καραϊωσηφίδης: Άλλο τα οράματα και τα σενάρια κι άλλο η πραγματικότητα για τα εξοπλιστικά! (podcast) -
01 Μαΐου 2026, 10:55Αιματηρή συμπλοκή στο Ηράκλειο: Άγρια επίθεση σε υπάλληλο μπαρ την Πρωτομαγιά -
01 Μαΐου 2026, 07:34Τιμούν τον πρωτεργάτη του εορτασμού της Πρωτομαγιάς Σταύρο Καλλέργη
