Εκτός βάθρου ο Τεντόγλου στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου πετυχαίνοντας την πέμπτη θέση: " Τα πήγα χάλια, μην σταματάτε να πιστεύετε σε μένα"

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή κλειστού στίβου στη Ναντζίνγκ (Δείτε εδώ).
Ο Ολυμπιονίκης του μήκους, που δυσκολεύτηκε να βρει ρυθμό σε αυτούς τους πρώτους μήνες του 2025, έκανε τον καλύτερο φετινό αγώνα του, παρ’ ότι κατά τη διάρκεια του τελικού βρέθηκε με τη δαμόκλεια σπάθη του πρόωρου αποκλεισμού να κρέμεται από πάνω του. Με άλμα στα 8.14 πήρε την 5η θέση στην κατάταξη, κλείνοντας έτσι με θετικό πρόσημο – αν και όχι ιδανικά για τον ίδιο – τη σεζόν του κλειστού στίβου.
Ήταν η πρώτη φορά από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα το 2019, που έμεινε εκτός βάθρου σε κορυφαία διοργάνωση (Ολυμπιακούς, Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα).
Μίλτος Τεντόγλου: «Δύσκολη σεζόν, τα έχω πάει χάλια, μην σταματάτε να πιστεύετε σε μένα»
Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν κατάφερε να προσθέσει ακόμη ένα μετάλλιο στη λαμπρή συλλογή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Ναντζίνγκ, τερματίζοντας 5ος με 8,14 μ.. Παρά την γενναία του μάχη, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης έμεινε εκτός βάθρου για πρώτη φορά μετά το 2019, αλλά με τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ μετά τον τελικό έδειξε ότι η φλόγα του παραμένει άσβεστη, δίνοντας υπόσχεση για μεγάλα πράγματα στον ανοιχτό στίβο.
Μια δύσκολη σεζόν
Ο Τεντόγλου πολέμησε σκληρά, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Μια ίωση που τον ταλαιπώρησε για 10 ημέρες τον κράτησε μακριά από τις προπονήσεις, του στέρησε τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό κλειστού και τον έφερε στη Ναντζίνγκ χωρίς τον απαραίτητο ρυθμό. «Ήταν δύσκολη η σεζόν του κλειστού, τα έχω πάει χάλια. Ήρθα εδώ, το πάλεψα πάρα πολύ», είπε, εξηγώντας πώς η έλλειψη προετοιμασίας επηρέασε την απόδοσή του. «Ήμουν άρρωστος, είχε πέσει η δύναμή μου, έκανα χαλαρές προπονήσεις, ζαλιζόμουν. Αν είχα πάει στο Ευρωπαϊκό, θα ήξερα τη φόρα μου».
Η πορεία στον τελικό
Ο Τεντόγλου ξεκίνησε με 7,81 μ., ανέβηκε στα 7,91 μ., αλλά η τρίτη προσπάθειά του ήταν άκυρη. Στην τέταρτη πέτυχε 8,14 μ., το καλύτερο άλμα της χρονιάς του, φτάνοντας στην 5η θέση. Η πέμπτη προσπάθεια έφερε 8,09 μ., αλλά η έκτη, που θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα, κρίθηκε άκυρη. «Η τελευταία προσπάθεια ήταν πολύ καλή, άλμα για 8,50, αλλά έχασα την προσγείωση. Έτσι έπρεπε να ξεκινήσω, αλλά μου έλειψαν οι προπονήσεις», ανέφερε.
«Δεν έγιναν μεγάλες επιδόσεις. Περίμενα κάτι καλύτερο από τους άλλους», σχολίασε, αναγνωρίζοντας τον ανταγωνισμό, αλλά και τον σεβασμό που του έδειξαν οι συναθλητές του, οι οποίοι τον αγκάλιασαν μετά τον αγώνα.
Το βλέμμα στον ανοιχτό στίβο
Με 11 χρυσά και 1 ασημένιο σε μεγάλες διοργανώσεις από το 2019, ο Τεντόγλου έμεινε εκτός βάθρου για πρώτη φορά μετά την 10η θέση στην Ντόχα (7,79 μ.). Ωστόσο, η πίστη του παραμένει ακλόνητη. «Είμαι σε καλή κατάσταση, το βρίσκω σιγά-σιγά. Στον ανοιχτό θα είμαι έτοιμος, ξέρω πως μπορώ να κάνω μεγάλη επίδοση. Χρειάζομαι ήλιο, αέρα, γι’ αυτό με ενδιαφέρει περισσότερο ο ανοιχτός», τόνισε, απευθύνοντας ένα μήνυμα: «Μην σταματάτε να πιστεύετε σε μένα, είμαι καλά ακόμη».
