Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα περαστικά θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca
αγαπημένα σου στη Google
Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:
Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).
Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών (TTS) θρόμβωσης σε περιβάλλον θρομβοπενίας σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).
Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.
-
20 Ιουλιου 2026, 11:33Καύσωνας: Πότε θα βγάλει απαγόρευση εργασίας το Υπουργείο Εργασίας - Αφόρητες καταστάσεις για τους εργαζόμενους στην Κρήτη -
19 Ιουλιου 2026, 21:40Επίδομα αδείας: Πότε οφείλουν οι εργοδότες να το καταβάλλουν - Υποχρεωτικό όπως και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα -
20 Ιουλιου 2026, 07:15Αλεξάνδρα Θεοφίλη: Η Ελλάδα θα πάψει να είναι χώρα μικρών ιδιοκτητών! (podcast) -
20 Ιουλιου 2026, 11:20Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
20 Ιουλιου 2026, 07:06Αποκλειστικό: Δεύτερη επιστολή από το Συνήγορο του Πολίτη για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου - Ερχεται και νέα αυτοψία -
19 Ιουλιου 2026, 22:00Ξέφραγο αμπέλι για τα 4Χ4 παραλία στου Κοκκίνη Χάνι - Άφαντοι και οι κάδοι (Φωτο)
