Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιες ομάδες έχουν προτεραιότητα- Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού
αγαπημένα σου στη Google
Τις πολυαναμενόμενες ανακονώσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου έκαναν πριν από λίγο η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην τακτική ενημέρωση που γίνεται στο Υπουργείο Υγείας.
Η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως η πρώτη ομάδα που θα κάνει την τρίτη δόση είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως είναι οι ανοσοκατασταλμένοι,
Η δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό. «Εδώ το κύριο παρών το δίνουν οι υγειονομικοί» σχολίασε η ίδια σχετικά με την τρίτη κατηγορία. «Με βάση τα δεδομένα, έχουν αυξημένο κίνδυνο και μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική σύμπτωση γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση στο περιβάλλον εργασίας» πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ενηέρωσε πως ήδη υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι επόμενοι
Μετά τους ανανοσοκατασταλμένους παίρνουν σειρά οι ηλικιωμένοι που είναι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, με την κα Θεοδωρίδου να σημειώνει πως η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση.
Σχετικά, πάντως, με την χορήγηση της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής τόνισε πως ακόμη αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν παρθούν οι αποφάσεις.
Οι εμβολιασμοί
Ο κ. Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, με 5.950.000 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γνωστοποίησε ακόμα ότι έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους.
Μετά από τις 30 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου από τους υγειονομικούς, τους άνω των 60 ετών και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας.
Το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.
-
27 Οκτωβριου 2026, 15:10Σε αναμονή για νέα παράταση στο ΟΣΔΕ αλλά και για προκαταβολή βασικής ενίσχυσης -
27 Οκτωβριου 2026, 12:10Στα σκαριά οι επιδοτήσεις για αντλίες θερμότητας και ηλιακούς θερμοσίφωνες -
27 Οκτωβριου 2026, 08:48Εφορία: Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις – Τι αλλάζει: Ποια είναι τα οφέλη για τους οφειλέτες -
28 Οκτωβριου 2026, 11:50ΟΦΗ: Στη Λάρισα για το Κύπελλο Ελλάδας – Στις 19:30 η αναμέτρηση με την ΑΕΛ, ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα -
28 Οκτωβριου 2026, 12:10Ηράκλειο: Παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο κέντρο της πόλης-Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις τιμής (φωτο + βιντεο) -
27 Οκτωβριου 2026, 15:40Στη σκιά των σοβαρών προβλημάτων στο τούνελ του Σεληναρίου έρχεται Κρήτη ο Χρ. Δήμας-Παραδίδει σε κυκλοφορία τα πρώτα 10 χιλ του ΒΟΑΚ