Το χρονικό του αγώνα
Ο Μίλτος ξεκίνησε με άλμα στα 7.81, 12.7 εκατοστά πίσω από όριο του άκυρου, για να εισπράξει από τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι την παραίνεση να μην το φοβάται και να μην απλώνει το πόδι του στο πάτημα.
Στη δεύτερη προσπάθειά του ανέβηκε στα 7.91 με 9.1 εκ. περιθώριο στο πάτημά του, αλλά αμέσως μετά ο Ματία Φουρλάνι πέταξε στα 8.30 και πέρασε πρώτος με το μετάλλιο να ξεμακραίνει στα 8.28 του Γουέιν Πίνοκ, κι ενώ ο Αυστραλός Λάιμα Άντκοκ είχε 8.28 από το πρώτο του άλμα, επίδοση που επανέλαβε με τη δεύτερη προσπάθειά του.
Ο Κινέζος Χενγκ Σου με 8.14 και ο Αμερικανός Κάμερον Κραμπ με 8.13 έριξαν τον Τεντόγλου όγδοο, πίσω και από τον Πορτογάλο Ζέρσον Μπαλντέ (8.03) και τον Ελβετό Ζίμον Εχάμερ (7.92).
Προτού ολοκληρωθεί η δεύτερη προσπάθεια, ο Ιάπωνας Σουνσούκε Ιζουμίγια πέταξε στα 8.21, μεγάλο ατομικό ρεκόρ, και ο Τεντόγλου βρέθηκε εκτός οχτάδας με μία προσπάθεια να απομένει για τον ίδιο.
Το τρίτο του άλμα ήταν άκυρο για 1.8 εκατοστά, αν και φάνηκε να είναι περίπου 8.10. Ο Ζίμον Εχάμερ ανέβασε το όριο της όγδοης θέσης (και της εξασφάλισης τουλάχιστον πέντε αλμάτων) στα 7.99 και ο Έλληνας πρωταθλητής, όντας ένατος, πέρασε στιγμές αγωνίες για να δει αν θα παραμείνει στους δέκα πρώτους, για να έχει τη δυνατότητα να κάνει και τέταρτο άλμα. Τελικά, τίποτα δεν άλλαξε και ο Τεντόγλου μπήκε στην τέταρτη προσπάθεια από την ένατη θέση.
Στην τέταρτη προσπάθεια, με την πλάτη στον τοίχο και εκεί που πολλοί άλλοι θα λύγιζαν, μίλησε η ψυχή, το ταλέντο και η εμπειρία του. Με 8.14 και περιθώριο 4 εκατοστά, το καλύτερο άλμα του μέσα στο 2025, ανέβηκε στην πέμπτη θέση και έδειξε ότι θα πουλούσε ακριβά το τομάρι του.
Με 8.09 στο πέμπτο του άλμα (περιθώριο 5.6 εκ.), εξασφάλισε, όπως αποδείχτηκε, μια έκτη προσπάθεια για να εξαντλήσει τις πιθανότητές του για το βάθρο.
‘Έκλεισε τον αγώνα με άκυρο άλμα, για μισό εκατοστό, κοντά στα 8.20.
Παγκόσμιος πρωταθλητής με δραματικό τρόπο, αφού οι διαφορές ήταν ελάχιστες, αναδείχτηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Ιταλός Ματία Φουρλάνι με 8.30. Δεύτερος ήταν ο Πίνοκ με 8.29 και τρίτος ο Άντκοκ με 8.28.
φωτογραφία αρχείου
-
28 Απριλιου 2025, 13:03Δύσκολη εξίσωση για την Εκκλησία της Κρήτης η εκλογή νέου Μητροπολίτη στα Χανιά
-
27 Απριλιου 2025, 21:34Άκης Τσελέντης για Βούτες: Υπάρχουν πολλά μικρά μη ενεργά ρήγματα στην περιοχή
-
28 Απριλιου 2025, 09:56Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας!
-
27 Απριλιου 2025, 09:56Ηράκλειο: Ανακατάληψη εκ νέου του “Ευαγγελισμού” – Ο λόγος που προηγήθηκε η εκκένωση
-
27 Απριλιου 2025, 07:05Ηράκλειο: Ολική η καταστροφή στα αμπέλια όπου έπεσε χαλάζι-Σε απόγνωση αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί (Φωτο)
-
27 Απριλιου 2025, 20:40Βούτες: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αυτοψίας – Αύριο τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα (Βίντεο + Φωτο)