Η Ουάσινγκτον περιμένει την απάντηση της Τεχεράνης εν μέσω πυρών γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
αγαπημένα σου στη Google
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση αναμονής για την επίσημη απάντηση του Ιράν στην πρόταση που έχει κατατεθεί για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η εκεχειρία «κρατά», παρά τις νέες ανταλλαγές πυρών γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της αμερικανικής επιχείρησης συνοδείας εμπορικών πλοίων.
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να επηρεάζει τις διεθνείς αγορές. Ο ΟΗΕ καταγράφει τρίτο συνεχόμενο μήνα ανόδου στις τιμές τροφίμων, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και το κόστος λιπασμάτων. Στις ΗΠΑ, το καταναλωτικό κλίμα υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, παρότι παραμένει εκτός δημόσιας θέασης, συνεχίζει να καθορίζει τη στρατηγική του πολέμου. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν την αίσθηση ότι η τελική απόφαση της Τεχεράνης για την πρόταση των ΗΠΑ θα ληφθεί σε στενό κύκλο.
Οι σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας μέχρι στιγμής:
Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι έπληξε δύο πετρελαιοφόρα υπό ιρανική σημαία που προσπαθούσαν να εισέλθουν σε ιρανικό λιμάνι στον Κόλπο του Ομάν.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αξιολόγηση της CIA συμπεραίνει πως το Ιράν θα μπορούσε να αντέξει τον αμερικανικό αποκλεισμό των λιμανιών του για ακόμη τέσσερις μήνες.
Δεκάδες νεκρούς αναφέρουν οι αρχές του Λιβάνου κατηγορώντας το Ισραήλ για τις πλέον αιματηρές επιθέσεις από την έναρξη των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να ξεπεράσουν τη ρητορική και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά του Ιράν για τον αποκλεισμό του Ορμούζ.
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν ισχυρίζεται ότι κατέλαβε πετρελαιοφόρο κινεζικών συμφερόντων σε «ειδική επιχείρηση» στον Κόλπο του Ομάν.
«Κάθε φορά που μια διπλωματική λύση βρίσκεται στο τραπέζι, οι ΗΠΑ επιλέγουν να εμπλακούν σε μία ανεύθυνη και ριψοκίνδυνη στρατιωτική περιπέτεια», δήλωσε νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν την εκεχειρία, με επιθέσεις σε ιρανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ.
-
07 Ιουνιου 2026, 07:20Στο 403% του ΑΕΠ το «κρυφό» συνταξιοδοτικό χρέος της Ελλάδας -
07 Ιουνιου 2026, 10:45Αντώνης Σαμαράς: Προκλήσεις και προοπτικές για την Ελλάδα του αύριο - Το βίντεο της εκδήλωσης από το «ΝΟΗΜΑ - ΚΡΗΤΗ» -
07 Ιουνιου 2026, 09:10Γιάννης Πριόβολος: Γράμμος 1949, η αιματηρή κορύφωση του Εμφυλίου! (podcast) -
07 Ιουνιου 2026, 07:43Νίκος Ανδρουλάκης: Σε Αρκαλοχώρι και Κάτω Καλέσσα σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -
07 Ιουνιου 2026, 09:00Σήμερα στον Πρινιά το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας - 5000 Χρόνια Γεύσεις, Παράδοση, Πολιτισμός -
08 Ιουνιου 2026, 12:43Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας!
