Επιφυλακτική η Δύση για τις κινήσεις της Ρωσίας- Χτυπήματα στο Τσερνίχιβ και ηρεμία στο Κίεβο
αγαπημένα σου στη Google
Επιφυλακτική στάση κρατά η Δύση για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Κι αυτό γιατί ενώ η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε την μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, οι σειρήνες ηχούν ξανά!
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να υπάρχει μείωση στις ρωσικές επιθέσεις παρά τη δέσμευση της Μόσχας, ενώ στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, βιομηχανικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν τρία πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Σέρχι Χαμάλιι.
“Η “μειωμένη δραστηριότητα” του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ“, πρόσθεσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ.
Την Τρίτη (29/3) στην πόλη Μικολάεφ χτυπήθηκε κυβερνητικό κτήριο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και ότι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Στο Κίεβο η κατάσταση είναι από το πρωί ήρεμη, με τον κόσμο να έχει επιστρέψει στις δουλειές του και τις τράπεζες να ανοίγουν ξανά. Ωστόσο, όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί στα περίχωρα, οι οποίοι σταμάτησαν στις 6:59 το πρωί που ακούστηκε από τα μεγάφωνα της πρωτεύουσας ο εθνικός ύμνος.
Ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.
Πυρά στην Οδησσό
Στη Οδησσό σημειώθηκε καταιγισμός πυρών την νύχτα, πρόκειται για αντιαεροπορικά πυρά που στόχευαν ρωσικά αεροσκάφη που κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις, τόνισε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην πόλη αυτή, Κώστας Καντούρης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ο ρωσικός στόλος ενισχύεται στις κλειστές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, όπου για 90 πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα η περιοχή είναι κλειστή από τον ρωσικό στόλο.
Σήμερα Πέμπτη που συμπληρώνεται η 35η ημέρα από την έναρξη του πολέμου, σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο Λουγκάνσκ. Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή. «Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram.
Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη.
Άρνηση των Ρώσων για εκεχειρία
Στην άρνηση της Ρωσίας να κηρύξει εκεχειρία, στην Μαριούπολη, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο αποδίδουν γαλλικές διπλωματικές πηγές το ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία στην πόλη. Πάντως, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Εικόνες απόλυτης καταστροφής μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία με την αγωνία για την τύχη των αμάχων που βρίσκονται για μέρες χωρίς τρόφιμα, νερό και φαρμακευτική φροντίδα να μεγαλώνει.
Την ίδια ώρα, οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης κατήγγειλαν ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία. «Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.
Τον βομβαρδισμό γραφείου της Συμβουλευτικής αποστολής της Ε.Ε. στη Μαριούπολη κατήγγειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
29 Μαΐου 2026, 10:00Γρηγόρης Πασπάτης: Το «Νόημα-Κρήτη» θέλει να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για την Ελλάδα του αύριο! (podcast) -
29 Μαΐου 2026, 12:15Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast)
