Νέα έργα 115 εκατ. ευρώ κατά της λειψυδρίας – Ποιοι δήμοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν
αγαπημένα σου στη Google
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 115 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης σε δήμους, νησιά και ορεινές περιοχές ενεργοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η λειψυδρία εξελίσσεται σε μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις για αρκετές περιοχές της χώρας.
Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε νέα πρόσκληση, προϋπολογισμού έως 65 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων που θα καλύψουν πρόσθετες ανάγκες ύδρευσης. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι δήμοι και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης από όλη την Ελλάδα που αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας νερού ή δυσλειτουργίες στα δίκτυά τους.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν τα αιτήματά τους έως την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026, συνοδεύοντάς τα από αναλυτική περιγραφή του έργου και σαφή τεκμηρίωση του προϋπολογισμού.
Πρόσθετα κονδύλια για νησιά και ορεινές περιοχές
Παράλληλα, έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδοθούν, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δύο ακόμη προσκλήσεις.
Η πρώτη, ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα αφορά έργα ύδρευσης σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων, ενώ η δεύτερη, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθεί σε ορεινές περιοχές.
Με τις τρεις νέες προσκλήσεις, ο συνολικός προϋπολογισμός των πρόσθετων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας διαμορφώνεται στα 115 εκατ. ευρώ.
Οι χρηματοδοτήσεις έρχονται να προστεθούν στα 103 έργα, συνολικής αξίας 142 εκατ. ευρώ, που έχουν εγκριθεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες σε 63 δήμους της χώρας.
Τα προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πρόσκληση του Προγράμματος Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, συνολικού ύψους 14,47 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στις υποδομές ύδρευσης της Θεσσαλίας. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, μέσω της πρωτοβουλίας «GReco Islands» διατίθενται 20 εκατ. ευρώ για έργα σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.500 κατοίκων, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 31η Μαρτίου 2027.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι νέες χρηματοδοτήσεις εντάσσονται στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διαχείριση της λειψυδρίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την εκπόνηση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για τα Ύδατα, καθώς και τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η οποία προωθείται στη Βουλή.
moneyreview.gr
-
20 Ιουλιου 2026, 11:33Καύσωνας: Πότε θα βγάλει απαγόρευση εργασίας το Υπουργείο Εργασίας - Αφόρητες καταστάσεις για τους εργαζόμενους στην Κρήτη -
20 Ιουλιου 2026, 11:20Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
21 Ιουλιου 2026, 07:00Δημόσια Υγεία στην Κρήτη: Νοσεί βαθύτατα και ο Άδωνις δηλώνει... “ικανοποιημένος”! -
21 Ιουλιου 2026, 07:15Δημήτρης Τσαϊλάς: Η στρατηγική της αντοχής στην πολιτική φθορά θα κρίνει τον πόλεμο στο Ιράν! (podcast) -
20 Ιουλιου 2026, 14:30Παραβατικότητα, ετοιμόρροπα, χωματερές: Η «ζούγκλα» της Αγίας Τριάδας μέσα από τα μάτια του αρχιτέκτονα Βαγγέλη Γρηγοράκη (podcast) -
21 Ιουλιου 2026, 13:22Στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου για το Κτηματολόγιο - Δόθηκε παράταση, ζητούν μεγαλύτερη
