Το Ισραήλ, σε κατάσταση «συναγερμού»... φλέγεται, παραμονή της επετείου της 7ης Οκτωβρίου
Ο ισραηλινός στρατός τελεί σε κατάσταση συναγερμού σήμερα, εξαιτίας του κινδύνου να γίνουν νέες επιθέσεις, την παραμονή της επετείου της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, και ταυτόχρονα προετοιμάζει τα αντίποινα στα οποία εννοεί να προχωρήσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον του Ιράν, μετά την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων από την Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας στις αρχές της εβδομάδας, μετά τους θανάτους των ηγετών της Χεζμπολά και της Χαμάς (δείτε εδώ).
Ταυτόχρονα, η δράση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται, με την πολιτική προστασία να κάνει λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες για τουλάχιστον 21 νεκρούς και δεκάδες άλλους τραυματίες σε αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων.
Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί εξάλλου εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχιστούν «αδιάκοπα» τα πλήγματα στη Χεζμπολά, εναντίον της οποίας διεξάγονται ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις από τα τέλη του περασμένου μήνα (δειτε εδώ).
«Αυτή την εβδομάδα, καλούμε σε ενθύμηση της επετείου του πολέμου και της (επίθεσης της) 7ης Οκτωβρίου (2023). Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει αυτής της ημέρας» στο εσωτερικό, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα εξαπολυθούν νέες επιθέσεις, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι χωρίς καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.
Σε μήνυμά του ενόψει της επετείου, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κατήγγειλε τη «μόνιμη απειλή» του Ιράν και τον «τρομοκρατών εντολοδόχων του» που είναι «αποφασισμένοι να καταστρέψουν το ένα και μοναδικό έθνος κράτος μας».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να εκφωνήσει αύριο Δευτέρα διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, οι 97 παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακο, από τους οποίους 64 θεωρείται πως είναι ζωντανοί και 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εκτόξευσε την Τρίτη το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ο στρατός «προετοιμάζει ανταπόδοση», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός του υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Το Ιράν έχει ήδη εξαπολύσει δυο φορές εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του εδάφους μας (...). Το Ισραήλ έχει καθήκον και δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να ανταποδώσει τις επιθέσεις αυτές κι αυτό θα κάνουμε», πλειοδότησε ο κ. Νετανιάχου.
Από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε ότι «για κάθε δράση θα υπάρξει αντίδραση, αναλογική και παρόμοια από το Ιράν» αν όχι «ακόμη πιο δυνατή».
Σύμφωνα με το Ιράν, οι κάπου 200 πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν την Τρίτη εναντίον του Ισραήλ αποτελούσαν «νόμιμα» αντίποινα για τις δολοφονίες του Χασάν Νασράλα, του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά, σε αεροπορικό βομβαρδισμό την 27η Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, και του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, σε έκρηξη στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου αποδοθείσα στο Ισραήλ.
Το Ιράν είχε ήδη εξαπολύσει απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ -την πρώτη στην ιστορία- την 13η Απριλίου, εξαπολύοντας εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το προξενείο του στη Δαμασκό, επίσης αποδοθέντα στο Ισραήλ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρότρυνε το Ισραήλ να μην πλήξει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο προκάτοχός του και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη διαδοχή του, ο Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε από την πλευρά του πως το Ισραήλ θα έπρεπε να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Αφού όπως λέει αποδυνάμωσε τη Χαμάς στις -συνεχιζόμενες- επιχειρήσεις του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου το κέντρο βάρους του πολέμου στο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο για να υποστηρίξει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 8η Οκτωβρίου 2023.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου λέει πως θα βάλει τέλος στις εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων από τη Χεζμπολά και έτσι θα επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή δεκάδων χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων κατοίκων του βόρειου Ισραήλ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πολλαπλασίασαν τους σφοδρούς και πολύνεκρους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε προπύργια της Χεζμπολά από την 23η Σεπτεμβρίου, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, στην κοιλάδα Μπεκάα και αλλού, προτού εξαπολύσουν χερσαίες επιχειρήσεις την 30ή Σεπτεμβρίου.
Χθες βράδυ, το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για πέντε νέους βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο και τα περίχωρά του, ανάμεσά τους τρεις «πολύ σφοδρούς», λίγη ώρα έπειτα από νέες διαταγές του ισραηλινού στρατού σε αμάχους να φύγουν αμέσως από το προπύργιο αυτό της Χεζμπολά.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «πλήττει τρομοκρατικούς στόχους», εγκαταστάσεις της Χεζμπολά, στον τομέα αυτό της Βηρυτού, μέσω Telegram.
Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου άκουγαν ισχυρές εκρήξεις σε νότιους τομείς της πόλης και στην περιφέρειά της για πάνω από δυο ώρες.
Ένας από αυτούς, κοντά στη Σάμπρα, κοντά στη νότια συνοικία, είδε δεκάδες ανθρώπους να φεύγουν, κρατώντας λιγοστά υπάρχοντά τους, με φόντο εκρήξεις.
Φωτιά στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε τη νότια Βηρυτό, ιρανικές βάσεις στη Συρία και τζαμί στη Γάζα
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους τις πρώτες πρωινές ώρες, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Νωρίτερα, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών είχαν κάνει λόγο για πέντε νεκρούς και 20 τραυματίες.
Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται παιδιά, κατά το πρακτορείο.
Ο βομβαρδισμός του τζαμιού, κοντά στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγινε την παραμονή της επετείου του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.Αυτόπτες μάρτυρες τόνιζαν νωρίτερα πως ο αριθμός των θυμάτων ίσως αυξηθεί πολύ, καθώς το ισλαμικό τέμενος μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό στον χώρο λατρείας.
Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «διεξήγαγε πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν μέσα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενσωματωμένο σε δομή που προηγουμένως ήταν το τζαμί ‘Σουχάντα αλ Ακσά’ στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».
Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες, πυροδοτήθηκε όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εξαπέλυσαν έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας κάπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας άλλους περίπου 250 ομήρους, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έκτοτε έχουν σκοτωθεί σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον θύλακο, όπου κυβερνά η Χαμάς. Σχεδόν το σύνολο των περίπου 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, ο πληθυσμός υφίσταται σοβαρή επισιτιστική κρίση και το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με κατηγορίες περί γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο, τις οποίες απορρίπτει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Φλέγεται η Βηρυτός
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός κατάφερε να καταστρέψει «ένα μεγάλο μέρος» του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και να αλλάξει την πορεία του πολέμου κατά του ισλαμιστικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν.
«Καταστρέψαμε μεγάλο μέρος του οπλοστασίου των πυραύλων και ρουκετών που έχει κατασκευάσει η Χεζμπολάχ με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Νετανιάχου στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, προσθέτοντας: «Αλλάξαμε την πορεία του πολέμου»…
Έπειτα από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών που είχαν στόχο τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση τη Δευτέρα στον νότιο Λίβανο, ένα από τα προπύργια του ένοπλου κινήματος.
Το Ισραήλ «προετοιμάζει απάντηση» στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε στο έδαφός του το Ιράν, ανακοίνωσε το Σάββατο (5/10/24) στρατιωτικός αξιωματούχος, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός κάνει νέα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα, συμμάχων της Τεχεράνης.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός καλούσε τους κατοίκους συγκεκριμένων κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού τα εκκενώσουν αμέσως, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.
Το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι έγιναν τουλάχιστον πέντε ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στα περίχωρά του, εκ των οποίων τέσσερις «πολύ σφοδροί», λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα αμέσως από διάφορους τομείς του προπυργίου αυτού του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι άκουσαν εκκωφαντικές εκρήξεις και είδαν καπνό να υψώνεται από τον τομέα.
Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, σύμφωνα με το ANI, το οποίο έκανε επίσης λόγο περί παρουσίας ισραηλινών drones αναγνώρισης που πέταγαν σε χαμηλό ύψος.
Διαβάστε επίσης:
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
19 Απριλιου 2026, 11:30Σταυρούλα Γεωργίου: Στην Ελλάδα συχνά νομίζουμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει μόνο σε εμάς! (podcast) -
19 Απριλιου 2026, 07:00Π.Σαϊνατούδης: «Το Οικονομικό Κραχ το ζούμε περισσότερο από ποτέ. Ώρα να δράσουμε με συλλογή σπόρων και αποθήκευση τροφίμων» -
18 Απριλιου 2026, 22:10Εργάτες γης: Τέλος στο εργόσημο και ένταξη στον ΕΦΚΑ -
19 Απριλιου 2026, 07:05Σωκράτης Βαρδάκης: Δηλώνει «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις και απαντά για το αν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής ξανά (podcast) -
20 Απριλιου 2026, 08:15Ηράκλειο: Σήμερα το προσυνέδριο ΝΔ με Κυριάκο Μητσοτάκη και... έμφαση στα μεγάλα έργα -
20 Απριλιου 2026, 10:25Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας!
