Μ. Ρούμπιο: Η Συρία απέχει εβδομάδες από έναν «εμφύλιο πόλεμο ευρείας κλίμακας»
αγαπημένα σου στη Google
Από μια κλωστή κρέμεται η ειρήνη στη Συρία, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν μέσω του Μάρκο Ρούμπιο ότι υπάρχει ενδεχόμενο κατάρρευσης της μεταβατικής κυβέρνησης, κάτι που θα σημάνει έναν νέο εμφύλιο στην περιοχή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωση την άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Η ενημέρωση από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ η Κάγια Κάλας, η ΕΕ θέλει να βοηθήσει τη Συρία. «Σήμερα λάβαμε την απόφαση να άρουμε τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον συριακό λαό να ανοικοδομήσει μια νέα Συρία, συμπεριληπτική και ειρηνική».
Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί όταν στην εξουσία ήταν ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Η ανάρτηση της Κάλας έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις κυρώσεις να αφορούν το τραπεζικό σύστημα, όπου απαγορευόταν η πρόσβαση στη διεθνή αγορά κεφαλαίων. Επιπλέον, θα ξεπαγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της συριακής κεντρικής τράπεζας, μια απόφαση που έλαβε πριν από λίγες ημέρες και ο Λευκός Οίκος.
Το «καμπανάκι» του Ρούμπιο και ο εμφύλιος που είναι προ των πυλών
Η οριακή κατάσταση που βρίσκεται η Συρία αποτυπώθηκε στα λόγια του Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος ουσιαστικά έσπευσε να κάνει γνωστό ότι η χώρα απέχει μερικές εβδομάδες από έναν εμφύλιο πόλεμο ευρείας κλίμακας, κάτι που σημαίνει ότι θα καταρρεύσει η μεταβατική κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε περιοδεία σε χώρες του Κόλπου, έχοντας συνάντηση με τον Αχμέντ αλ – Σάρα, τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας, στον οποίο ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού, με στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Δαμασκό.
-
14 Σεπτεμβριου 2026, 22:10Μαζωνάκης: Τα τελευταία λεπτά - Το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης έβγαζε αλεπάλληλα alarm και η Γάκα πατούσε επανεκκίνηση -
15 Σεπτεμβριου 2026, 09:00Στον Εσπερινό για την γιορτή του Αγίου Νικήτα στις Μεσαμπελιές ο Μητροπολίτης Αγκύρας Γρηγόριος Φραγκάκης -
16 Σεπτεμβριου 2026, 11:05Εκκλησία Κρήτης: Νέα "παραφωνία" με μνημόνευση του επιχώριου Μητροπολίτη σε Σταυροπηγιακή Μονή στα δυτικά -
15 Σεπτεμβριου 2026, 16:00Πυρκαγιές: Σε ποια κατηγορία επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκεται η Κρήτη την Τετάρτη -
14 Σεπτεμβριου 2026, 21:41Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω -
15 Σεπτεμβριου 2026, 07:16Σωτήρης Μητραλέξης: Εφιαλτική καταιγίδα με φόντο έναν... γενικευμένο πόλεμο! (podcast)
