Σε ύφεση η φωτιά σε Πικέρμι-Σπάτα – Επιφυλακή για διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις
αγαπημένα σου στη Google
Σε ύφεση είναι η φωτιά που ξέσπασε στη συμβολή Λεωφόρου Μαραθώνος και Αρίωνος στο Πικέρμι λίγο πριν τη διασταύρωση Ραφήνας και η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις και κατευθύνθηκε προς Πικέρμι και Σπάτα, ενώ υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα.
Σε 57 απεγκλωβισμούς προχώρησε η αστυνομία, ενώ καταγράφηκαν και καταστροφές. Από αύριο (4/7) αναμένονται αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής διαβρέχουν συνεχώς σημεία που καπνίζουν, ενώ παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπάτων, Δημήτρη Μάρκου έχουν καεί τουλάχιστον 5-6 σπίτια και αυτοκίνητα.
Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό ΤΕΒΕ, στην περιοχή Ήμερος Πεύκος, τουλάχιστον 2-3 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και τουλάχιστον άλλα 3-4 έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Κάποια λιγότερα έχουν υποστεί σε βοηθητικούς χώρους, αποθήκες και κεραμοσκεπές.
Με τη συνδρομή της Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε εκκένωση τεσσάρων οικισμών στην Αγία Κυριακή Ραφήνας- Πικερμίου, προκειμένου να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, από αστυνομικούς που βρίσκονται στον τόπο της πυρκαγιάς για να συνδράμουν στην απομάκρυνση των κατοίκων, απεγκλωβίστηκαν νωρίτερα από την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και του Πικερμίου, 57 πολίτες με διάφορα προβλήματα και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή απομακρύνουν τους κάτοικους από τους οικισμούς Αγία Κυριακή, Έτος Στέκο, Ήμερο Πεύκο και Βουνόπολη. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τις παραπάνω περιοχές περίπου 365 άτομα, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται. Παράλληλα διασώθηκαν κυρίως από αυλές σπιτιών 22 ζώα.
Για την κατάσβεσή της φωτιάς κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως του ήλιου 14 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.
Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Δυνάμεις του ΕΚΑΒ με 2 ασθενοφόρα οχήματα και 2 μοτοσυκλέτες άμεσης επέμβασης, αναπτύχθηκαν στην περιοχή, αλλά προς το παρόν δεν έχει απαιτηθεί η επέμβασή τους.

Επανήλθαν οι κατάπλοι στο λιμάνι της Ραφήνας
Σε πλήρη επαναφορά της λειτουργίας του λιμανιού της Ραφήνας προχώρησαν οι αρχές, καθώς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, οι κατάπλοι των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων πραγματοποιούνται και πάλι κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μετά από εντολή της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) και υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων (Κ.ΕΠΙΧ.), είχε αποφασιστεί η προσωρινή μεταφορά όλων των προγραμματισμένων κατάπλων από το λιμάνι της Ραφήνας στο λιμάνι του Λαυρίου, στο πλαίσιο διαχείρισης εκτάκτων συνθηκών.
Η κατάσταση πλέον έχει αποκατασταθεί και τα πλοία εξυπηρετούν κανονικά τους επιβάτες από και προς τη Ραφήνα, με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να έχουν ενημερώσει ήδη το επιβατικό κοινό για τις σχετικές αλλαγές.
Οι επιβάτες καλούνται, πάντως, να παραμένουν σε επικοινωνία με τις εταιρείες και τα λιμεναρχεία για πιθανές νέες ενημερώσεις.
real.gr
-
23 Αυγουστου 2026, 09:20Συγκίνηση στο γάμο της Χριστίνας και του Στιβ στην Άρβη (Βίντεο) -
23 Αυγουστου 2026, 07:00Το φαράγγι και οι πηγές του Κουρταλιώτη στο νότιο Ρέθυμνο-Ένας επίγειος παράδεισος (Φωτο) -
23 Αυγουστου 2026, 11:40Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες των πληρωμών -
22 Αυγουστου 2026, 07:40Από τον Παναγιώτη Κονδύλη και τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Κύπρο του σήμερα. (Η Ελλάδα μπροστά στην ιστορική της ευκαιρία)* -
23 Αυγουστου 2026, 07:06Καύσιμα: Τι φοβάται η αγορά από την 1η Σεπτεμβρίου - Στην κορυφή η Ελλάδα στην αύξηση της τιμής ντιζελ -
22 Αυγουστου 2026, 07:00Ξεσηκώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ενόψει... ΔΕΘ – Καταγγέλλουν το ΣτΕ και δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω!
