KAAN: Στο ραντάρ της Ισπανίας τα νέα τουρκικά stealth μαχητικά αεροσκάφη
αγαπημένα σου στη Google
Αφού αποφάσισε να «ρίξει άκυρο» στα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, η Ισπανία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις όπως το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου KAAN, βασισμένη στην στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών, ειδικά στις αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών και στις αμυντικές επενδύσεις.
Όπως ανέφερε η ισπανική εφημερίδα ««El Economista», η Ισπανία αποφάσισε να μην προχωρήσει στα F-35 λόγω αμφιβολιών για το αυξανόμενο κόστος, τις καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση των αναβαθμίσεων για την διαμόρφωση Block 4, που έχουν κάνει και άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Πορτογαλία και η Ελβετία να αναθεωρήσουν την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και οι πολιτικοί λόγοι πιθανώς να επηρέασαν την απόφαση της Μαδρίτης να απορρίψει τα F-35, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ισπανία δεν θα «τρέξει» πρόγραμμα προμήθειας stealth μαχητικών αεροσκαφών για να ανανεώσει τις αεροπορικές της δυνάμεις δίπλα σε νέα Eurofightert Typhoon, αφού έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ευρωπαϊκού FCAS.
Ωστόσο ο «εμφύλιος πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Dassault Aviation και Airbus για την ηγεσία του FCAS έχει «τινάξει στον αέρα» την βιωσιμότητα και το μέλλον του προγράμματος κάτι που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Ισπανία, η οποία κοιτάζει προς την Τουρκία για να μην ξεμείνει από εναλλακτικές.
Η Τουρκία δεν είναι τυχαία επιλογή, αφού έχει συνεργαστεί με την Ισπανία σε σημαντικά προγράμματα αμυντικών εξοπλισμών, με κορυφαίο παράδειγμα το τουρκικό ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu που βασίστηκε στο ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων Juan Carlos I, αλλά στο ενδιαφέρον της Ισπανίας να αποκτήσει τουρκικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη νέας γενιάς τύπου Hurjet.
Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία δηλώνει αποφασισμένη στην απόκτηση αναβαθμισμένων Eurofighter Typhoon και των αεροσκαφών FCAS, υπάρχει μια πιθανότητα να στραφεί στην ήδη ανεπτυγμένη στρατηγική συνεργασία με την Άγκυρα για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της με τα KAAN.
Με πληροφορίες από: Turkiye Today/ onalert.gr
-
27 Αυγουστου 2026, 18:55Πανσέληνος Αυγούστου: Αύριο τα μάτια στον ουρανό για το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» -
26 Αυγουστου 2026, 08:43Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ -
26 Αυγουστου 2026, 12:44ΕΑΣΗ: Κίνδυνος να χαθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις- Δεν λειτουργεί το σύστημα δηλώσεων ΟΣΔΕ -
27 Αυγουστου 2026, 07:20Γιώργος Αϋφαντής: Το Ισραήλ μας έχει προειδοποιήσει…Θα χτυπήσουν την Ελλάδα οι Τούρκοι, αλλά δεν υπάρχουν αντανακλαστικά! (podcast) -
26 Αυγουστου 2026, 11:23Μεσαρά: Θρήνος για τον 76χρονο άνδρα που σκοτώθηκε στο τροχαίο τα ξημερώματα - Πήγαινε στη λαϊκή για να πωλήσει τα προϊόντα του -
26 Αυγουστου 2026, 08:26Ηράκλειο: Check in στους επιβάτες πτήσης έκανε μια μικρή γάτα στο αεροδρόμιο
