Μονή Σινά: Τι περιλαμβάνει η απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου – Τη Δευτέρα στο Κάιρο ελληνική αντιπροσωπεία
αγαπημένα σου στη Google
Τη Δευτέρα (2.6.2025) αναμένεται να μεταβεί στο Κάιρο η ελληνική αντιπροσωπεία σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη Μονή Σινά στην Αίγυπτο (δείτε εδώ).
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στο Κάιρο θα μεταβεί αρχικά τεχνική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια αν κριθεί απαραίτητο θα προγραμματιστεί συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση θεσμικής λύσης, ώστε να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των μοναχών της Μονής Σινά.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι είχαν ήδη συμφωνήσει στη διατήρηση του μοναδικού θρησκευτικού καθεστώτος της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Η συμφωνία είχε επιτευχθεί από τον Δεκέμβριο, ωστόσο η αιγυπτιακή πλευρά καθυστερούσε την υπογραφή της και σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, ενδεχομένως η κυβέρνηση του Αλ Σίσι περίμενε την απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Η απόφαση του δικαστηρίου κρίνει, σε δεύτερο βαθμό, ζητήματα που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων και εκτάσεων της Μονής. Ωστόσο, μόνο ένα μέρος της απόφασης έχει γίνει γνωστό.
Η απόφαση έχει δύο πτυχές, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα: προβλέπει ότι η μοναστική κοινότητα μπορεί να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων για άσκηση των θρησκευτικών τελετουργιών για όσο διάστημα είναι παρούσα στη Μονή και υπό τον αρχιεπίσκοπο Διαμανό. Επίσης, προβλέπει ότι όλοι οι χώροι θεωρούνται αρχαιολογικοί και εποπτεύονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, καθώς και ότι περιέρχονται απευθείας στο αιγυπτιακό κράτος μια σειρά από ιδιοκτησίες.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μεγάλοι κήποι έξω από τα τείχη της Μονής, από τους οποίους εξαρτάται η τροφοδοσία της, οι κήποι των Αγίων Σαράντα, όπου βρίσκονται οι πηγές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οι κήποι των Αγίων Αναργύρων με τους αρχαίους ελαιώνες από τους οποίους παράγεται το ελαιόλαδο της μονής, οι κήποι της Μεγάλης Επιστήμης, όπου ασκήτεψε ο Αγίος Παΐσιος και η σπηλιά του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, που θεωρείται τοπόσημο ιδιαίτερης θρησκευτικής σημασίας.
Πίσω από την απόφαση φαίνεται πως είναι η επιδίωξη να αξιοποιηθεί τουριστικά η περιοχή χωρίς – σύμφωνα με την σιναϊτική κοινότητα – να διατηρηθεί ο μοναστικός χαρακτήρας. Άλλωστε οι διεκδικήσεις ξεκίνησαν το 2015 όταν άρχισε να φουντώνει το τουριστικό ενδιαφέρον στην περιοχή.
Πλέον η ελληνική πλευρά επιχειρεί να διασφαλίσει την τήρηση, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου, όσων συμφωνήθηκαν για τη Μονή Σινά ανάμεσα σε Αλ Σίσι και Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο αποτελεί τη βάση με την οποία θα μεταβεί στο Κάιρο η ελληνική πλευρά, ώστε να εξεταστεί αν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις, μετά και το νέο δεδομένο που προστέθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία τώρα επικαλείται η αιγυπτιακή πλευρά, χωρίς όμως να ανατραπεί η φιλοσοφία του.
Στόχος για την ελληνική πλευρά είναι να μην υπάρξει αλλοίωση του λατρευτικού και ιστορικού χώρου και του προσκυνηματικού χαρακτήρα του.
newsit
Διαβάστε επίσης
Άνοιξε ξανά η Μονή Σινά μετά το αιφνιδιαστικό χθεσινό κλείσιμο
Παύλος Μαρινάκης για Σινά: Προέχει η διατήρηση του ελληνορθόδοξου και προσκυνηματικού της χαρακτήρα
-
12 Οκτωβριου 2026, 14:15Ηράκλειο: Χαμηλή διέλευση μαχητικού έθεσε σε λειτουργία συναγερμούς -
12 Οκτωβριου 2026, 07:43Πτώση τιμών στα ξενοδοχεία στην καρδιά της σεζόν, πρώτη φορά μετά 5 χρόνια -
11 Οκτωβριου 2026, 14:44Οροπέδιο Λασιθίου: Μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές οι κάτοικοι προχωρούν σε καθιστική διαμαρτυρία ζητώντας τα... αυτονόητα -
11 Οκτωβριου 2026, 23:40Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι κάθε ταμείου -
11 Οκτωβριου 2026, 14:08Χανιά: Θλίψη για τον θάνατο του 34χρονου Γιώργου μετά από τροχαίο δυστύχημα – Είχε αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής στον Πλατανιά -
12 Οκτωβριου 2026, 14:55ΑΑΔΕ: Μέσα στην εβδομάδα πληρώνει υπόλοιπα ΟΣΔΕ 2025-Αναμονή για παράταση στις δηλώσεις του 2026
